Cum le dăm copiilor fructe în perioada izolării

Izolarea a început în martie când încă nu erau fructe autohtone la noi. Între timp, însă, s-au copt căpșunile prin unele locuri iar acuși ies și cireșele de mai, așa că pe frontul acesta vom fi asigurați.

Însă în martie și aprilie a trebuit să fac o grămadă de artificii ca să le dau copiilor o varietate cât mai mare de fructe, în condițiile în care copiii mei nu-s genul care mănâncă mere și iar mere până se satură 😀 😀

Prin urmare, n-o să vă mint când vă spun că un procent foarte mare din coșul săptămânal se ducea către achiziția de fructe proaspete și congelate. Vlad preferă căpșunile și zmeura. Eliza mai mănâncă și mango.

Am mai încercat și cu citrice (dar au fost nasoale), banane (au sfârșit super-coapte în smoothie), pere (le-am mâncat noi) și struguri fără sâmburi (îi plăceau foarte mult lui Vlad dar i-am mâncat noi, se săturase de ei).

Așa că după ce terminam căpșunile și mango-ul proaspăt în primele zile, până la următoarea ieșire la cumpărături am apelat la varianta smoothies cu fructe congelate.

Norocul nostru e că mama are un blender cu vas pentru smoothies, care mărunțește foarte fin toate ingredientele. Am avut un Nutribullet care s-a stricat și la București am Panasonicul meu, dar evident nu l-am cărat cu mine.

Regula #1 pentru smoothies

Nu puneți în ele, per porție, mai multe fructe decât ar mânca un copil în mod obișnuit. Chiar dacă sunt sub formă lichidă, tot atâtea fructe sunt și cu siguranță nu vrem să exagerăm cu consumul lor. Și fructele îngrașă, balonează, dau tot felul de neplăceri, deci nu exagerăm nici cu ele.

Eu uneori fac pregătiri în avans: dacă am banane foarte coapte, le decojesc, le rup în bucăți și le pun într-o pungă la congelator. Mai adaug peste ele căpșuni curățate de părțile mai stricate sau fructe care au fost mai acre și nu le-au mâncat copiii (zmeură, afine).

De asemenea, cumpărăm fructe congelate: Vlad preferă zmeura simplă, pe care o și consumă așa, direct congelată. Am mai luat amestec de fructe de pădure, dar a trebuit să stau să separ coacăzele, pentru că erau atât de acre încât eram nevoită să îndulcesc smoothie-ul cu prea multă miere, așa că am preferat să le elimin.

Am mai cumpărat din Lidl pungi cu amestecuri porționate pentru smoothies, însă le-am băut mai mult eu, pentru că lui Vlad nu i-a plăcut amestecul cu fructele exotice. Iar la cel cu spanac, a trebuit să stau să separ spanacul de restul cubulețelor de fructe, pentru că nu-mi plac frunzele în smoothie 😀

Pretențioși mai suntem cu toții!

Pentru îndulcit, dacă a fost cazul, am folosit miere sau câte o linguriță de dulceață de afine.

Peste fructe am adăugat apă, suc de fructe sau lapte. Varianta cu lapte nu le-a plăcut deloc copiilor, eu am vrut să iasă ca un milk shake, dar au refuzat-o și atunci a fost prima oară când mi-a trecut prin cap să bag resturile de smoothie la congelator cu un băț de înghețată în mijloc.

Succesul a fost garantat. Orice smoothie nu le-a plăcut a devenit înghețată. Așa am eliminat și înghețata și le-am dat și ceva mai sănătos în loc 😀

Voi cum v-ați descurcat cu fructele și legumele proaspete?

4 Replies to “Cum le dăm copiilor fructe în perioada izolării”

  1. Si eu fac smoothie-uri cu apa, nu imi plac cele cu la lapte, nu mi se par racoritoare.

  2. Baby fruit pouches! Chiar daca nu mai sunt bebelusi …

    1. Laura Frunză says: Reply

      Si Vlad a mancat multe din alea, in tot felul de combinatii, dar pana am ajuns in izolare, s-a plictisit de ele si le-a refuzat. Iar Elizei nu i-au placut niciodata.

  3. Ce idee geniala cea cu inghetata! Multumesc, o voi aplica si eu.
    Ca sa nu mai zic de faptul ca ei imi cereau sa le fac inghetata din capsunile pe care le aveam, si eu le-am zis ca nu am forma de inghetata 🙈🙈🙈 …nu m-am gandit ca pot folosi paharele de unica folosinta 🤣

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.