Draga mea preadolescentă, iată 11 lucruri pe care vreau să le știi la 11 ani…

Draga mea preadolescentă, nici nu știu când au trecut 11 ani de când te-ai născut și te-ai transformat din bebelușul acela mic și drăgălaș, din copilașul cuminte și înțelegător în domnișoara aceasta frumoasă, extrem de vocală, cu preocupări adolescentine și o pasiune pentru dramă.

11 ani e pragul care te duce spre adolescență, e momentul când încep să apară diverse neplăceri, când corpul se schimbă în moduri care nu-ți plac, când toate fetele par să aibă alte preocupări decât tine, când încep să te intereseze și pe tine lucrurile la modă și ce cred ceilalți despre tine, când parcă n-ai renunța la păpuși, dar nici n-ai rămâne acolo, în lumea copilăriei.

La 11 ani ai multe teme și responsabilități, un program care îți dă bioritmul peste cap și dorința de a sta cât mai mult pe telefon și de a lenevi. Nu înțelegi ce se întâmplă, pentru că mereu ai fost activă, dar acum parcă ai dormi sau ai sta la televizor non-stop. (E normal, sunt doar celulele creierului care se refac, proces extrem de obositor pentru organism.)

La 11 ani, în clasa a cincea, stai chiar pe pragul dintre copilărie și adolescență și parcă n-ai merge înainte, parcă n-ai da înapoi, încă ești indecisă și ți-e teamă de ce poate aduce viitorul.

Așa că iată 11 lucruri pe care aș vrea să le știi, care să te pregătească pentru această călătorie minunată care poate fi drumul spre maturizare.

1. Nu încerca niciodată să pari ceea ce nu ești, nici măcar pentru a te integra într-un grup. Coco Chanel avea o vorbă: ”O femeie poate fi două lucruri: cine și ce dorește ea.” Fii tu însăți, îmbracă-te cum vrei, poartă ce vrei, ține cu dinții de hobbyurile tale, chiar dacă asta nu te face așa de populară cu cei din jur.

Mai ții minte cum ai mers doi ani de zile cu ghiozdanul cu Soy Luna la școală, deși colegii făceau mișto de tine și chiar și eu ți-am zis să lași naibii ghiozdanul ăla, dar tu nu ai renunțat pentru că ție asta îți plăcea atunci? Aș vrea să păstrezi mereu în suflet atitudinea asta și amintirea ghiozdanului cu Soy Luna.

2. Folosește rețelele sociale cu înțelepciune. Nu posta fotografii cu tine în ipostaze nepotrivite. Nu trimite cuiva prin mesagerie directă fotografii parțiale sau totale nud. De fapt, nu-ți fă niciodată astfel de fotografii, nu știi în mâinile cui poate ajunge telefonul. Nu posta și nu distribui lucruri răutăcioase despre altcineva. Nu spune secrete în scris, oricine poate distribui mai departe mesajele tale, intenționat sau din greșeală. Dacă nu e ceva ce ai spune în fața clasei fără probleme, nu scrie pe whatsapp, pe Instagram sau pe Facebook.

3. Poți oricând să spui ”nu” la orice și nu trebuie să te justifici pentru asta. E ok să spui ”nu” provocărilor de la jocurile pe care le jucați le Dodo Pizza vinerea, e ok să spui ”nu” când ești invitată să chiulești, e ok să spui ”nu am cont de Tik Tok”, chiar dacă toată lumea are. E ok să nu vrei să fie postat pe grupul clasei un filmuleț sau o poză făcută fără acordul tău. Nu-ul de acum te va ajuta mai târziu, când vor apărea tentațiile periculoase. Exersează-l!

4. Prietenii sunt importanți. E vârsta la care poți lega sau suda cele mai frumoase prietenii. Păstrează-ți și prietenii din copilărie, chiar dacă ați evoluat în direcții diferite. Învață când e ok să faci un compromis pentru a păstra un prieten și când nu. Fii îngăduitoare cu prietenii, împarte cu ei, oferă-ți sprijinul. Băieții vin și pleacă, prietenele vor fi tot acolo. Nu le ignora dacă intri într-o relație. Cel mai frumos lucru pe care îl poți dărui prietenilor tăi este timpul! Niciun obiect sau cadou din lume nu poate concura cu timpul petrecut împreună. Mergi în tabere, cheamă-i la tine, du-te tu la ei, ieșiți împreună, încercați lucruri noi împreună. Prietenia e un dar minunat, folosește-l din plin!

5. Nu judeca oamenii după cifre. Valoarea cuiva nu e dată de numărul de followers de pe Instagram sau de abonații de pe Youtube. Nici de numărul de like-uri de pe Facebook la fiecare poză postată. Nu căuta validarea pe internet de la oameni pe care nici nu-i cunoști. Valoarea unei persoane nu e dată nici de notele pe care le are la școală și nici de banii pe care îi are în portofel și uneori nici măcar de numărul de prieteni sau de tovarăși de gașcă. Judecă oamenii după felul în care se poartă cu ceilalți. Uită-te la valori precum generozitatea, toleranța, bunătatea, încrederea, calmul, capacitatea de a ierta etc.

6. Deciziile tale sunt importante. Poate că acum trebuie să decizi doar ce vei mânca la prânz sau ce bluză să îmbraci sau ce să-ți cumperi din banii din pușculiță. Dar viața e și despre decizii importante și unele dintre ele te pot afecta în moduri nebănuite. De la deciziile legate de interacțiunea cu ceilalți, până la deciziile legate de alegerea unui liceu, viața e plină de decizii dificile care îți pot schimba traiectoria. Alege cu înțelepciune și sfătuiește-te mereu cu adulții din viața ta.

7. Ai o voce, folosește-o. Nu permite să se întâmple nedreptăți lângă tine fără să intervii, dacă poți. Ia apărarea cuiva mai slab care e hărțuit de alții. Cheamă un adult, dacă nu poți să intervii în siguranță. Citește despre politică, despre mediu, despre nedreptățile sociale. Fă voluntariat, mergi la proteste, implică-te. Vei vedeni un adult responsabil conectat la nevoile reale ale societății în care trăiește. Nu întoarce capul atunci când se întâmplă ceva cu care nu ești de acord!

8. Ai încredere că cei mai mulți oameni sunt, în esență, buni. Știu că se întâmplă lucruri îngrozitoare în lume. Știu că mergi pe stradă și nu te simți în siguranță și că lumea în care trăim e un loc periculos pentru fete și femei. Dar cei mai mulți oameni au, în esență, un fond bun. Chiar și Anne Frank, deși persecutată și, în cele din urmă, omorâtă de naziști, a scris în jurnalul ei (să-l citești, apropo) că ea crede cu tot sufletul în bunătatea oamenilor. Acordă-le oamenilor beneficiul îndoielii. Nu uita unul dintre cele mai vechi îndemnuri ”Fii bun. Toți cei pe care îi întâlnești poartă o bătălie a lor despre care tu nu știi nimic.”

9. Ești perfectă așa cum ești. Zilnic vei fi asediată cu mesaje din social media sau din reviste sau de la televizor că nu ești suficientă așa cum ești. Reclamele îți vor spune să slăbești, revistele te vor îndemna să înveți aceste ”zece trucuri pentru a arăta mai bine și a cuceri bărbatul dorit”, iar televiziunile vor promova doar femei cu aspect nefiresc, cu chipul aproape deformat de operații și de botox și ți le vor prezenta ca fiind norma.

Și apoi vine societatea și îți spune că nu e de ajuns ce ai, că trebuie să ai mai mult, mai scump, mai extravagant, că trebuie să fii la fel, să nu ieși din rând. Că trebuie să deții un telefon mai performant, niște adidași ”de firmă”, o tunsoare mai la modă sau că trebuie să te ducă părinții cu mașina, nu să mergi pe jos. Că trebuie să-ți faci vacanțele doar în anumite locuri, că totul trebuie să țipe ”lux” și ”brand” pe tine. Altfel ești ”sărac”. Și nimic nu poate fi mai jignitor în ziua de azi decât să fii catalogat drept ”sărac”.

Nu uita, însă, că ești perfectă așa cum ești. Iubește-te pe tine în fiecare moment din viață așa cum ești și vei vedea că nu te vor mai afecta sau impresiona opiniile celorlalți despre cum ar trebui să fii.

10. Nimeni nu e responsabil de fericirea ta. Fericirea e ceva ce vine din interior. Nu vei fi mai fericită alături de un băiat anume sau dacă iei droguri sau consumi alcool. Sursele exterioare de așa-zisă fericire sunt false, ele nu vor umple golul din sufletul tău, dacă el există acolo. Fericirea este numai și numai responsabilitatea ta. Caută lucrurile care te fac cu adevărat fericită și fă-le. Urcă munți, fă scufundări, sari cu parașuta, îngrijește animăluțe la adăpost, pleacă voluntar în Africa. Lucrurile care aduc fericirea sunt cele care te împlinesc sufletește, nu cele care îți lasă un gol și mai mare în suflet după ce efectul lor a trecut.

11. ”This, too, shall pass.” Nu știu unde am auzit expresia asta. Înseamnă ”și asta va trece.” Când ți-e greu, ai impresia că starea asta va dura o veșnicie, dar nu e așa. Toate trec, iar timpul e cel mai bun medicament. Mai ții minte când am fost la concertul lui Smiley și a vorbit despre adolescență și el a zis: ”Toți trecem prin asta, dar la sfârșit va fi bine!” Poate pare uneori că adolescența e o luptă perpetuă, dar te asigur că, la sfârșit, totul va fi bine!

 

 

Cover photo by Анастасия Гепп from Pixabay

 

13 Replies to “Draga mea preadolescentă, iată 11 lucruri pe care vreau să le știi la 11 ani…”

  1. Minunat! am sa imprim textul si am sa-l citesc fiicei mele de 12 ani. As vrea, cu permisiunea ta sa mai adaug una:
    12. Uneori, stii mai multe decat mine. Si ma bucur. As vrea doar sa stii ca si eu am avut 12 ani si la timpul potrivit, tu vei avea varsta mea: chiar daca, uneori ne intereseaza lucruri diferite si privim din unghiuri diferite (si ne certam pe tema asta): te iubesc enorm si voi fi mereu alaturi de tine!

    1. Sau ”Uneori crezi că știi mai multe decât mine” 😀

  2. Daaa

  3. Foarte interesant articolul!!
    Il voi citi impreuna cu fiica mea de 11 ani!
    Am vorbit si noi despre toate aceste lucruri,dar ai scris atat de frumos!!

    1. Multumesc mult!

  4. Mi-a placut foarte mult articolul scris te tine! O sa-l citesc impreuna cu fetita mea. Multumesc si succes!

  5. Violeta.argatu says: Reply

    Abia aștept sa facă Vlad 14 ani :)))))))).
    Ca să ii citesc lui S. articolul, nu de alta :d.

    B R A V O!!

    1. Laura Frunză says: Reply

      O sa scriu unul si pentru baieti atunci :))))

  6. “Băieții vin și pleacă, prietenele vor fi tot acolo.”
    Si prietenele vin si pleaca :)), nu cred ca-i corect ce scrie aici.
    Mai degraba:
    “Gaseste cativa oameni buni care sa-ti fie prieteni si pentru care sa ai mereu timp, atat la bine, cat si la greu.”

    1. Laura Frunză says: Reply

      Asa e, suna mai bine cum ai spus tu.

  7. RAICIU MARIANA says: Reply

    Desi cumva am vorbit de multe dintre cele scrise mai sus, le-ai asezat in scris mai structurat.O sa mai reiau ideile si in discutiile cu fetita mea care implineste in Aprilie 11ani. Multumesc !

  8. Mulțumesc tare mult ,exact acesta e mesajul pe care as dori sa il transmit si eu fiicei mele …E un articol minunat!

    1. Minunat articolul! 😍

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.