Calendar de Advent cu activități – varianta 2021

A venit și acel moment al anului când începem să planificăm activitățile pentru Advent! Calendarul de Advent cu activități a devenit favoritul copiilor mei, care abia așteaptă să ne apucăm de meșterit și de alte experiențe cu tematică de iarnă și Crăciun.

Azi o să vă prezint ce am făcut anul trecut, ca să aveți inspirație pentru anul ăsta. Pe cel de anul ăsta o să-l vedeți pe Facebook pe pagina de  blog, cu hasthatgul #AdventElizașiVlad2022

Anul trecut s-a deosebit prin faptul că am făcut multe activități practice cu Vlad și a fost mega încântat de asta, cu greu a renunțat la ”azi ce activități ai pregătit?” după ce a trecut Crăciunul.

1 decembrie

Prima zi din calendarul de Advent și Ziua Națională a României ne-a prins la Castelul Bran, într-o mini-vacanță. Am vizitat Castelul și bradul mare din centrul orașului Brașov.

2 decembrie

Am făcut îngerași din hârtie împăturită în stil acordeon și Moși decorativi din felii de lemn.

3 decembrie

Am făcut reni din felii de lemn, brăduți din conuri de brad și am văzut un apus superb pe fereastră.

4 decembrie

Am fost la un concert de colinde ținut de Cor cu Dor la Opera Comică. Apoi am fost la Auchan și am cumpărat un trenuleț electric de pus în jurul bradului și am decupat decorațiuni din coji de mandarine, pe care le-am lăsat la uscat pe calorifer. Eu am mai meșterit niște decorațiuni de brad sub formă de teanc de cadouri (polistiren îmbrăcat în hârtie de ambalaj) și un brad dintr-un con, decorat cu perle.

5 decembrie

Am aranjat calendarul astfel încât în timpul săptămânii să meșterim și în week-end să ieșim. Am fost să ne pozăm la decorurile frumoase ale unei florării din Dorobanti (și ne-am pozat la două florării până la urmă, Maison Dadoo și Iris, ambele acolo în zonă), am vizitat un orășel miniatural de turtă dulce în mall Promenada, am fost la Muzeul Copiilor la o expoziție despre Egiptul Antic și seara am făcut oameni de zăpadă din bezele, ciocolată caldă și ne-am uitat la un film.

6 decembrie

Am băut primul vin fiert din an (eu 😀 ). Cu copiii am lucrat felicitări cu peisaj urban, ren din rolă de la hârtia igienică și scena Nașterii Domnului din spatule de spumă. Am decorat ferestrele cu peisaje din fetru ( o idee foarte proastă pentru că am râcâit la adezivul ăla după aia de mi-au ieșit ochii) și am copt niște fursecuri din aluat refrigerat de la Lidl.

7 decembrie

Pe 7 a venit Moș Nicolae în persoană la grădiniță la Vlad și evident m-am pozat și eu cu el. Seara am meșterit gnomi și spiriduși din conuri de brad și brăduți string-art pe felii de lemn în care am bătut cuie mici.

8 decembrie

Am făcut o casă de turtă dulce dintr-un set pre-fabricat de o cofetărie din București, felicitări cu nasturi și un ren din hârtie cu lumânare cu LED în interior.

9 decembrie

Eu am fost la un eveniment pentru bloggeri, așa că nu am avut timp să pregătesc materiale de activități, așa că i-am dat lui Vlad un set cu patru chestii de meșterit de la Miniartshow, Cutia Creativă.

10 decembrie

Am copt covrigi, am făcut o căciulă de Moș dintr-o sticlă de plastic reciclată și un peisaj din bețișoare de vată după o idee de pe site-ul Krokotak.

11 decembrie

Am fost în mall-ul Sun Plaza să ne întâlnim cu Moșul și Vlad și-a făcut poză cu Omul Oglindă (adoră statuile vivante), copiii au intrat la film (sincer nu mai știu ce au văzut), în timp ce noi adulții am stat la o ciocolată caldă într-o cafenea. Ne-am pozat la decorurile frumoase din mall și chiar și afară la brad, în ciuda ploii 😀 Seara am copt fursecuri cu nuci după rețeta Laurei Laurențiu și am făcut tacos.

12 decembrie

Am fost la Librăria Asteroidul B12 unde am pus scrisori la cutia poștală a Moșului, apoi am fost la târgul de Crăciun de la Opera Națională, unde ne-am plimbat cu trăsura cu cai, cu trenulețul Operei Comice și am ascultat concerte de colinde ale corurilor. Apoi am oprit la târgul de brazi de la Parcul Tineretului și am luat un brad natural superb. Seara am copt fursecuri cu vitraliu după rețeta asta.

13 decembrie

Am făcut farfurie din lut cu crenguță de tuia imprimată pe ea, un borcănel decorat cu sclipici care să semene cu un costum de Moș, coronițe înfășurate în panglică/sfoară și am copt turtă dulce dintr-un aluat făcut de mine la un atelier de gătit online.

14 decembrie

Am împodobit bradul, ne-am adus aminte de unde sunt ornamentele noastre și ce poveste au și am montat un trenuleț de turtă dulce dintr-un kit de la Lidl.

15 decembrie

Am făcut oameni de zăpadă: biscuiți Oreo pe băț, scufundați în ciocolată albă și am meșterit căciulițe în culorile Gryffindor, desen cu peisaj de iarnă (cu cerneală și scobitoare înmuiată în clor) și suport de lumânare din coajă de portocală și cuișoare.

16 decembrie

A fost serbarea de la grădiniță a lui Vlad, unde Vlad a fost și fulg de zăpadă și ren într-o scenetă. Seara am mers în parcul Ioanid și în Sticlăriei să vedem niște instalații luminoase, printre care și faimoasa instalație cu Pământul.

17 decembrie

Am meșterit un fulg de nea din bețe culese de prin parc și vârfuri de tuia, un peisaj din dischete demachiante și un brăduț din bețișoare.

18 decembrie

Zi de sărbătoare în familie: ne-am întâlnit să ne deschidem cadourile în cadrul unui Secret Santa în familie. Am făcut cheesecake festiv, un platou cu brânzeturi și am adus mici surprize pentru copii. Copiii ne-au colindat (Eliza chiar la chitară) și a fost o zi minunată.

19 decembrie

Copiii au meșterit fiecare câte o casă de turtă dulce din spumă (set de la Pepco) și Vlad a colorat niște cartoline dintr-un set de la editura Gama, Cadou de la Moș Crăciun pentru cel mai iubit copil. Eliza și prietena ei ne-au colindat.

20 decembrie

A fost o zi tare urâtă pe care nici n-aș mai vrea s-o menționez. Eliza și cu mine ne-am urcat în tren spre Sibiu pentru o binemeritată mini-vacanță la târgul de Crăciun de la Sibiu, dar n-am mai ajuns acolo din cauza grevei CFR. După 7 ore de staționat în gara din Ploiești, ne-am întors la București. În acest timp, Vlad a plecat cu tatăl lui la bunica.

21 decembrie

Eliza a plecat la tatăl ei câteva zile, iar Vlad s-a plimbat prin centrul Severinului. Eu am stat acasă și m-am uitat la filme de Crăciun.

22 decembrie

Au sosit răspunsurile Moșului pentru copii (la scrisorile trimise prin librărie). Vlad a ieșit la luminițe în Severin.

23 decembrie

Eu am împachetat cadouri și am mâncat fursecuri. Seara au venit Vlad și cu tati acasă. Eliza a făcut Crăciunul la tatăl ei.

24 decembrie

Am trebăluit prin bucătărie, în timp ce Vlad a fost agitat că vine Moș Crăciun.

25 decembrie

A venit Moșul! Anul trecut, lui Vlad i-a adus Moșul doar un singur cadou pe care l-a găsit sub brad și a fost mega fericit doar cu atât. În rest, a mai primit cadouri și de la rude și prieteni, dar cadoul de la Moș a fost exact ce și-a dorit. Mă uitam acum în telefon și aveam salvate poze cu Vlad la brad, cu Eliza la brad (la tatăl ei), cu sora și cu mama și mătușa mea (la bradul de la Iași) și cu fina și mătușa mea (la bradul de la țară). Ce plăcere mi-a făcut să le revăd!

Dacă vreți să faceți un calendar de Advent cu activități pentru copii, țineți minte câteva principii de bază:

  • fără stres! Nici pentru voi, nici pentru copii. Dacă n-au chef de activități, puneți un film. Dacă voi n-aveți chef de activități, puneți un film 😀 Glumesc, dar nu vă stresați. Nu e despre cine face cele mai multe și mai variate chestii, e despre timp petrecut împreună.
  • combinați meșteritul cu ieșit din casă. Indiferent unde locuiți, sigur trebuie să fie în relativă apropiere un oraș cu târg de Crăciun, un complex comercial cu diverse activități pentru public, decoruri etc. Urmăriți paginile de Facebook ale complexelor comerciale din apropiere, ale bloggerilor din orașele voastre, ale jurnalelor locale – sunt principalele voastre surse de informare.
  • includeți minim o activitate caritabilă, indiferent de care e: bilete la un concert caritabil, o donație de jucării sau de alimente sau pur și simplu faceți sandvișuri si le dăruiți oamenilor nevoiași de pe stradă. E important să și dăruim, nu doar să primim.
  • implicați copiii în activitatea de ambalare a cadourilor pentru rude, chiar și în alegerea lor, dacă se poate.
  • neapărat faceți și ceva cultural: vizionați un spectacol de teatru sau de operă, mergeți la un concert de colinde etc
  • cântați colinde! Învățați-i colindele clasice pe care le cântați voi când erați mici. Îi învăț pe copii câte o colindă nouă în fiecare an și apoi îi filmez în fața bradului (pe fiecare în parte, altă colindă) și trimit filmulețul rudelor și prietenilor. Am cu Eliza în fiecare an de la doi ani, când abia îngâna, până anul acesta!
  • puneți felicitări la poștă pentru cei dragi, nu lăsați obiceiul acesta să fie înlocuit în totalitate cu mesaje pe whatsapp!
  • includeți în Calendar și membri din familia extinsă sau prieteni.
  • petreceți timp și separat cu fiecare copil.

Articole din anii anteriori:

Calendar de Advent 2018

Calendar de Advent 2019

Calendar de Advent pandemic 2020

3 Replies to “Calendar de Advent cu activități – varianta 2021”

  1. Ce sursa de inspiratie frumoasa! ♥️
    O sa incerc sa fac o parte din activitati cu fetita mea!
    Multumim!

    1. Laura Frunză says: Reply

      Spor, sper sa reusiti sa le adaptati la ritmul vostru!

  2. Foarte multe idei faine! Pentru unele chiar avem materialele si putem sa le facem. Mulțumim!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.