Cele mai frumoase cărți cu și despre balet pentru copii și adolescenți

Inspirată de postarea Anei de la Ana are cărți, care a postat recent pe Facebook linkul spre un articol mai vechi de pe blogul ei despre cărți cu și despre balet, m-am gândit să fac și eu o postare în care să vă recomand cărți pe această tematică, de data asta pentru copii și adolescenți.

Deoarece Eliza a fost pasionată de balet de mică, avem în casă și cărți pentru copii, dar și cărți pentru adolescenți (sau mai degrabă adolescente? 😀 ) în care baletul e și el personaj secundar, în special într-o poveste de dragoste.

Pentru copii am selectat câteva cărți apărute mai nou și care sunt repovestiri sau redări ale baletelor cunoscute + o carte din colecția Classic Yellow de la editura Arthur.

Poveștile celor mai frumoase spectacole de balet, Astrid Valence, editura Signatura

Este, cred, cea mai frumoasă și mai complexă carte de acest gen care a apărut la noi. Nu doar că are un cuvânt înainte de la Dorothee Gilbert, prim-balerină la Opera din Paris, dar, în afară că povestește ce se petrece în 14 dintre cele mai cunoscute balete, are și curiozități despre fiecare în parte, despre geneza lui, despre provocările cu care s-a confruntat până să devină un succes, despre versiunile sale sau despre reinterpretări.

Ilustrațiile sunt superbe, în stil acuarelă, iar la final găsiți informații despre trei dintre cele mai importante teatre din lume în care s-a dansat balet de-a lungul timpului (Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, Teatrul Bolșoi din Moscova și Opera din Paris).

Este o carte pe care Eliza o ține pe raftul cu lucruri dragi, cu siguranță se adresează copiilor un pic mai mari, care pot aprecia o carte ca o mică operă de artă. Nu-mi pot imagina carte mai frumoasă de dăruit copiilor pasionați de balet (eventual împreună cu cea de mai jos 😀 )

Frumoasa din Pădurea Adormită, Charlotte Gastaut, editura Humanitas Junior

Este o carte recent apărută la editura Humanitas și care a beneficiat și de o lansare frumoasă, unde a dansat o balerină de la școala de balet Pas Classique Ballet, unde se antrenează și Eliza.

Redă povestea baletului Frumoasa din Pădurea Adormită, așa cum a fost pus în scenă prima oară, pe 15 ianuarie 1890 la Sankt Petersburg, cu o coregrafie de Marius Petipa, pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski.

Cartea este publicată în condiții grafice deosebite, cu pagini cu chenar auriu, cu ilustrații abundente, complexe și luxuriante și câteva decupaje filigranate. De asemenea, textul este scris cu majuscule, așa că poate fi citită și de copiii de 5-6 ani care abia încep să buchisească singuri literele.

Charlotte Gastaut este o ilustratoare talentată care a ilustrat și ambalaje sau campanii pentru branduri faimoase precum Godiva, L’Occitane sau Fendi.

Povești din balet pentru copii, editura Univers Enciclopedic Junior

Noi avem cartea asta în engleză, de la Usborne, a fost foarte iubită de Eliza când era mică și sunt sigură că va fi la fel de iubită și acum, de copiii care au ocazia s-o citească în limba română. Momentan nu este pe stoc la editură, o puteți căuta în librăriile fizice, la anticariate sau puteți să vă abonați pe site pentru a afla când se re-editează (în luna martie, din informațiile pe care le am acum).

Are ilustrații vesele și poveștile a cinci baleturi cunoscute (Frumoasa adormită, Lacul Lebedelor, Cenușăreasa, Coppelia, Spărgătorul de nuci) și se adresează fetițelor mai mici, până în 10 ani, aș spune eu. De la 10 ani în sus, o puteți dărui pe cea de la Signatura.

Seria Povești Muzicale de la editura Litera

Aceste cărți sunt traduse de mine în 2021 și conțin 4 volume, dintre care două sunt despre baleturi cunoscute: Lacul Lebedelor și Spărgătorul de nuci. În afara ilustrațiilor frumoase, copiii se vor putea bucura și de fragmentele muzicale introduse în paginile cărții. Sunt cărți de educație muzicală, citindu-le și ascultându-le, ei vor recunoaște mai ușor fragmente din bucăți muzicale celebre.

Le găsiți și la jumătate de preț față de atunci când au fost lansate (50 lei) – momentan doar Lacul Lebedelor, de obicei Spărgătorul de nuci dispare în preajma Crăciunului, dar o să fie re-editată, sunt convinsă – vă puteți abona pe site pentru a fi anunțați când reapare.

Din categoria beletristică, aș vrea totuși să recomand o carte clasică de la editura Arthur, nu am citit-o, dar am reținut titlul încă din 2021 când am avut un interviu cu Lucinda Riley și ea mi-a spus că Pași de balet de Noel Streatfeild a fost cartea ei preferată în copilărie, o carte care a influențat-o atât de mult că a ajuns să scrie o serie bestseller despre niște fete adoptate de un bărbat care călătorește prin lume, la fel cum se întâmplă și în Pași de balet: un colecționar de fosile adoptă trei fetițe din locuri diferite și le lasă să fie crescute de o doică. Pentru a se întreține, fetele încep să joace în spectacole de balet și de teatru.

Aici, la minutul 17.30 o puteți vedea pe Lucinda povestind despre carte, acel interviu este unul dintre cele mai dragi ale mele, a fost probabil ultimul interviu pe care scriitoarea l-a dat cuiva înainte să se stingă din viață o lună mai târziu.

Pentru adolescente, iată trei romane care pot fi citite pentru a afla despre viața de balerină, în prezent sau în alte vremuri.

Îngerul meu secret, Federica Bosco, ed All – este despre o balerină de 16 ani care își pierde dorința de a mai trăi sau de a mai dansa după ce iubitul ei moare înecat încercând să salveze un câine. Elizei i-a plăcut foarte mult această carte, o găsiți pe site-ul editurii All la doar 15 lei sau pe Libris la 22 lei, dacă mai vreți să comandați și altceva, eventual vreuna dintre cele de mai jos.

Săruturi și croissants, Anne-Sophie Jouhanneau, ed Nemira. O poveste de dragoste cu adolescenți, despre o fată care pleacă la Paris pentru a urma cursurile unei prestigioase școli de balet.

Mica dansatoare, Melanie Laschalles, ed Niculescu – despre viața (mizerabilă a) balerinelor din Paris din a doua jumătate a anilor 1800 și despre cea care se spune că ar fi fost modelul lui Degas pentru faimoasa sculptură Mica dansatoare, expusă, în prezent, la Muzeul Orsay (am văzut-o și eu când am fost la Paris).

Battle. Dansul nu minte niciodată, editura Univers: Amalie pare să aibă tot ce îşi poate dori o tânără fată: o înfăţişare plăcută, talent, un loc la cea mai bună şcoală de dans din Oslo, prietene şi o viaţă plină de lux.

Însă totul se schimbă când afacerea tatălui ei se prăbuşeşte şi trebuie să se mute într-un mic apartament de la periferie. În noul cartier îl întâlneşte pe Mikael, un dansator hip-hop care nu seamănă cu niciunul dintre băieţii pe care i-a cunoscut Amalia până atunci, iar în scurt timp încep să danseze împreună şi se pregătesc să participe la o competiţie. Pentru prima dată în viaţă, Amalie trebuie să aibă încredere în sentimentele ei, trebuie să îndrăznească să încalce regulile şi să arate lumii cine este ea cu adevărat.

 

Și nu uitați, dacă dăruiți cărți despre balet, nu uitați să puneți printre file și bilete la un spectacol de balet care se joacă la voi în oraș sau în cel mai apropiat oraș mare. Nimic nu te face să te îndrăgostești mai tare de această artă decât baletul de pe scena unei Opere!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.