Începe grădinița: cu ce cărți ne pregătim copiii pentru acest pas?

Pentru că Vlăduț nu e foarte încântat de ideea de a merge din nou la grădiniță, am început să îl pregătesc citindu-i diverse cărți pe tema asta. Întâmplarea face să avem mai multe cărți despre grădiniță în bibliotecă, așa că le alternăm, mai ales că niciuna nu reproduce întocmai experiența din grădinițele românești. Dar, combinate, ajută.

Felix și Gustav merg la grădiniță, Katarzyna Kozlowa, editura Carusel Books.

Aceasta este una dintre cărțile mele preferate și este cea care a stârnit niște reacții foarte puternice la Vlad. Cu cât avansam lectura, cu atât refuza mai mult s-o citim, pentru că se recunoștea în personaj și refuza să accepte ideea reîntoarcerii la grădiniță.

Ce îmi place la cartea asta e că, spre deosebire de unele dintre celelalte, nu se axează doar pe părțile pozitive ale mersului la grădiniță (socializarea, joaca, descoperirea etc). Felix plânge când pleacă mama (și în așteptarea ei), nu-i place mereu mâncarea dar încearcă și alimente noi, un coleg se scapă pe el, trebuie să împartă jucăriile cu alți copii, la ora de somn nu adoarme, ci stă în pat, în liniște.

La grădinița lui Felix se iese afară chiar și când e frig, au diverse activități suplimentare (pian, canto, engleză), merg în excursie sau vine Moș Crăciun. Iar când Felix e trist, când i se face dor de mami sau când se lovește la genunchi, o poate îmbrățișa pe doamna și are cu el și jucăria preferată.

În această carte copiii merg la grădiniță cu program prelungit. La începutul cărții avem o introducere cu câteva sfaturi pentru părinți, pentru o mai ușoară adaptare la gradiniță a copiilor.

În completarea acestei cărți, mai avem una: Felix și Gustav învață bunele maniere și în ea este vorba despre ”Codul de onoare al grădiniței”, prin care copiii se angajează să respecte anumite reguli: să salute, să-și aștepte rândul, să mulțumească, să-și ceară scuze, să încerce mâncăruri noi, să facă mai puțină gălăgie, să-i accepte pe ceilalți așa cum sunt, să respecte emoțiile celorlalți, să ajute, să respecte lucrurile altcuiva, să se joace frumos, să facă ordine, să respecte regulile.

E timpul să mergi la grădiniță, Anna Sojka, editura Humanitas Junior

Această carte conține 14 povestioare despre situații anume care pot fi întâlnite la grădiniță, de exemplu când copilul nu vrea să se îmbrace conform anotimpului sau când băieții au preocupări pe care oamenii le consideră ”de fete”, sau când un copil se teme de monstrul de sub pat la somn, sau când o fetiță este foarte plângăcioasă sau despre întârziați sau lăudăroși sau despre adulții care spun inepții de față cu copiii iar copiii le iau literal.

Sunt povești vindecătoare care pot fi folosite și punctual în anumite situații: de exemplu pentru a-l convinge pe cel mic să vă spună și lucrurile rele petrecute la grădiniță sau pentru atunci când copilul nu vrea să împartă sau nu vrea deloc să meargă la grădiniță.

Conni merge la grădiniță, Liane Schneider, editura Casa

Pe Conni cred că o cunoaștem cu toții deja. În această carte ea se pregătește să meargă la grădiniță. Un aspect important pentru copiii noștri și neîntâlnit în alte cărți, este acela că cei mici trebuie să facă o vizită la pediatru înainte de a merge la grădiniță, pentru a primi aviz de intrare în colectivitate.

Iată că aici Conni merge și la medic, care i se uită în gât și în urechi și declară că totul este bine. Conni își ia pachet în ghiozdănel (merge la grădiniță cu program scurt). La grădiniță vedem ce fac copiii pe parcursul zilei: programul de dimineață, prânzul, mersul la toaletă, poveștile, ieșitul afară, coloratul.

Coincidență sau nu, cu o seară înainte de a merge cu Vlad să-i recoltăm un exudat, am citit această carte, i-am arătat cum doctorul o verifică pe Conni în gât și ea stă cuminte, așa că nici Vlad n-a mai făcut scandal la recoltare 😀

Grădinița mea, colecția Junior, editura Casa

O carte cu clapete pentru micii curioși, Grădinița mea nu este o poveste, ci o carte care ne arată ce fac copiii la grădiniță. Evident, o grădiniță nemțească, unde au chiar și un educator și merg în excursie la grădinița din pădure 😀 Sunt multe exemple de activități, e imposibil ca cei mici să nu se regăsească în vreo pagină.

Iată două pagini cu exemple de activități care se pot face la grădiniță. Clapetele mici incluse în carte se pot ridica pentru a descoperi o mulțime de lucruri noi. Din acest motiv, colecția Junior de la editura Casa este preferata lui Vlad.

 

Max merge la grădiniță, Christian Tielmann, editura DPH

Iată și un copil super încântat că merge la grădiniță, ba chiar ajunge să nu-i mai placă week-endul pentru că e prea distractiv la grădiniță 😀 Doamne-ajută și la noi cu așa atitudine!

Și aici au o educatoare și un educator, iar conflictele sunt rezolvate în joacă. În plus, Max e pasionat de cavaleri, are o caserolă cu imaginea unui cavaler, la grădiniță se joacă de-a asediul castelului, iar în excursia cu clasa descoperă un castel adevărat.

Vlad a avut o etapă cu cavalerii, aveam o cărticică în limba germană, despre un cal și un cavaler (plus cartea despre Cavaleri de la editura Casa), așa că dacă și voi aveți băieței sau fetițe pasionate de lumea cavalerilor, cartea aceasta e fix ce vă trebuie!.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.