Pachețelul pentru școală – varianta (pre)adolescent

Eliza este adolescentă în toată regula, conform clasificării standard, însă am adăugat acolo în titlul și preadolescent pentru că o să mă refer mai mult la copiii de gimnaziu. La liceu, încă nu știu cum e cu pachețelul pentru școală, nu știu dacă-și mai iau pachet sau mănâncă prostii, chiar aș fi curioasă să-mi spună și mie un părinte de licean.

La gimnaziu, mulți copii încă vin cu pachet de acasă, deși se consumă deja excesiv de multe chipsuri, fast-food, energizante și dulciuri în loc de mâncare (nu pe lângă). Pe măsură ce hormonii adolescenței încep să-și facă de cap, veți remarca un apetit crescut la copiii de ambele sexe, lucru care este normal.

Atenție: dacă remarcați vreun comportament alimentar atipic la copilul vostru adolescent, aveți mare grijă să urmăriți ce și cât mănâncă și ce se întâmplă ulterior, pentru a diagnostica din timp eventuale tulburări alimentare.

Așadar e important să le puneți la dispoziție și multă mâncare sănătoasă, pe lângă dulciurile și gustările pe care le vor mânca oricum, oricât v-ați străduit voi să-i creșteți fără zahăr sau cu produse bio. E și o memă pe internet pe tema asta – eu am văzut-o la Whitney Flemming Writes, o tipă pe care o urmăresc pe Facebook pe subiectul adolescenți.

 

Deci, dacă v-ați obișnuit cu ideea că o să puneți în pachet (sau își pun singuri) și ceva de ronțăit dulce sau sărat, să vedem pe lângă astea ce mai trebuie.

Pachetul Elizei e compus mai mereu din trei elemente: sandviș + ceva dulce + fructe. Are o caserolă compartimentată în care își pune singură mâncarea și adesea mi-a spus că o cam înconjoară colegii când îl desface.

Trecem peste faptul că un coleg i-a smuls din mână wrapul din care mușcase deja și și l-a îndesat în gură (serios, în vremuri de Covid, cine fură mâncare deja mușcată?), dar este nevoită să împartă și fructele și dulciurile și, în special, dacă are ceva copt în casă.  Așa că nu vă faceți griji dacă pare multă mâncare, sunt toate șansele să n-o mănânce singuri 😀

Sandvișul

De obicei e format din două felii de pâine integrală sau cu secară, un tip de brânză și un tip de mezel. Mai folosește tortilla wraps pentru a face rulouri (cu brânză tartinabilă, șuncă, fâșii de castravete) sau quesadilla (idem, cu brânză și piept de pui/șuncă – încălzite în tigaie sau în sandwich maker). Recent și-a mai pus pita bread cu hummus și șnițel sau alte combinații cu hummus. De evitat, avocado sau pasta de avocado, a testat o dată și s-a oxidat și nu a mai avut chef să-l mănânce.

Dulce

Gustarea dulce poate fi orice: biscuiți, mini ciocolățele, prăjiturele ambalate (scoase din ambalaj și tăiate sau puse direct așa – încercați să nu alăturați ambalaje cu alimente proaspete, eu le-am pus așa doar pentru poză, dar dacă a fost cazul, le-am pus în punguță). Dacă fac ceva în casă, își ia prăjituri, cornulețe, rulouri cu mere etc

Fructe

În general fructe care nu prea lasă zeamă. Printre preferatele ei sunt: kiwi, pomelo, struguri, mandarine, baby banane (foarte rar cumpăr), căpșuni și zmeură, mango. Dacă se întâmplă să nu avem fructe, își pune niște legume (bastonașe de castravete, roșii cherry). În extrem de rarele ocazii în care își ia felii de mere, le stropesc cu puțină zeamă de lămâie să nu se oxideze.

Și la final un ultim pont: pre- și adolescenții mănâncă fructe! Știu că pare incredibil, dar puneți-le fructe în pachet pentru că le vor mânca. Însă trebuie să fie curățate și spălate, să le aibă mură-n gură, cum s-ar zice. Eu pot ține pe blatul de bucătărie și o săptămână niște mere, niște portocale sau orice altceva. Până nu le spăl/decojesc și porționez, nu se atinge nimeni de ele. Dar cum mi le pregătesc eu pe o farfurie, cum dispar! 😀

Alte articole legate de pachețelul de școală:

Aceeași caserolă compartimentată, alte cinci idei: Back to school, idei pentru pachețelul de școală

Gătește cu Eliza: rulouri cu somon afumat pentru pachețel

Cinci idei de sandvișuri și gustări pentru pauza mare

Noi idei de pachețel gustos și hrănitor pentru școală

Dacă aveți alte sugestii sau ponturi despre pachețelele adolescenților, le aștept cu drag în comentarii!

8 Replies to “Pachețelul pentru școală – varianta (pre)adolescent”

  1. Pachetul de liceean va fi la fel cu cel din generala, asa cum s-a obinuit de mic sa aiba ceva sanatos in pachet asa va prefera si la liceu. Plus ca va dori acel sandvich mai satios decat orice ”crontanica”. Cel putin asa e in cazul nostru. Mai e varianta fastfood-ului : are colegi de clasa care iși comanda diverse si intarzie la ora ca să astepte livrarea la poarta liceului. Dar acest aspect cred ca mai tine si de politica liceului, a profesorului de la clasa.

  2. Foarte faine ideile.
    Si apreciez ca sunt „down-to-earth”, mai pentru oameni normali care nu au timp sa taie toate cele in forma de inimioara, steluta, inorog sau mai stiu eu ce (nu cum mai vezi inventii pe Youtube si alte platforme care or fi ele aratoase, dar nu-s deloc fezabile intr-o familie in care, dimineata, orice (absolut orice) e oricum subiect de dezbatere si nemultumire). Bine, copilul din dotare e mult mai mic, dar disperarea mamei e aceeasi la orice varsta, cred. 🙂

  3. raiciu mariana says: Reply

    Multumim pentru idei. Foarte dragute , practice, utile. Cam asa arata si unele pachete ale fetitei mele de cls a6a. Permanent fructe, incerc sa pun cat mai des nuci sau migdale. Rar ii pun ceva dulce pentru ca nu avem..dar cand gatesc ceva desert sau primim de la priteteni ( ptr ca eu nu le cumpar ca altfel se mananca :))) ) ii mai pun si eu acolo un patratel-doua de ciocolata. Nu isi mananca de fiecare data pachetelul ptr ca are pauze scurte si prefera sa stea de vorba..il mananca acasa.. dar macar il doreste sa il aibe acolo, just in case. Si in clasa , copiii consumau din clasele primare, diverse snacksuri la punga,. Dar e alegerea fiecarei familii…vedem cum va evolua subiectul acesta pe viitor. Sper sa nu il elimine ca obicei la liceu..si sper sa nu ajung sa ii alimentez un obicei nou dandu-i bani pentru comenzi fast-food…Sanatate multa!

  4. Când sunt harnica și am timp suficient, ma pregătesc asiduu :))).

    Pitza pe pâine :d, cornulete cu rahat, covrigi a la Laura :)) , saratele cu branza, covrigei cu vin, sendvis cu salata de ciuperci, gogoșele cu zahar și scorțișoară.
    Cand sunt în criza de timp, il trimit cu ananas la cutie :d, (cuburi dole), portocale, covrigi cumpărați :))), bake rolls, alune, tortitzi :d. :d. Nu se întâmplă des, dar 1 data pe sapt o comit.

  5. De unde ați cumparat cutia ?

    1. Laura Frunză says: Reply

      Jumbo.

  6. Fiica mea la liceu isi face doar sandwich sau tortilla wraps. A vrut de vreo 2 ori sa isi cumpere si i-am zis ok, dar cu banii de buzunar. Cand a vazut ca sandwich de acasa e gratuit, a renuntzat sa cumpere 🙂
    Fructe nu mai vrea, a spus ca nu isi iau colegii… si mai e si cu aparat dentar…

    1. Georgeta Velicu says: Reply

      Și eu ii pun fetei mele, clasa a 9-a, Sandwich, o gustare dulce, apa și câteodată un actimel sau iaurt de baut.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.