Cele mai frumoase cărți de iarnă și Crăciun 2023

Parcă ceva mai puține anul ăsta, dar nu mai puțin frumoase sau surprinzătoare, cărțile de Crăciun și de iarnă ale sezonului 2023 așteaptă să le luați acasă, fie online, fie de la târgul de carte Gaudeamus, care se va desfășura la Romexpo în perioada 22-26 noiembrie.

Să purcedem așadar la enumerarea noutățile cu tematică de Crăciun sau de iarnă din portofoliul editurilor din România din 2023! O să vedeți pe acolo și câteva cărți traduse de mine! Am avut bucuria de a lucra la câteva proiecte de suflet anul ăsta, dintre care câteva cu tematica mea preferată: Crăciunul!

Editura Ars Libri

De la 1 decembrie 2022, editura ARS LIBRI a început, prin divizia ARS LIBRI JUNIOR, derularea și punerea în aplicare a proiectului „Ars Libri Fantezie și Aventură” (ALFA), cofinanțat de Uniunea Europeană, prin programul „Europa Creativă”, linia de finanțare „Circulația operelor literare europene”. Proiectul se desfășoară pe durata a trei ani și își propune să participe la dialogul intercultural prin traducerea, din limbi europene mai puțin utilizate, a literaturii de calitate pentru copii.

Din acest proiect (despre care o să vă povestesc mai multe în zilele care urmează) fac parte și două cărți pentru Crăciun: Nu-l supăra pe Moș Crăciun, Makis Tsitas (traducere din limba greacă de Claudiu Sfirschi-Laudat) și Minuni de Crăciun, culegere de povești traduse din limba ucraineană de Aliona Bivolaru.

La editura Ars Libri veți găsi multe cărți de Crăciun frumoase și din anii trecuți. Ei vor fi prezenți la târgul de carte Gaudeamus, dar găsiți cărțile și online, cu reducere în perioada asta.

Editura Arthur

La Arthur apare o minunăție, o carte nouă a scriitorului Florin Bican: Petarde și pocnitori. Poveste de sărbători.

Editura Booklet fiction

La Booklet avem, ca de obicei, volumele 2-în-1 cu câte două povești cu coperți diferite: Spiridușul care a salvat Crăciunul/Lara și zâna zăpezii și Surpriză la masa de Crăciun/Cum sărbătoresc nevăstuicile Crăciunul, Aventuri de Crăciun/Un prieten dragon plus încă una de sine stătătoare pentru copii mai mari (10+): Brutăria magică a lui Moș Crăciun.

Editura Bookzone

La Bookzone, doar una momentan: Ciufulici salvează Crăciunul.

Editura Cartea Copiilor

O nouă carte de Mauri Kunnas: Douăsprezece daruri pentru Moș Crăciun și Cântecul păstorului, Max Bolliger, Vulpoiul și tomtele, Astrid Lindgren.

Editura Casa

La editura Casa avem o noutate din colecția Conni: Conni pregătește cadouri de Crăciun, dar și două cărți nemaipomenite de tip escape room (cărți cu enigme și ghicitori). Cea pentru copii este tradusă de mine și știu cât am muncit la ea, așa că vă garantez că e un cadou nemaipomenit, doar că trebuie să-l dați prin seara de Moș Andrei, ca să înceapă fix pe 1 decembrie să citească și să rezolve enigmele: Cele trei cadouri misterioase (cea pentru copii) și Agresorul lui Moș Crăciun (cea pentru adulți).

Editura DPH

La DPH pe site nu sunt evidențiate noutățile (nu scrie anul publicării cărților), dar acestea îmi par mie noi: Crăciun fericit! Cinci povești minunate de Crăciun, Crăciunul familiei Motănilă (o carte de Advent cu clapete), Poveste de Crăciun. Ediție completă, Charles Dickens.

Editura Humanitas

Încă o carte românească pe care s-o treceți pe lista de cumpărături: Trei zile nemaipomenite, Ioana Pârvulescu. N-am apucat să răsfoiesc cartea, apare abia la Gaudeamus, dar numele Ioanei Pârvulescu pe copertă e sinonim cu „apropiați cardul de POS” 😀

Editura Litera

La Litera avem multe francize: Patrula Cățelușilor. Patrula Salvatoare, Disney Bebe. Aventuri cu autocolante, Disney Bebe. În așteptarea iernii, My Little Pony. Crăciun fericit, ponei!, Patrula Cățelușilor. Vacanța de iarnă, Disney. Povești în așteptarea lui Moș Crăciun, ..

Alte cărți deosebite: Un Crăciun cu multă zăpadă de Jane Chapman (am și eu două cărți traduse la Litera, de Jane Chapman: A venit Crăciunul? și Nu vă atingeți de mierea mea), Oare vine Moș Crăciun?, Marea carte de povești ilustrată, Tony Wolf, Primul Crăciun al unui cățeluș, Holly Webb, 10 povești clasice de Crăciun, În așteptarea Crăciunului,

Editura Nemira

La Nemira avem două cărți pentru copii, Vine Crăciunul, și Crăciun fericit, Lama Lama și o carte pentru adulți, Un ultim dar de Crăciun de Emily Stone și, dacă e să ne luăm după cartea lui Emily Stone de anul trecut, sigur o să se lase cu lacrimi.

Editura Paralela 45

În Clubul Exploratorilor avem un volum nou: Bătaia cu bulgări de zăpadă, în seria Cuțulescu și Miți a apărut Momentul de liniște, și două alte cărticele: Mica fantomă a Crăciunului. O poveste de Crăciun în 24 de capitole și Mănușa roșie de lână.

La Paralela 45 vreau să atrag atenția și asupra volumului Povești din Biblie, tradus de mine, este foarte frumos și conține, desigur, și povestea Nașterii Domnului.

Editura Portocala Albastră

Retipărire: Călătoria lui Ollie pe schiuri, Elsa Beskow. Noutăți: Cucubau prin zăpada pufoasă cu Omida Mâncăcioasă și Scrisoarea de la Moș Crăciun.

Editura Portocala Albastră are și atelier la târg pe baza cărții Scrisoarea de la Moș Crăciun.

Editura Sofiami

Editura Sofiami este recent înființată dar promite, așa că stați cu ochii pe ei. Au deja două cărți de Crăciun: Minuni mărunte de Crăciun. O poveste adevărată și Ella, ursul și zăpada fermecată.

Editura Univers

Și la Univers avem doi autori români, Ioana Chicet Macoveiciuc cu Moș Crăciun se poartă ciudat și Nu mi-e frică să greșesc. Poveste cu Moț Crăciun, Olina Ortiz. În plus: Magazinașul de speriat și Lipici. Omul zăpezilor și Marea petrecere de Crăciun de la Zoo.

Editura Univers Enciclopedic

La Univers Enciclopedic Junior avem cele mai multe cărți de Crăciun, așa cum ne-au obișnuit în fiecare an, iar două dintre ele sunt traduse de mine: 24 de povești în așteptarea Crăciunului (o carte cu povești de Advent) și Copilul uitat.

Pe lângă acestea, găsiti cărți cu sunete, board books (cărți integral cartonate), cărți cu povești cu animăluțe sau cărți despre semnificația religioasă a sărbătorii: Luminițe și muzică de Crăciun, Brazi de Crăciun scânteietori, Sărbători în jurul lumii, Deschide și descoperă Nașterea Domnului, Atelierul spiridușului lui Moș Crăciun, Renul rătăcit. O poveste de Crăciun, Ursulețul și Steaua Crăciunului, Dorința de Crăciun a Îngerului, Minunile Sfântului Nicolae, Clopotele de Crăciun, Fulgul de nea.

Editura Zorio

Un proiect editorial coordonat de Petre Crăciun, o antologie de texte a scriitorilor din Filiala pentru Copii a Uniunii Scriitorilor din România.

Dacă doriți să comandați cărțile de pe o librărie online, puteți folosi linkurile mele afiliate pentru Libris, Librărie.net sau Cărturești.ro. Astfel, un mic procent (gen 1-3%) din valoarea cumpărăturilor voastre se întoarce la mine ca să pot și eu să cumpăr, la rândul meu, mai multe cărți 😀

One Reply to “Cele mai frumoase cărți de iarnă și Crăciun 2023”

  1. Unele carti le-am comandat deja pentru iarna asta copilului.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.