Hai cu mine la muzeu – Muzeul Recordurilor Românești, București

Am vizitat Muzeul Recordurilor Românești din București în cadrul unei conferințe de presă, pentru că altminteri nu este un muzeu de tip walk-in, adică să te duci, să intri, să vizitezi și să pleci. Vizitele se fac în cadru organizat și doar cu rezervare prealabilă.

Amplasament

Muzeul Recordurilor Românești se află pe strada Parfumului nr 25-27, nu departe de Piața Unirii.

Muzeul poate fi vizitat de grupuri de luni până miercuri și vinerea în intervalele 10-16 și de persoane fără grup joia în aceleași intervale. Vizita trebuie programată telefonic în prealabil la 0745 586 328 sau pe email la office@museumofromanianrecords.com. Biletul de acces costă 50 de lei. De anul acesta, a fost inclus și în programul Noaptea Muzeelor.

Exponate

Muzeul se întinde pe cinci nivele și cuprinde patru colecții intrate în Cartea Recordurilor ca fiind cele mai numeroase din lume, precum și o colecție care este cea mai mare ca număr din România – colecția de timbre și alte elemente filatelice, care nu putea fi vizitată la momentul în care am fost eu.

Subsolul este dedicat colecției de trivete, peste 15 mii în acest moment. O trivetă este un suport pentru fierul de călcat, iar piesele care se află în muzeu sunt adevărate opere de artă.

Etajul 1 este dedicat fiarelor de călcat și aș spune, mai degrabă, că este un muzeu de istorie a fiarelor de călcat. Conține aproximativ 35 000 de piese, iar cele mai vechi fiare de călcat din colecție au chiar și 2000 de ani și e interesant de comparat cum, în aceeași perioadă, chinezii călcau cu fiare ca niște linguri de metal ornamentate, pe când europenii aveau niște pietroaie sculptate sau cu mânere de metal 😀

Pe lângă fiare de călcat o să vedeți diverse alte instrumente pentru încrețit și făcut volane, instrumente de netezit pantalonii, instrumente pentru imprimat modele pe țesături și așa mai departe. Să fiți atenți la vitrine, să vedeți cum se făceau gulerele acelea albe, din epoca victoriană (ca la Shakespeare).

La etajul al doilea se află cea mai mare colecție din lume de tirbușoane, peste 30 000 de piese. Varietatea de forme și modele o să vă uimească, nu există două piese perfect identice în colecție!

La etajul al treilea se află colecțiile de aparate foto și video (inclusiv camere de filmat și fotografiat pentru spioni), mașini de scris, gramofoane, instrumente de măsurat și alte minunății vechi de peste 200 de ani.

Etajul al patrulea, pe care nu l-am vizitat, este cel dedicat colecției de piese filatelice.

Nu știu dacă este un muzeu care i-ar putea interesa pe copii, dar pentru un adult cred că plimbarea printre rafturile și vitrinele Muzeului Recordurilor Românești se poate dovedi foarte captivantă. Eu aș fi stat ore întregi acolo să mă uit la fiecare piesă. Am fost copleșită de frumusețea lor, niște obiecte de uz casnic, până la urmă, dar dintr-o perioadă când utilul se îmbina cu artisticul și fiecare piesă din gospodărie trebuia să fie și frumoasă, nu doar folositoare.

Probabil că nu veți merge cu copiii la acest muzeu, dar dacă o faceți (la Noaptea Muzeelor, poate), nu uitați să descărcați fișa de vizitare muzeu. Găsiți celelalte articole din seria Hai cu mine la muzeu aici.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.