Salată de vară cu burrata, roșii și avocado

Prima oară am mâncat această salată cu burrata, roșii și avocado în Bulgaria, anul trecut. Mai mâncasem burrata și înainte, dar de obicei o mâncam goală, maxim cu o roșie lângă ea. Mi-a plăcut mult combinația dintre cele trei ingrediente, cu savoarea adăugată a cepei roșii, așa că am încercat s-o reproduc și acasă.

Ce este burrata?

Pentru cine nu știe, burrata este un tip de brânză italienească. Să zicem că e un fel de mozzarela strânsă într-o ”bocceluță” cu un interior cremos, semi-lichid care se numește ”stracciatella”, un amestec de bucățele de mozzarella cu smântână dulce. În Italia, burrata e înfășurată în niște frunze verzi, dar la noi o s-o găsiți în cutii de plastic, scufundată în zer. Pe contul meu de TikTok am un filmuleț cum tai burrata și are cel mai mare număr de vizualizări din tot ce am postat 😀

Eu cumpăr cel mai des două mărci: una de la Lidl din Săptămâna Italiană (și doar aceea! mai vând o marcă, dar care nu mi-a plăcut deloc, a fost acră) și una din Mega Image, mai micuță, de 125 de grame.

Ingrediente salată

O burrata, roșii de bună calitate (am luat din Cora două soiuri de roșii mai micuțe, care garantau că au gust 😀 au fost ok, dar abia aștept să fac salată cu roșii heirloom), un avocado, o ceapă roșie, frunze proaspete de busuioc, ulei de măsline, sare, piper, jumătate de lămâie.

Alegeți o farfurie frumoasă și puneți burrata, scursă bine, în mijloc. Vrem ca salata să încânte și vizual, nu doar gustativ. Tăiați roșiile și puneți-le roată-împrejur. Tăiați avocado în două, scoateți sâmburele și tăiați pulpa în cubulețe mici pe care le stropiți cu zeamă de lămâie. Puneți-le peste roșii. Tăiați ceapa în fâșii subțiri și frecați-o între degete cu un strop de sare, înainte s-o adăugați peste celelalte legume.

Într-un mojar (sau blender mic) puneți frunzele de busuioc, sarea, piperul și uleiul. Pisați bine, apoi turnați peste salată. Dacă vă place, puteți adăuga și câteva picături dintr-un oțet balsamic bun.

Noi nu mâncăm pâine, dar cred că o felie-două de ciabatta ar merge numai bine la salata asta!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.