Ce este burnout-ul parental? De vorbă cu Alina Pop, psihoterapeut

V-ați simțit vreodată atât de obosiți în rolul de părinte că simțeați că nu mai reușiți să faceți față responsabilităților? V-ați purtat urât cu copiii și v-a părut rău la finalul zilei? Ați avut senzația că nu reușiți să vă ridicați la înălțimea așteptărilor voastre ca părinte? Ați avut vreodată senzația că nu vă mai împlinește rolul de părinte?

Atunci e posibil să fiți sau să fi fost în burnout parental, și pentru a afla mai multe despre acest concept, am stat de vorbă cu Alina Pop, psiholog și psihoterapeut și singurul terapeut din România specializat pe burnout parental.

Noțiunea de burnout parental a fost definită în lume abia în 1983 de doi cercetători care au publicat o carte intitulată Parent Burnout (Procaccini & Kiefaver). Până atunci burnout-ul era un concept asociat doar cu locul de muncă – cu siguranță toți am auzit despre burnout-ul profesional și poate chiar l-am simțit cel puțin o dată în viață. Dar de fapt putem să vorbim de burnout în fiecare arie a vieții care înseamnă un rol și responsabilități care te copleșesc și atunci poate să fie atât la job cât și în viața de familie.

Spre deosebire de burnout-ul profesional, cel parental poate să apară mult mai repede la părinți, pentru că jobul ăsta e 24/24, nu există pauze și ai mult mai multe responsabilități. Nu poți să spui ”gata, eu îmi dau demisia, nu mai îmi place aici, eu am plecat acasă”, că nu merge așa. Trebuie să stai, ești părinte tot timpul, identitatea ta odată ce ți-o asumi, acolo rămâne, nu poți să te extragi din ea.

În România, încă nu există preocupare pentru burnout-ul parental. După ce a făcut specializarea pe burnout-ul parental, Alina Pop a verificat în directoriul acreditărilor pentru terapeuți și nu a găsit pe nimeni în Estul Europei care să fie acreditat pe burnout parental. Însă se discută despre epuizarea parentală, chiar dacă n-a fost folosit termenul de burnout ca atare.

Cum îți dai seama dacă ești în burnout?

Epuizare constantă fizică și psihică, adică nu mai poți, nu mai gândești la fel de eficient, nu te mai concentrezi la fel, apar chiar goluri de memorie, oboseala fizică: îți e greu să te ridici din pat, ai vrea să mai dormi, dormi, dar nu dorm suficient, somnul nu e odihnitor, te simți tot obosită a doua zi.

Distanțarea emoțională de copil, la modul că nu mai simți să mai pui atâtea întrebări, nu mai ești atât de interesată de tot ce se întâmplă, pentru că nu mai poți să faci față emoțional la tot ce face copilul, mai ales dacă vorbim de copii mai mari. La copiii mai mici, remarcăm că nu mai apare imediat instinctul de ocrotire (dacă merge de-a bușilea și se lovește, nu mai sari imediat), nu mai ai aceeași reacție impulsivă la orice se întâmplă cu copilul.

Un părinte în burnout va continua să facă minimul necesar, va face rutina de zi cu zi, dar nu va mai avea implicarea sau dorința de a face mai mult, pentru că nu mai are energie să facă asta

Lipsa satisfacției în rolul de părinte. Dacă până atunci rolul de părinte te împlinea, după instalarea burnout-ului, ai senzația că nu te mai simți împlinit, că lucrurile nu ies cum trebuie, că nu reușești să te înțelegi cu copilul, ești nervos și începi să nu mai vorbești de rolul de părinte ca despre ceva care te satisface.

Contrastul dintre părintele care erai înainte și cel care ești acum, sau dintre părintele care ți-ai fi dorit să fii și cel care ești. Pentru că atunci când ești în burnout parental, nu mai ai partea de mulțumire de tine ca părinte. Te observi cum interacționezi cu copiii când ești epuizat, poate că ești prea irascibil, țipi sau îi respingi și te simți vinovat la sfârșitul zilei. Îți dai seama că n-ai avut un comportament tocmai potrivit și îți pare rău.

Pe site-ul Alinei Pop veți găsi un chestionar pe care îl puteți completa ca să aflați dacă sunteți în burnout, în caz că criteriile de mai sus v-au dat de gândit.

Cum apare burnout-ul parental

Alina a făcut în România o cercetare informală, la care a primit răspunsul a peste 1300 de mame. Rezultatul a fost îngrijorător: una din două mame este în burnout, iar 20% dintre ele au risc crescut, ceea ce înseamnă că dacă se prelungesc simptomele pentru încă o perioadă de timp sau dacă mai apare încă un factor de risc în plus, intră și ele în stare de burnout.

Un studiu efectuat de Today’s Parents în Statele Unite a relevat că 86% dintre mame sunt în burnout și 60% dintre ele nu au timp să facă nimic din ce ține de îngrijirea de sine sau să aibă timp pentru ele, deci burnout-ul nu e ceva localizat, ci e o epidemie globală.

Pe lângă presiunea enormă care se pune acum pe părinți să facă totul perfect, pandemia și războiul sunt doi dintre factorii externi care au contribuit la creșterea stresului.

Ne raportăm mult la ceea ce considerăm noi că ar fi potretul părintelui ideal și avem impresia că nu bifăm toate acele deziderate. Plecăm la drum ca părinți cu așteptări foarte disproporționate, tocmai de aceea un prim pas în combaterea burnout-ului este să conștientizăm că nu există așa ceva ca părinte ideal, că avem așteptările prea mari și că ne sacrificăm mult prea mult încercând să dăm dintr-odată extraordinar de mult.

Prevenția

Ideal ar fi să începem cu prevenția burnout-ului. Așa cum mergem la cursuri prenatale, ar trebui să mergem și la terapeut pentru a învăța cum să prevenim și să identificăm din timp burnout-ul parental, cum să ne gestionăm emoțiile, cum să gestionăm stresul, cum să reușim să creăm cu partenerul o rețea bună de sprijin.

Însă, în România, prevenția nu e tocmai adânc înrădăcinată în mentalitate și Alina știe că o gravidă, mult prea entuziasmată să cumpere hăinuțe frumoase și să decoreze camera copilului, nu se va gândi că ar putea ajunge în pericol de burnout. Așa că a creat o resursă gratuită, Mama are un plan, care le va ajuta să-și creeze o rețea de sprijin și să se pregătească eficient dinainte pentru a se asigura că va avea și momente de respiro după ce vine bebelușul.

Tot în acel material, mamele vor învăța să facă diferența între ”baby blues”, anxietate, depresie, epuizare etc, ca să știe ce măsuri trebuie să ia în caz că se găsesc în vreuna dintre situații. E un fel de kit de prim ajutor, cu scop de informare, care le va ajuta mult și pe ele și pe cei din jur.

Tratamentul

Dacă ne identificăm cu simptomele de burnout parental, ideal ar fi să apelăm și la ajutor specializat. Doar un week-end la spa nu va rezolva problema, pentru că ne vom întoarce și responsabilitățile noastre multe vor fi tot acolo.

În sprijinul părinților care simt că se află acum în burnout, Alina a creat un workshop gratuit cu cinci sesiuni, în care vă va iniția în gestionarea burnout-ului. Sesiunile încep pe 15 septembrie și se vor desfășura online, așa că grăbiți-vă să vă rezervați un loc pe site.

Programul se potrivește oricărei mame care își dorește să prevină sau depășească epuizarea fizică și psihică, să învețe cum să aibă timp pentru ea fără să se mai confrunte cu gândurile și sentimentul de vinovăție că nu este o mamă îndeajuns de bună dacă face ceva și pentru ea.

O să te ghidez să descoperi soluții potrivite ție pentru a gestiona stresul de zi cu zi, creând timp de calitate cu tine și vei descoperi că există viață și pentru tine separat de rolul de mamă.

Iată și programul workshop-ului:

  • Ora 10:00 – 15 septembrie: Afli informații despre Burnout-ul Parental și importanța timpului cu sine în prevenția și tratarea acestui sindrom.
  • Ora 10:00 – 16 septembrie: Legătura dintre nevoi, timp cu sine, burnout parental și ieșirile furioase.
  • Ora 10:00 – 19 septembrie: Time-management și cum faci rost de minim 30 de minute pe zi doar pentru tine.
  • Ora 10:00 – 20 septembrie: Descoperi ce să faci cu timpul pe care tocmai l-ai câștigat pentru tine astfel încât să ajungi starea de calm și relaxare pe care ți-o dorești.
  • Ora 10:00 – 21 septembrie: Un exercițiu „surpriză”care îți va ridica nivelul de energie și care te va ajuta să vei vizualiza cum va arăta viața ta fără dificultățile din prezent.

Voi cum stați cu burnout-ul parental? V-ați gândit vreodată că ați putea suferi de așa ceva? Dacă faceți chestionarul, m-aș bucura să-mi împărtășiți rezultatele.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.