Cheesecake festiv fără coacere, cu mascarpone și jeleu

Am făcut acest cheesecake cu mascarpone pentru o petrecere în familie și a fost un succes, s-a mâncat tot. De obicei, făceam cheesecake copt la cuptor, dar mi-a plăcut mai mult acesta fără coacere, parcă e mai gustos și are altă textură.

Ingrediente:

pentru blat: biscuiți + 100 gr unt. Eu biscuiții îi pun din ochi, îmi place un strat de bază mai gros. În general cam 250 – 300 gr biscuiți ar trebui să fie suficienți.

pentru cremă: 500 de grame de mascarpone, 500 de grame de brânză Philadelphia, 240 de grame zahăr pudră, 1 plic și jumătate de vanilie Bourbon (din aia de la dr Oetker, eu așa am avut, dar puteți pune orice fel de extract de vanilie aveți, important e să fie ceva mai de calitate), 2 plicuri de gelatină (20 grame), 100 ml apă.

Dacă pentru mascarpone puteți folosi orice marcă (eu iau marca Lidl, cel mai bun raport calitate-preț), la brânza Philadelphia nu fac rabat. N-am nicio colaborare cu ei, nu m-au plătit să le fac reclamă, dar pentru cheesecake mi se pare cea mai bună brânză. Cred că au un brand generic similar și la Lidl, dar nu știu care are fix aceeași textură, așa că la acest produs, prefer să aleg mereu varianta cunoscută.

pentru jeleu: 200 ml sirop de fructe roșii (fie făcut de voi, fie sirop din comerț, am folosit un sirop de zmeură de la Yo), 50 ml apă, jumătate de pliculeț de gelatină.

Mod de preparare:

Se topește untul (într-o crăticioară sau la microunde). Se sfărâmă biscuiții (în robot sau cu sucitorul după ce i-ați pus într-o pungă cu fermoar) și se amestecă cu untul topit. Se pun pe fundul unei forme de tort cu inel detașabil și se nivelează, formând și o margine ușor înălțată de jur-împrejur. Se dă blatul la frigider.

Gelatina se pune la înmuiat într-o crăticioară, cu apa (nu pe aragaz!).

Brânza Philadelphia se pune în vasul pentru mixer și se bate de câteva ori până se înmoaie. Se adaugă, treptat, zahărul pudră și se bate până se încorporează bine. Se adaugă brânza mascarpone și vanilia. Gustați și dacă vreți mai dulce, mai puteți adăuga zahăr, eu am încercat să temperez gustul, să nu iasă foarte dulce.

Până acum, gelatina probabil că s-a umflat. O puneți pe bain marie până se lichefiază. Atenție, nu trebuie să fierbeți gelatina, temperatura nu trebuie să depășească temperatura de confort dacă băgați degetul în ea.

Porniți mixerul și turnați încet gelatina în cremă, bătând în continuu cu mixerul până se încorporează.

Scoateți blatul din frigider, turnați crema și nivelați bine, să fie o suprafață cât mai dreaptă. Lăsați la frigider câteva ore, minim 4-5, până când se întărește complet crema.

Preparați jeleul: puneți gelatina la înmuiat cu apa. După ce se umflă, o lichefiați pe bain marie (deja aveți experiență de la cremă!), apoi o turnați în sirop. Amestecați energic și turnați siropul peste cremă. Lăsați la frigider până se întărește.

Decorați cu crenguțe de brad spălate bine și felii de citrice.

3 Replies to “Cheesecake festiv fără coacere, cu mascarpone și jeleu”

  1. Arată delicios! O să încerc și eu 🙂

  2. Best cheesecake ever…..done it so many time so far 🙂

    1. Multumesc mult de tot!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.