Top 5 restaurante din Iași care mi-au plăcut

Articolul ăsta trebuia să includă un top 5 restaurante din Iași testate de mine anul trecut, dar al cincilea a fost așa de slab, că n-a mai ajuns în top, prin urmare am adăugat unul din 2022, de la care nu-mi amintesc decât că mâncarea a fost bună, chiar dacă nu mai știu exact ce a fost în farfuriile pozate.

Uneori, citind recenziile unor localuri, îmi dau seama că experiența într-un restaurant ține de foarte mulți factori, nu doar de calitatea mâncării: de cum ești primit de la intrare, de cum ți se adresează chelnerul și cât de amabil e, de unde ai poziționată masa, de cât de tara e muzica, de ce fel de oameni sunt la mesele alăturate, dacă e cald sau frig, dacă ești într-o dispoziție mai tolerantă sau nu.

Prin urmare, nicio recomandare și nicio recenzie nu trebuie luate ad litteram: doar pentru că eu am avut o experiență excelentă nu înseamnă automat că și a voastră va fi la fel, și viceversa, doar pentru că eu am avut o experiență proastă, nu înseamnă că și a voastră va fi la fel. În cele ce urmează o să le listez în ordinea în care mi-au plăcut mie.

Veranda

Restaurantul Veranda este amplasat pe acoperișul clădirii Veranda, fosta Hala Centrală din Iași (se intră prin spate). Oferă o priveliște drăguță asupra orașului și noi am prins și un apus de soare minunat (am luat masa pe terasă). Servirea a fost foarte bună (am rugat chelnerul și să mă ajute să-i facem o surpriză prietenei mele, să-i pună o lumânărică în desert pentru că era ziua ei), am avut muzică live (la un sonor acceptabil și muzică de calitate), iar mâncarea a fost excelentă: eu am luat o salată cu prosciutto, iar prietena mea un risotto cu fructe de mare. La desert nu mai știu cum se chema, o prăjitură la pahar (cred că meniul se schimbă constant și n-am mai găsit pe net meniul de atunci).

Panoramic

Panoramic este restaurantul hotelului Unirea, amplasat la ultimul etaj, la 55 m înălțime, după cum scrie pe site-ul lor. Am mers aici la o cină romantică cu soțul și mi s-a părut restaurantul ideal pentru așa ceva. Noi am nimerit într-o zi când era o petrecere în salonul alăturat și a fost cam gălăgie, dar, altminteri, cred că se poate conversa lejer.

Mâncarea a fost bună, iar servirea profesionistă și atentă. Orașul se vede superb de la înălțimea asta și, evident, am avut noroc și de un apus spectaculos. La primul fel, am împărțit un platou de ceva mezeluri și brânzeturi, apoi eu am luat o salată cu creveți și soțul ceva chinezesc, cu pui și legume. La desert am împărțit un lava cake. Și cocktailul și vinul casei au fost foarte bune.

Toujours

Toujours este un restaurant fine dining unde meniul se schimbă constant. Noi făcuserăm o rezervare prin Ialoc.ro și, deși primisem sms de confirmare, când am ajuns acolo, personalul nu știa de rezervare. Din fericire, restaurantul nu era plin la ora aceea și am putut totuși să primim o masă, dar am remarcat în general că e destul de solicitat.

Mâncarea a fost delicioasă: am împărțit un aperitiv cu Camembert copt cu dulceață de ceapă cu gin, apoi eu am luat piept de rață cu cremă de păstârnac și sos de ananas cu busuioc (a trebuit să caut meniurile lor vechi pentru că nu mai țineam minte) și prietena mea o supă-cremă de anghinare cu mozzarella sticks. La desert, eu am luat lava cake și ea o baba cu fistic și rom.

Trai

Tot în același stil este și Trai, cu meniu sezonier. Toate celelalte restaurante sunt testate anul trecut, în 2023, dar Trai este din aprilie 2022. Eu am mâncat atunci o ciorbă tradițională din Moldova – sârbușcă, prietena mea a luat niște pește cu ceva mazăre, iar comesenii noștri au luat piept de rață cu piure de cartofi, respectiv …. habar nu am! Mă credeți că nu știu ce e pe farfuria din poză (cu siguranță ceva cu pui, dar altceva nu rețin)? Și nu găsesc meniurile lor mai vechi, nu le au urcate pe Facebook.

Buenavista

Buenavista nu e fine dining, dar e un restaurant cu meniu specific sud-american, cu mâncare gustoasă și cu porții destul de generoase. Din ce îmi aduc aminte (să știți că nici pozele nu ajută uneori) am luat guacamole, empanadas cu sos (chestiile ca niște plăcințele), o tostada cu legume (chestia care seamănă cu o pizza), nu mai știu ce era în chestia din care se vede brânza (o quesadilla poate?), iar eu am luat ceva cu vită (un fel de tocană), care a fost foarte bună!

Voi ce restaurante cu mâncare bună mai recomandați în Iași? De preferat, unele în care să mă pot auzi cu persoana de lângă mine 😀 Am mai fost și la Tikki Bistro și, deși mâncarea a fost bună și servirea amabilă, mi-a fost aproape imposibil să mă aud cu prietena în spațiul de la etaj, muzica era infernală.

Taverna Racilor Casa Pogor iar a fost foarte bun, am mâncat midii foarte gustoase și atmosfera a fost plăcută (dar n-am avut poze, ca să-l includ 😀 ), iar Blue Aqua (mega recomandat și el) n-a fost deloc ce trebuia să fie, nici ca mâncare, nici atmosferă (să zicem că poate am nimerit noi o seară cu comeseni mai scandalagii, dar nici servirea, nici mâncarea nu au fost grozave).

Dacă reușesc să mă adun și să-mi fac timp, revin și cu câteva recomandări de cafenele care mi-au plăcut 😀

Alte recomandări din Iași:

O plimbare culturală și gastronomică prin Iași

4 Replies to “Top 5 restaurante din Iași care mi-au plăcut”

  1. “Buenavista” era restaurantul nostru preferat inainte de pandemie (atmosfera placuta, personal dragut si amabil, mancare gustoasa, muzica sud-americana in surdina)
    Am fost acum o luna din nou si mi s-a parut putin diferit. In interior e tot o atmosfera placuta, dar s-au facut modificari in meniu (unele preparate au disparut, altele au fost modificate), portiile sunt mai mici, iar preturile mai mari.
    Preferata mea era o prajitura numita “Chocobanana” care pentru mine a avut mereu un gust deosebit si pe care n-am intalnit-o nicaieri in alta parte. Am vazut-o in meniu, dar pentru ca acum mi s-a parut cam scumpa, n-am mai luat-o si nu stiu daca mai este la fel ca inainte.
    Momentan terasa superioara (de pe care ai facut pozele) nu mai exista, a fost demolata; poate va fi reconstruita.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Ah, ce păcat. Astă-vară am fost acolo și mi s-a părut drăguță terasa. Știu că am vrut să testăm un restaurant cu specific, am vrut ceva mexican, dar primul loc în care am mers era mai degrabă un fast-food (ceva prin spate pe la Moldova, cred), apoi am ajuns aici.

  2. Doamne cat de dor imi e de Iasi! Atat de frumos se vede de la mii de km departare.
    In fine, mai era un restaurant, imi scapa numele acum, era undeva pe Sararie, cu meniu traditional romanesc. O minunatie.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Bolta Rece?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.