Hai cu mine la muzeu: Muzeul Mihai Eminescu și Colecția Istoria teatrului

N-am făcut vreo statistică, dar la prima vedere așa, nu știu multe alte orașe din țară (în afară de București) care să aibă atâtea muzee și spații culturale expoziționale ca orașul Iași. De fiecare dată când merg, tot îmi mai doresc să văd ceva, dar nu reușesc mereu să ajung. Timpul e scurt, sunt multe de făcut, uneori copiii n-au chef, iar eu singură parcă nu m-aș duce și uite-așa trece timpul și momentul potrivit nu mai apare.

Însă de data asta când am fost, chiar am vrut neapărat să bifez câteva locuri și am reușit cu două dintre ele: Muzeul Regina Maria (despre care o să vă povestesc în alt articol) și Colecția Istoria teatrului românesc, situată la etajul Muzeului Mihai Eminescu din Grădina Copou.

Azi o să vă povestesc despre aceste două mini-muzee: Muzeul Mihai Eminescu și Colecția Istoria teatrului românesc.

Amplasament

Clădirea care le găzduiește pe amândouă se află în Grădina Copou (unde puteți vedea și Obeliscul Leilor și Teiul lui Eminescu).

Program: marți – duminică, 10-17 (ultimul bilet se vinde la 16.30), luni – închis.

Tarif: 9 lei pentru fiecare etaj (18 lei dacă vreți să vedeți ambele colecții).

Scurt istoric

Muzeul a fost inaugurat în august 1989, iar clădirea care-l adăpostește a fost ridicată în doar câteva luni de Primăria Iași după un proiect al arhitectului Virgiliu Onofrei.

Exponate

Muzeul este de mici dimensiuni, iar colecția sa nu este una impresionantă. Conține diverse reprezentări ale lui Eminescu în arta plastică (artiști din țară și străinătate), exemplare din operele lui Eminescu traduse în alte limbi, fotocopii după manuscrisele sale și câteva obiecte din perioada respectivă.

Sincer nu prea m-am simțit transpusă de fiorul eminescian acolo și singurul lucru care mi-a plăcut a fost doamna muzeograf, care deborda de entuziasm și pasiune față de meseria ei. De altfel, în multe muzee din Iași am întâlnit astfel de oameni și mi se pare ceva extraordinar. Când voi reveni la Iași, voi scrie un articol dedicat lui Eminescu și legăturii sale cu orașul și o să vă prezint mai multe locuri în care îi plăcea să meargă.

Mi-a plăcut mai mult expoziția Istoria teatrului românesc de la etaj. Conține costume din spectacole faimoase ale Teatrului Național Iași, obiecte ale actorilor celebri, programe, schițe cu design-ul costumelor etc.

Un obiect original este oglinda-vioară, salvată din fosta clădire a Teatrului Național Iași din Copou, care a fost distrusă într-un incendiu.

Dacă ajungeți în zonă, neapărat să vizitați și Grădina Copou, e foarte frumoasă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.