Octombrie cu sărbători: ziua Elizei de „quinceanera”

Pentru că Eliza a făcut 15 ani, ne-am amuzat anul ăsta referindu-ne la aniversarea ei ca la „quinceanera”, o sărbătoare importantă în viața fetelor din cultura Americii Latine.

De altfel, e interesant cum culturi diferite celebrează diferit anumite praguri în viața unui copil („milestones”): în România e importantă vârsta de 14 ani pentru că își face buletin, în America Latină e vârsta de 15 ani când se dau (sau se dădeau) baluri sau petreceri extravagante, iar în America e „sweet sixteen”, vârsta la care adolescenții pot începe să conducă. Urmează 18 ani în România, când devii oficial major, cu toate drepturile și responsabilitățile aferente, și 21 de ani în America, atunci când ai voie să începi să consumi alcool.

Quinceanera Elizei a fost destul de relaxată, n-am avut petrecere nici anul ăsta, deși ne-am strâns în familie la căsuța surorii mele pentru a celebra mai multe evenimente din familia noastră și am inclus și ziua Elizei. Mai în glumă, mai în serios, am spus că am sărbătorit trei zile și trei nopți ca în basme.

Pe 5 octombrie am profitat că a fost zi liberă de la școală și mi-am luat și eu o zi de concediu și am bifat una dintre dorințele Elizei de pe lista ei de cadouri: o zi la Therme. Am stat la Therme de la 11 dimineața la 21.30 și nici n-am simțit când a trecut timpul. Eliza e o companioană foarte plăcută, ai ce vorbi cu ea, iar la Therme chiar n-ai timp să te plictisești.

Pe 6 octombrie, chiar de ziua ei, am așteptat-o după școală și am ieșit să mâncăm la un restaurant mexican – Chimichanga, pe la Piața Gemeni pe undeva. Am împărțit un platou cu de toate și câte o Margarita (eu cu alcool, ea fără) delicioasă. Seara au venit unchiul și mătușa ei, pentru poza tradițională de ziua ei.

A fost mega încântată de cadouri: un „birthday box” (o cutie cu cadouri) din partea mea, în care am pus o figurină Funko Pop cu Max Verstappen (un pilot de formula 1), o felicitare cu Charles Leclerc (un alt pilot de Formula 1, am făcut eu felicitarea în Canva), un set de fursecuri decorate cu tematica balet, niște accesorii pentru o costumație de Halloween pe care o voia, o poșetă și un set de brățară cu cercei (am inclus și cadourile de la bunica ei și de la o mătușă).

Cadouri cu Formula 1, evident:

Pe 7 octombrie, ne-am văzut la căsuță, cumnatul meu a pregătit burgeri și noi am adus un tort Red Velvet comandat la cofetăria Angeline Cake Boutique.

Eliza s-a bucurat să refacă trioul vesel cu prietenele ei (ele merg împreună prin tabere sau excursii), a primit cadou tricou cu Formula 1 și niște cărți pe care și le dorea. De altfel, Eliza a primit multe cadouri-surpriză, printre care și un set de cosmetice și farduri cu tematica Harry Potter, care a lăsat-o fără cuvinte!

Am avut parte de o zi frumoasă și însorită, toamna chiar devine din ce în ce mai blândă în octombrie și astfel ne putem bucura de zile minunate la curte!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.