Zacuscă de ardei copţi şi ciuperci pleurotus

Această zacuscă de ardei copţi şi ciuperci pleurotus e o zacuscă de primăvară numai bună pentru postul Paştelui. De ce îi zic zacuscă de primăvară? Pentru că foloseşte ardeii copţi rămaşi prin congelator şi sucul de roşii din cămară pus la păstrare de astă-toamnă. Cu zacusca asta am reuşit să consum ardeii copţi pe care îi mai aveam în congelator şi, încet-încet, mă apropii de scopul final, şi anume dezgheţarea congelatorului şi ordonarea cămării.

zacusca-de-ardei

Am învăţat de la mama să fac această zacuscă de ardei copţi cu ciuperci pleurotus. Nouă ne place foarte mult zacusca de ghebe, dar cum nu se găsesc tot timpul, mama a mai înlocuit ghebele cu pleurotus şi zacusca iese foarte bună.

Ingrediente zacuscă de ardei copţi şi ciuperci pleurotus

500 de grame de ardei copţi (cantitate rămasă după copt, decojit şi scos cotoarele), 500 de grame de ciuperci pleurotus (eu am folosit doar 250 pentru că atâta am avut, dar am simţit că trebuia mai mult, aproape nu se simţea deloc textura lor), 1 ceapă mare, aproximativ 400-500 de grame de sos de roşii (de preferat, de casă), ulei, sare, piper.

Mod de preparare

Ciupercile pleurotus se pun la fiert separat, în suficientă apă. Se dau câteva clocote, apoi se scurg bine. Se toacă ceapa (din cuţit sau la robot, eu am tocat-o la robotul meu Panasonic MK-F800) şi se pune într-un vas încăpător, cu fund dublu (de preferat, o oală care merge la cuptor sau un tuci). Se presară o linguriţă de sare, apoi se pune suficient ulei cât să fie cam la acelaşi nivel. Nu vă zgârciţi la ulei, este unul dintre ingredientele esenţiale pentru ca zacusca să iasă bine, iar la final îl mai puteţi scurge.

Se căleşte bine ceapa în ulei, până se înmoaie. În acest timp se toacă ciupercile pleurotus şi ardeii copţi. Puteţi face acest lucru la maşina de tocat carne sau la un robot. Eu am folosit funcţia de tocat carne de la robotul Panasonic, însă am primit comentarii că tocătura de legume e prea mică, cred că ar fi preferat să le dau prin sita mare de la maşina de tocat. Mie, însă, aşa îmi place zacusca.

După ce aţi călit ceapa, puneţi sosul de roşii, ardeii şi ciupercile pleurotus. Amestecaţi bine şi daţi oala la cuptor, acoperită cu folie de aluminiu sau un capac, la foc mic (150 de grade), ca să nu se prindă de fundul oalei. Am scos şi amestecat cam la fiecare oră. A stat în cuptor în jur de trei ore, dar gustaţi de fiecare dată când scoateţi oala. Nu doar că o puteţi potrivi mai bine de sare şi piper, dar puteţi verifica şi dacă legumele nu s-au pătruns.

zacusca-de-ardei-si-pleurotus

Zacusca e gata când tot uleiul se ridică la suprafaţă şi formează o peliculă deasupra zacuştii. Atunci puteţi îndepărta surplusul cu o lingură. Transferaţi zacusca fierbinte în borcane curate, uscate şi sterilizate în cuptor. Dacă faceţi o cantitate mare, ar trebui să sterilizaţi borcanele şi după ce aţi transferat zacusca în ele, dacă faceţi unul-două borcane pentru consum imediat, nu are sens, pentru că le veţi ţine la frigider.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.