Lecturile Elizei 2023 – mult romance cu adolescenți și cărți despre maturizare

Cu chiu cu vai am reușit s-o conving pe Eliza să-mi scrie câte ceva despre cărțile citite anul ăsta care au fost destul de multe, dacă luați în calcul faptul că a citit mai mult pentru Evaluarea Națională. Cele mai multe cărți sunt citite peste vară, când, în ciuda faptului că a fost mai mereu plecată, chiar a luat destul de multe cărți după ea.

În perioada asta, Eliza citește romance cu adolescenți, cărți care pe vremuri se chemau „bildungsromane”, acum cred că se cheamă „becoming novels” (adică despre adolescenți și maturizarea lor), thrillere și povești de dragoste.

Acestea sunt doar o parte dintre lecturile ei, ea a mai citit și altele, dar pentru că e vorba de subiecte mai delicate, o să păstrez doar recomandările de cărți care pot fi citite de aproape orice adolescent de 15-16 ani.

Citește și: Lecturile de vacanță ale Elizei 2022/clasa a opta

Cum se dansează în pereche – Nicola Yoon, editura Art

Inițial mi-am dorit această carte numai pentru copertă, care arată genial, dar am fost păcălită pentru că, deși coperta duce cu gândul la o carte romantică, în realitate e o carte foarte tristă.

Mi s-a părut foarte emoționantă, cu un mesaj foarte important și un subiect care se axează pe incapacitatea de a iubi pe cineva doar pentru că ai primit un exemplu greșit în propria familie, dar și faptul că relațiile prezentate în cărți, the fairytale relationships, sunt trase de păr și cu adevărat nimeni nu are un forever happy ending și nu există fericire eternă.

Viața trebuie să aibă și momente grele, altfel nu este echilibrată. Eu asta am desprins din această lectură și vă îndemn și pe voi să o citiți pentru a avea parte de o carte amuzantă, dar și tristă, în care sunt prezentate problemele adevărate pe care le au copiii care primesc exemple greșite despre dragoste tocmai de la rădăcini, adică de la familiile lor.

Heartless – Marissa Meyer

Doamne ajută cu Tik Tok-ul ăsta că fără el nu descopeream this masterpiece (=această capodoperă). Datorită acestei ramuri a Tik Tok-ului numită BookTok am aflat de această carte si, cu ajutorul mamei (care, ce sa vezi, m-a dus într-o excursie la Londra), am putut să o și cumpăr în varianta în engleză. Este un headcanon (adica o supoziție/predicție despre viitorul/trecutul unui personaj/serial/film etc.) despre trecutul Reginei de Cupă, pe care poate o recunoașteți din „Alice in Tara Minunilor”.

Teoria prezentată de Marissa Meyer chiar m-a ținut captivată până la final și a fost atât de bine structurată încât aș fi putut jura că fix așa s-a întâmplat. Acum să vă dau o idee scurtă: este vorba despre cum Regina de Cupă a ajuns Regina de Cupă cu faimoasa ei replică „Off with their heads” (= „Să li se taie capetele!”). Aici se prezinta ipostaza unei fete care era aristrocrată și nu voia să se căsătorească cu regele, ci cu iubirea vieții ei, mai mult nu vă spun, vă las să descoperiți voi :))

Vara în care am spus doar DA – Lindsey Roth Culli, editura Nemira

O lectura rapidă și ușoară, perfectă pentru o zi călduroasă de vara în care simți că mori de plictiseală. O lectura despre o adolescentă introvertită, căreia îi este greu să își facă prieteni și este focusată doar pe rezultatele școlare, dar care decide să își petreacă vara de dinainte de facultate distrându-se de minune și acceptând toate oportunitățile și invitațiile nebune la tot felul de activități.

Evident că nu totul decurge ca în plan, pentru că, neputând să refuzi lucruri, se mai întâmplă și chestii rele, dar în final totul se rezolvă. Numai bună pentru adolescenții care vor să aiba parte de un cliche a la filmele Netflix.

French Kissing in New York – Anne-Sophie Jouhanneau, editura Nemira

Aceeași autoare care a scris și bestsellerul Săruturi și croissants [am citit-o 😉 ] nu m-a dezamăgit nici de data asta. Este vorba despre Paris, New York și mâncare; trei lucruri care sunt un imediat to read la o carte. Mi-a plăcut enorm cum a fost scrisă, cum erau descrise peisajele din marele oraș New York și cum am pătruns în lumea bucătarilor.

Am avut practic posibilitatea să vedem adevărata viață a unui chef, dincolo de farfuriile și uniformele drăguțe, cu ajutorul lui Margot, care a terminat școala în Franța și mereu a visat la viața și frumusețea locuirii într-un oraș mare. Deși nu totul se dovedeste a fi perfect, Margot încă speră să se revadă cu Zach, americanul cu care și-a petrecut o noapte magică la Paris și astfel, cu ajutorul unui chipeș și simpatic coleg de muncă, Ben, își caută așa-zisa iubire adevărată cu care ea credea că este sortită.

Astfel, protagonista înfruntă adevăruri dureroase și presiunea de a fi cel mai bun bucătar, gândindu-se dacă oare alegerile ei au fost cele mai bune. O lectură perfectă pentru iubitorii de mâncare și poveste de dragoste adolescentină și clișeică, demnă de filmele Diva.

În dragoste totul este permis – K. L. Walther, editura Litera

Eram la tata cand citeam cartea aceasta și vă spun foarte sincer că am stat de dimineața până seara pe canapea și am „devorat-o” până la ultima pagină. Mi-au plăcut atmosfera, plot-ul (așa-zisul punct culminant), personajele și povestea de dragoste dintre cei doi protagoniști. Aici acțiunea se petrece pe insula Martha’s Vineyard unde familia lui Meredith își petrece toate vacanțele, dar acum s-au reunit pentru nunta mult așteptată a verișoarei ei, Sarah.

Chiar dacă Meredith vine fără un partener, deoarece și-a părăsit de curând iubitul, ea are parte de distracție cu prietenii și cu familia ei, iar vechiul joc „Asasinii” este readus la viață. Pe parcursul săptămânii, Meredith încheie o alianță cu Wit, un băiat de vârsta ei si, evident, foarte frumos, iar ea ajunge să se îndrăgostească de el, lucru ce provoacă multe probleme în inima frântă și îndurerată a lui Meredith. Oare vor reuși ei să treacă peste toate dificultățile? Asta a fost întrebarea care m-a ținut acolo fixată și care m-a pus în dificultate cu fiecare pagină pe care o dădeam.

Tokyo pentru totdeauna, Emiko Jean, editura Litera

Această carte am început-o acum mult, mult timp, dar nu știu ce s-a întâmplat și m-am lasat, iar acum am reînceput-o și am și terminat-o. Mi s-a părut foarte asemănătoare cu „XOXO” de Axie Oh, aveau multe lucruri în comun, de exemplu iubirea interzisă dintre cineva foarte important și un „om de rand” ca să zic așa.

Izumi descopera într-o zi că este fiica Prințului Moștenitor al Japoniei, așa că se duce să trăiască la palat pentru o vreme, unde învață manierele unei prințese și cât de grea și diferită este viața de la palat față de viața ei obișnuită din America.

Izumi se îndrăgostește de bodyguardul ei, deși el nu pare interesat – Doamne cât iubesc enemies to lovers (de la inamici la îndrăgostiți) – și trec printr-o mulțimeee de probleme și finalul vă las să-l descoperiți voi! Peisajul a fost descris extraordinar, în special grădinile palatului, acelea au fost preferatele mele.

Carrie Soto se întoarce – Taylor Jenkins Reid, editura Leda Bazaar

Un roman potrivit pasionaților de tenis, dramă și setea dupa câștig. Cartea lui Taylor Jenkins Reid atinge subiecte foarte interesante, dezvăluindu-ne o lume a rivalității, a curajului si a suspansului, un univers în care trăiesc jucătorii de tenis. Carrie Soto este o tenismenă precoce, aprigă, hotărâtă și de neînvins, cu o inimă rece și o determinare de neclintit, adesea botezata „Halebarda”.

Atunci când, în urma unui accident, decide să se retragă, în lumina reflectoarelor apare o altă tânără care pare decisă să o scoată pe Carrie din joc și să îi fure toate realizările, iar Halebarda, în varsta de 37 de ani se întoarce pe teren, gata să arate lumii că nu a ruginit. Pentru mine, nu cea mai mare fană a tenisului, acțiunea chiar m-a ținut în priză până la ultima pagină și chiar și povestea de dragoste a fost perfectă și echilibrată, neacaparând subiectul principal al cărții.

Cei sapte soti ai lui Evelyn Hugo – Taylor Jenkins Reid, editura Leda Bazaar

Aceeași autoare care a scris și „Carrie Sotto se intoarce” și care, având în vedere review-ul pe care l-am dat precedentei, nu m-a dezamăgit în niciun moment. Acest roman te poartă prin viața lui Evelyn Hugo, o femeie foarte frumoasă, cu un simț extraordinar al modei și cu un talent înnăscut în materie de actorie.

Evelyn și-a început cariera de mică, folosindu-și farmecele pentru a vrăji regizorii, dar lucrul acesta a costat-o mult. A trebuit să plece de acasă, să își schimbe numele, înfățișarea și absolut toata personalitatea. A ajuns în lumea sclipitoare a vedetelor, dar, ca o femeie ce nu putea păstra o relație pe un termen mai lung, în permanență urmărită de paparazzi și, așa cum ne spune si titlul, ea a avut șapte soți.

Mă aflam în Grecia când am terminat-o și vreau să vă zic că am ramas șocată, atât de bine a fost scrisă, iar Evelyn a fost portretizată asemenea faimoasei Marilyn Monroe, încât inițial am crezut că ea chiar a fost o actriță adevarată. Totul pare așa de real și felul în care suntem purtați prin lumea actorilor este extraordinar, te face să vezi cu alți ochi viața actorilor.

Crima de la conacul Remy (a.k.a. „Kill Joy”) – Holly Jackson, editura Leda Edge

Crima de la conacul Remy este cumva cartea de dinainte de prima carte din serie (care este „Crima perfecta. Instrucțiuni pentru fete cuminți, despre care vorbesc mai jos), cum ar veni vol 0,5 . Este o povestire introductorie, în care ne sunt prezentate personajele principale din serie, împreună cu subiectul principal și anume: dispariția misterioasa a unei fete.

Dar despre asta o sa elaborez mai mult un pic mai jos. Aici acțiunea se petrece la petrecerea unui prieten unde care se joaca acest joc misterios „Kill Joy” – de unde vine și numele cărții în engleză, sunt un pic supărată că nu l-au păstrat așa și în română, deoarece este legat de întâmplările din carte. Oricum, fiecare adolescent trebuie să își mențină un rol atribuit și, împreună, să descopere cine este criminalul de la Conacul Remy.

Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cuminți – Holly Jackson, editura Leda Edge

Eu nu prea citesc cărți polițiste/criminalistice, dar aceasta mi-a plăcut. Mi s-a părut interesant să mai schimb genul, să mai experimentez puțin. Recunosc, la început mi-a fost destul de greu să înțeleg, până am reținut toate personajele și am reușit să pătrund în mintea lui Pip, care trăgea foarte multe concluzii și gândea foarte repede, câteodată chiar aveam nevoie să iau câte o pauză și să recitesc unele secvențe pentru a mă prinde ce se întâmplă.

A fost o crimă foarte bine descrisă și documentată, am aflat multe informații despre cum se gestionează și se rezolvă un astfel de caz, iar uneori chiar și eu mai trăgeam câte o concluzie pe care mi-o notam și după aceea o comparam cu argumentul protagonistei. Acum puțin despre acțiune: Andie Bell este o fată foarte frumoasă și populară printre colegii de la liceu care este ucisă de iubitul ei care, mai apoi, se sinucide cuprins de remușcări. Însa Pip nu crede că presupusul criminal chiar a comis crima, așa că, folosindu-se de un proiect la școală încearcă să găsească făptașul și chiar își pune viața în pericol pentru a găsi răspunsuri. Vă spun, adevărul de la final chiar o sa vă surprindă.

 

Dacă doriți să comandați cărțile de pe o librărie online, puteți folosi linkurile mele afiliate pentru Libris, Librărie.net sau Cărturești.ro. Astfel, un mic procent (gen 1-3%, nu vă imaginați că e o avere) din valoarea cumpărăturilor voastre se întoarce la mine ca să pot și eu să cumpăr, la rândul meu, mai multe cărți 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.