Unde ieșim în week-end: Târguri de Crăciun București 2022

Mai e un singur week-end până la Crăciun și bine-ar fi să-l folosim pentru relaxare și nu ca să terminăm curățenia de Crăciun 😀 Așa că iată câteva informațiile despre târgurile de Crăciun din aer liber din capitală.

WEST SIDE CHRISTMAS MARKET

Organizat anul acesta de Untold, târgul de Crăciun din Parcul Drumul Taberei este, de departe, cel mai frumos din București. Dacă mergi seara pe acolo, o să te întâmpine o feerie de lumini cum n-am mai văzut la niciun alt târg din București. S-ar putea să mă fi entuziasmat un pic cam mult cu pozele, dar serios acum, n-aveai cum să nu faci muuuuuuulte poze!

Deschis: 25 noiembrie – 27 decembrie, program zilnic 12 – 23. Programul concertelor îl puteți vedea pe pagina lor de Facebook.

Are o mulțime de căsuțe, activități pentru copii (plimbare cu sania Moșului – VR, carusel, patinoar, cabină foto pentru filmuleț 360 grade, Atelierul Moșului), o Roată destul de mare, plus concerte seara în weekend.

Pentru că am fost curioasă care-i treaba cu luminițele de Crăciun, am întrebat și eu persoanele potrivite și așa am aflat câteva informații din culisele acestor aranjamente. La întrebări, mi-a răspuns CEO-ul companiei Flash Lighting Services care a contribuit anul acesta la iluminarea mai multor târguri de Crăciun din țară (Brașov, Alba Iulia, Craiova, Sibiu, Făgăraș, Sf. Gheorghe, Galați, Iași, Tulcea).

Majoritatea sistemelor luminoase sunt închiriate, întrucât municipalitățile și cetățenii vor anual lucruri și concepte noi. Echipamentele luminoase sunt depozitate în condiții optime, într-un depozit de aproximativ 3000 metri pătrați, fiind reparate și recondiționate după fiecare folosire. Flash Lighting Services deține un astfel de depozit pentru toate locațiile pe care le au în țară.

Munca de reparație este multă, iar uneori este nevoie de reparații chiar și după o săptămână de la instalare, mai ales pentru sistemele aflate la înălțimea unei persoane normale, întrucât luminile și firele sunt smulse sau rupte.

Aceste sisteme luminoase se pot și vinde, nu doar închiria, dar majoritatea devin inutilizabile după întâlnirea cu oamenii/copiii. De obicei, după un astfel de târg, trebuie să treacă printr-o reparație capitală. Totodată, echipa Flash are grijă să nu se întâmple nimic dacă cineva rupe izolația firelor pe parcursul târgurilor, aceasta fiind o problemă de securitate.

La târgul de la Craiova au fost folosite peste 1 milion de luminițe. Acestea se pot arde sau defecta. Toate echipamentele electronice au o rată de defect acceptabilă, de 2% pe an. Adică 200 de beculețe dintr-un milion, reprezentând câteva sute de metri de lumini. Flash are oameni care fac ture permanent în zonele sensibile și verifică funcționalitatea echipamentelor instalate. De asemenea, primesc și reclamații de la cetățeni sau reprezentanții clienților atunci când ceva este în neregulă.

Pentru târgul West Side Christmas Market, echipa Flash Lighting Services a furnizat mâna de lucru și s-a ocupat de montajul și instalarea sistemelor de iluminat.

Prețuri la West Side Christmas Market (orientativ): 1 pahar de vin fiert – 10 lei, castane coapte – 20 lei, carusel – 10 lei, patinoar – 20 lei acces, 20 lei închiriere patine. Moș Crăciun vine zilnic între orele 16 și 21. (Paranteză, ca o chestie amuzantă scriam în 2013 de târgul de Crăciun din București și castanele costau atunci 5 lei/cornetul 😀 )

TÂRGUL DE CRĂCIUN BUCUREȘTI

Târgul de Crăciun din Piața Constituției este cel pe care îl recomand dacă vreți să luați cadouri. Am găsit niște lucruri foarte frumoase acolo, de la decorațiuni din ceramică glazurată, la căni de porțelan deosebite, bijuterii sau turtă dulce decorată.

Preferatele mele:

Deschis: 20 noiembrie – 26 decembrie. Program: Luni – vineri, între orele 12:00-23:00, sâmbăta – duminica între orele 10:00-23:00. Detalii despre manifestările artistice pe pagina evenimentului.

Târgul are cea mai mare roată dintre toate târgurile vizitate noi (posibil din țară, dar nu vreau să fac afirmații pe care nu le pot dovedi), carusel (10 lei cursa) și patinoar (20 lei acces, 20 lei închiriere patine). Sunt multe spații simpatice pentru pozat (cu tot felul de decorațiuni și statui).

În week-end, seara, au manifestări artistice și concerte. Vinul fiert pornește de la 7 lei și ajunge până la 10 lei. Am mâncat un burger cu pulled pork și cartofi și am dat 50 lei.

TÂRGUL POVESTE DE CRĂCIUN

La Opera Comică pentru Copii este deschis un târg care este adresat aproape în exclusivitate copiilor. Au multe activități de nici n-o să știi ce să alegi: zbor cu sania Moșului, patinoar, derdeluș artificial, o grămadă de ateliere plus concerte și alte manifestări artistice. În plus, au și dioramă cu Nașterea Domnului.

Deschis: 25 noiembrie – 29 decembrie, luni-vineri 15-21, sâmbătă-duminică 10-22, iar pe 24 decembrie 10-16, închis pe 25 dec. Detalii pe pagina de Facebook a târgului.

Noi am fost într-o duminică după-amiază, copiii s-au dat în Sania Moșului (cam scumpicel 18 tichete x 3 lei, dar măcar e de sanie, nu de copil și încap până la trei persoane) și și-au ales fiecare câte un atelier: Vlad unul de pictură pe sticlă și Eliza unul de îngerași din lână – 12 tichete fiecare, adică 36 lei/copil.

Cea mai ieftină activitate este derdelușul unde o coborâre costă 1 tichet (3 lei).

CLASSICAL CHRISTMAS MARKET

Și anul acesta, pe esplanada Operei Naționale s-a deschis târgul de Crăciun Classical Christmas Market.

Deschis 10-26 decembrie, luni-duminică 12-21. Detalii despre program veți găsi pe pagina Operei Naționale București, se pare că nu au resuscitat pagina de Facebook de anul trecut.

Mai slăbuț decât anul trecut, parcă, dar decorat foarte frumos, îți creează impresia unui mic orășel. Pentru copii au un carusel foarte mic și un trenuleț, dar ambele activități sunt pentru copilași de până în 5 ani, zic eu. Am trecut și pe la ateliere, dar nu ne-a atras nimic. Concertul susținut de 2Gents și invitații lor în ziua deschiderii a fost frumos și vor avea spectacole zilnic după ora 17.00.

Vinul fiert e tot 10 lei (am nimerit unul foarte aromat), am luat turtă dulce decorată de la un stand, dar ne-am cam rupt dinții în ea, însă am luat câteva bunătăți (slănină, tobă) de la tanti Maria și au fost delicioase – o recomand pe doamna și pentru că e super amabilă și veselă, când i-am zis ”o bucățică” chiar așa a și fost, fără să bombăne că nu dă bucăți așa mici.

Voi ați vizitat târgurile de Crăciun din București? Care v-a plăcut mai mult?

2 Replies to “Unde ieșim în week-end: Târguri de Crăciun București 2022”

  1. Foarte drăguț articolul. Și mie mi-a plăcut mult Westside Christmas Market, e foarte reușit. Un mic detaliu însă, 2% nu înseamnă 200 de beculețe dintr-un milion, ci 20.000 🙂 (sau poate era 0.02%).

    1. Multumesc, Raluca! Sper sa nu calculez la fel si cand o fi sa-mi calculez profit din ceva :))))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.