Turist în România – Săptămâna Haferland în satele săsești

La fel ca Festivalul Sighișoara Medievală sau Sărbătoarea Tuberozelor, și Săptămâna Haferland e un eveniment la care am tot vrut să ajung de câțiva ani. Nu-i fain că se organizează toate în aceeași zonă și anul ăsta am putut să bifez câte un pic din fiecare?

La Săptămâna Haferland am ajuns la invitația editurii Curtea Veche, pentru lansarea cărții Cip si Cirip sau Lumea magică a mamei și a fetiței ei de Veronica și Ann-Kathrin Schmidt. Și dacă tot am ajuns acolo, evident că am încercat să cuprind cât mai multe evenimente într-o singură zi și să descopăr cât mai mult din frumusețea satelor incluse în program.

Săptămâna Haferland este un eveniment anual organizat de fundațiile Michael și Veronica Schmidt și Tabaluga pentru a promova cultura și tradițiile săsești, dar și pentru a atrage turiști în zonă și, implicit, fonduri care să fie investite în comunitățile locale.

De obicei, evenimentul durează trei zile și este plin de manifestări organizate de fiecare dintre satele participante. Anul acesta au fost evenimente în Archita, Cloașterf, Saschiz, Roadeș, Bunești, Rupea, Homorod, Criț, Meșendorf și Viscri.

Noi am început cu un tur al Bisericilor fortificate din câteva sate, mai ales că unele sunt deschise special doar în această perioadă. Cel mai mult ne-a impresionat Biserica din Saschiz, unde am putut admira orga, dar și priveliștea văzută de sus, din turn.

La Bunești ne-am delectat cu muzica de fanfară și cu un concert susținut de formația Retro J, care a cântat muzică germană (foarte frumoasă, mi-am și notat melodiile să le caut ulterior).

După Bunești, am vizitat și Rupea, unde ne-am lungit cu masa și n-am mai ajuns la spectacol, însă am urcat la Cetatea Rupea și am vizitat-o. Aici ne-a impresionat expoziția de cahle de Mediaș – nu știu dacă e permanentă, dar ar trebui să fie, pentru că sunt niște mici opere de artă.

Seara, ne-am grăbit spre Homorod pentru concertul de orgă care a fost peste așteptări. Un cor de copii ne-a introdus în atmosferă, apoi am asistat la un concert de vioară + orgă absolut magic. Îmi doream de mult să aud muzică la orgă și iată că am avut ocazia aici.

Deși trebuia să ne încheiem seara cu un bal sătesc la Criț, ploaia ne-a alungat înapoi în Sighișoara unde eram cazați, iar a doua zi am vizitat comuna Hoghilag, așa că nu am mai avut timp de alte evenimente. Sperăm ca anul viitor să putem participa la mai multe, mai ales că am ratat piața ecologică de la Meșendorf și unde sunt produse tradiționale de vânzare trebuie să fiu și eu 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.