Back to school – Cea mai tare ascuţitoare electrică pentru educatori şi învăţători

Pentru că şcoala începe şi pentru educatori/învăţători, nu doar pentru copii, iată primul articol din seria Back to school pentru cadrele didactice: o recomandare de ascuţitoare electrică potrivită pentru clasă.

ascutitoare-electrica

Ideea de a scrie despre asta mi-a venit după ce mătuşa mea, educatoare la o grădiniţă de ţară, mi-a povestit că îşi doreşte foarte mult anul acesta să-şi cumpere o ascuţitoare electrică, deoarece e sătulă de ascuţit cu una manuală zecile de creioane (de cele mai multe ori, de calitate foarte proastă) pe care le au copiii la dulăpior.

Şi m-am gândit aşa: dacă până şi o educatoare de ţară, fără niciun buget (nu există noţiunea de fondul clasei, părinţii abia dau pentru caiete de lucru, darămite pentru rechizite) vrea să investească într-o ascuţitoare electrică, atunci cu siguranţă mai sunt şi alte cadre didactice interesate de acest subiect.

Prin urmare iată recomandarea mea: cea mai tare ascuţitoare electrică pe care am găsit-o la noi pe piaţă, ascuţitoarea electrică dublă 220V  de la DACO.

ascutitoare-electrica-daco

De ce e aşa de grozavă ascuţitoarea asta:

  • se alimentează la priză, deci nu trebuie cumpărate baterii
  • are o super viteză, ascute instant un creion
  • are funcţie de Auto-Stop, calibrată la nevoile de ascuţire ale fiecărui creion.
  • ascute mai multe dimensiuni de creioane
  • are mai multe variante de ascuţire (vârf teşit, vârf perfect ascuţit).

Noi aveam deja acasă o ascuţitoare electrică mai mică, aşa că am cu ce să fac comparaţie: aceasta este net superioară! Cea pe care o aveam era de uz casnic, în niciun caz nu ar fi făcut faţă la clasă. În plus, pentru a ascuţi creioanele, trebuie să apeşi pe ele, pentru a porni ascuţitoarea, ceea ce pune o presiune mare asupra palmei. După ce am ascuţit vreo sută de creioane pentru un atelier odată, am făcut sindrom de tunel carpian, m-a durut rău de tot încheietura.

Ascuţitoarea electrică de la DACO nu are nevoie de efort suplimentar, bagi creionul şi apeşi foarte uşor şi creionul se ascute singur. În plus, rumeguşul fin rezultat de la ascuţire poate fi folosit la tot felul de proiecte creative, dacă îl adunaţi o perioadă mai lungă de timp.

Ştiu că v-a plăcut ascuţitoarea şi că vă doriţi şi voi una, dar vă întrebaţi: “păi eu, din salariul meu de educator/învăţător de unde să dau banii ăştia? Şi de ce să cumpăr eu din banii mei rechizite pentru clasă?”

Ştiu că multe cadre didactice cumpără hârtie şi alte rechizite mărunte pentru clasă, dar eu nu încurajez această practică. Aşa cum nici eu, la corporaţie, nu duc pixuri de acasă (ok, poate duc, dar doar pentru că sunt un pic pasionată de rechizite mai deosebite 😀 ), nici educatorul/învăţătorul nu trebuie să vină cu bani de acasă.

De asemenea, nu încurajez nici strânsul de bani la fondul clasei. Ştiu că se practică, pentru că şcoala nu dă bani pentru cretă, bureţi, markere pentru table magnetice, fotocopiat fişe şi altele asemenea. Şi la noi se strâng bani, o sumă minimă, care acoperă strictul necesar. Din fericire, niciodată nu ni s-au cerut sume mari şi nici cadrele didactice pe care le-am avut nu au avut pretenţii exagerate.

Însă cum s-ar putea obţine bani pentru rechizite într-o manieră corectă şi care să-i înveţe pe copii nişte lecţii financiare utile pentru viitor? Preluând ideea pe care am văzut la mai multe şcoli private, iată cum puteţi obţine şi voi bani pentru a cumpăra accesorii şi rechizite pentru clasă: organizaţi periodic diverse târguri cu vânzarea unor obiecte lucrate de copii.

  • toamna, în multe şcoli private am văzut că se organizează târgurile toamnei/recoltei. Copiii pregătesc borcane cu murături, pe care le expun pe tarabele decorate cu elemente din natură (frunze, castane, crenguţe). Părinţii şi alţi invitaţi pot cumpăra produsele expuse de copii, iar banii se duc în puşculiţa destinată achiziţiilor necesare clasei.
  • târgurile de Crăciun – cu decoraţiuni, felicitări şi mici cadouri pentru Crăciun. Încercaţi să mergeţi cât mai mult pe ideea de reciclare şi refolosire, pentru a limita la maxim cheltuielile pe materiale şi a obţine un profit cât mai mare.
  • târgurile de primăvară – mărţişoare şi felicitări de 8 martie.
  • târgurile de Paşti – decoraţiuni, ouă încondeiate şi felicitări de Paşti.
  • adunarea de materiale reciclabile (hârtie, pet-uri) şi ducerea lor la un centru de reciclare. Din păcate, aici intervine problema depozitării lor până se strânge o cantitate suficientă.

Cum vi se par aceste idei? Sunt fezabile la voi la şcoală? La noi, din păcate, nu sunt pentru că şcoala nu este deschisă spre astfel de acţiuni. Însă ştiu multe şcoli de stat care fac asta, inclusiv şcoli de la ţară! Şi ştiţi de ce? Pentru că omul sfinţeşte locul! E de ajuns să ai cadre didactice şi o conducere a şcolii care să încurajeze astfel de practici, şi experienţa didactică poate deveni una deosebită!

Şi dacă tot faceţi comandă pe site-ul DACOmag, nu uitaţi să vă înscrieţi şi la concursul lor: puteţi câştiga o tabletă! Detalii aici.

21 Replies to “Back to school – Cea mai tare ascuţitoare electrică pentru educatori şi învăţători”

  1. Violeta Argatu says: Reply

    Ascutitoare cu baterii am si eu. Dar tocmai ma pregateam s-o arunc :d. Nu prea a facut fata nevoilor noastre, si o tot mutam de colo colo. La un moment dat i-am desfacut lama, am asvutit-o, dar degeaba. Creed ca nu are putere suficienta. E d-aia de care ai si tu :d.
    As lua una d-asta de la Daco. Voiam sa-mi iau un perforator tip cleste , dar nu prea mai aveam inspiratie si pt alte produse :d.
    Parca pe la tine am vazut si clestele.

    Merci ;).

    1. Laura Frunză says: Reply

      Mai am câteva recomandări de la DACO, mai aşteaptă puţin 😀 Am o recomandare de perforator cu o gaură şi mai mişto!

      1. Violeta Argatu says: Reply

        Oooook! 🙂

        P.S: aseara am scos luna la plimbare in asteptarea baietilor :)).

        Ff,foarte frumoase cartile tale de la Cartemma.

        1. Laura Frunză says: Reply

          Multumesc, da, sunt minunate!

  2. Nu stiu daca e valabil pentru gradinite, dar la scoala unde lucrez eu (in mediul rural) s-au strans materiale reciclabile pe parcursul unui semestru si cand a venit masina pentru a le ridica ni s-a dat un fel de voucher de 63 lei. Nu bani propriu-zisi. Si de toti am cump. articole de birotica / papetarie. Dezavantajul este ca ai nevoie de spatiu mare pt. a depozita, iar pretul este destul de descurajator chiar daca intentia este una buna. Astfel nu mai apelezi la parinti.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Mi se pare o idee extraordinara! Pot s-o includ in articol la sugestii?

      1. Bineinteles.

  3. Ideea cu targurile am vazut-o la multe scoli. O cosider benefica mi ales pentru copii. Se imparteau in grupuri si fircare facea cate ceva. Invatau sa comunice , sa se ajute…si strangeau si banuti pentru clasa. Pacat ca in multe localitati nu exista implicare.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Uneori exista implicare dar nu exista deschidere din partea scolii. Nu stiu de ce scolile insista sa se pastreze in secolul trecut in materie de metode educationale.

  4. Si eu mi-as dori o asa ascutitoare. Multumim pentru ponturi.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Da, cred ca e pe lista tuturor celor care au de ascutit zeci sau chiar sute de creioane! Succes, sper sa reusesti sa ti-o cumperi!

      1. Eu deja am comandat-o, împreună cu un ghiozdan de școală primară, abia aștept să ajungă, am emoții mari cu ghiozdanul, foarte greu se găsesc de dimensiunea potrivită unui copil de 7-8 ani, ba sunt prea mari, ba sunt ca de grădiniță. Dacă am noroc și ajunge ce ne trebuie, atunci rămân favoriții mei la tot ce ține de rechizite.

        1. Mă refer la ghiozdanele de băieți. Fetițele au ceva mai multe opțiuni, așa mi se pare 🙂

        2. Laura Frunză says: Reply

          Ce ghiozdan ai comandat? Am luat si eu pentru Vladut al meu unul galben, tot de la DACO, dar scria clar ca e pentru gradinita.

          1. https://www.dacomag.ro/home/6463-ghiozdan-scolar-38cm-daco-gh302.html?search_query=Ghiozdan+&results=188
            Acesta, de 38 cm. Mi s-a părut a fi cel mai mic dintre ghiozdanele școlare. Cărțile lui sunt oricum mai mici de 38 cm, și are și bloc de desen mic, nu văd de ce l-aș împovăra cu un ghiozdan mare, și așa cară destule după el…

          2. Laura Frunză says:

            Arată super bine! E sigur de şcolar. Al nostru e mult mai mic.

        3. Au ajuns. Ghiozdanul este exact ce mi-am dorit, dimensiuni ideale pentru un copil de 8 ani, ușor, cu 3 compartimente, spate și bretele căptușite, ce să mai zic… Un produs de calitate. Și design frumos. Iar de ascutitoare, ce să mai spun, în afară de faptul că poate da dependență :)))

  5. Am cumparat si eu ascutitoarea aceasta pentru gradi. E minunata! Cei de la Daco au niste produse tare faine, iar eu cum sunt cadru didactic, ma abtin cu greu sa nu exagerez cu cumparaturile. Cat despre targuri, in gradinita unde lucrez, am organizat de Sf. Nicolae si de 1 martie un targ cu vanzare de prajituri facute de parinti acasa si obiecte, felicitari, martisoare confectionate de copii la gradinita. Din banii stransi am achizitionat diferite obiecte necesare unui Centru de zi pentru copii, pe care le-am donat.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Gradinita de stat? Mi se pare minunat ca ati avut targ cu componenta caritabila, e fantastic!

  6. Si la scoala fetei mele are loc un targ, de 1 martie. Noi facem martisoare si le expunem in sala de sport. Am inteles ca s-au strans sume fabuloase. Si banii au fost cumva luati la fondul scolii. Invatatoarele nu primes. nimic.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Ce pacat! Pentru ca nu ai niciun control ce se intampla cu banii mai departe. Parerea mea e ca ar trebui gestionati mai degraba de Asociatia Parintilor, decat de scoala.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.