Pedichiura medicală – o soluție eficientă pentru afecțiunile picioarelor

Acum vreo jumătate de an am dat prima oară pe un grup de noțiunea de ”pedichiură medicală” și, după ce am fost odată să văd cum e, mi-am dat seama că sunt slabe șanse să mă mai întorc vreodată la varianta de salon.

Evident că nevoile fiecărei persoane sunt diferite și dacă nu ai nicio problemă cu picioarele și îți dorești doar înfrumusețarea unghiilor, atunci pedichiura de salon e cea adecvată pentru tine. Dar dacă ai tot felul de probleme precum unghii încarnate, bătături adânci sau alte afecțiuni ale tălpilor, atunci trebuie să mergi neapărat la un specialist, pentru că dacă sunt tratate greșit, pot duce la probleme și mai mari.

Și ca să înțelegeți puțin diferența dintre pedichiura clasică de salon și cea complexă, orientată medical, i-am luat un interviu Laurei Topa, specialist pedichiură medicală la Laura Topa Nails Studio. Pe Facebook o găsiți aici, unde vă puteți programa și prin mesaj privat și vă va răspunde la toate întrebările.

Care este diferența dintre pedichiura medicală și cea clasică de salon? Cum se școlește cineva care oferă servicii de pedichiură medicală versus cineva care face pedichiură de salon?

„Pedichiura clasica” este pedichiura pe care cele mai multe dintre noi o primim ori de cate ori mergem intr-un salon de înfrumusețare. Este tipul de pedichiură care urmărește strict aspectul estetic al unghiilor și tălpii picioarelor.

O pedichiură clasică poate include maxim 3-4 operațiuni cum ar fi: scurtarea unghiei, curățarea cuticulei, curățarea tălpilor și aplicarea sau nu a ojei la final. Pe scurt, este acel tip de pedichiură cu înmuiere în cădița cu apă.

Pentru a practica pedichiura clasică este nevoie de cursul simplu de Manichiurist-Pedichiurist, curs care îți poate oferi informațiile de bază. Ceea ce învață o pedichiuristă în cursul de bază este și să identifice modificările ce pot apărea  la nivelul unghiei sau piciorului, moment în care ar trebui să direcționeze clienta către specialiști. Din păcate, experiența mi-a arătat că acest lucru încă se întamplă destul de rar, lucrându-se pe unghii cu probleme. De aceea, cel mai bine este ca fiecare dintre noi să ne verificăm unghiile și dacă constatăm modificări de formă, culoare etc, să ne îndreptăm către specialiști.

Pedichiura complexa”- orientata medical este un concept aflat încă la început de drum în România. Pedichiura complexă este o procedură specială, ce poate fi efectuată doar de personal specializat în acest sens și în spații ce îndeplinesc anumite criterii de organizare și igienă.

Pregătirea necesară pentru realizarea unei astfel de proceduri, va trebui să fie una complexă. Un specialist în pedichiură pe lângă cursul de bază, va trebui să aibă cursuri și specializări care să îi ofere informații despre: noțiuni de anatomie generală, anatomia ungiilor si piciorului; bolile unghiilor dar și a pielii astfel încât să știe să identifice tipul de afecțiune (de ex. infecțioasă/neinfecțioasă, infecții fungice ori bacteriene etc).

Un specialist în pedichiură, pe lângă identificarea problemelor, oferă și scheme de tratament potrivite fiecărui tip de afecțiune. Acest lucru implică cunoștințe de farmacologie cât și cunoștințe despre produsele profesionale podologice existente, ce pot fi recomandate clientului.

Lucrând cu diferite tipuri de afecțiuni, unele dintre ele infecțioase și foarte ușor transmisibile, va trebui să își desfășoare activitatea în locuri special amenajate.

Cabinetul de pedichiură complexă va cuprinde în mod obligatoriu spațiu special amenajat în vederea dezinfectării și sterilizării instrumentarului utilizat. În acest spațiu va avea acces doar personalul autorizat în acest sens.

Camera de lucru trebuie să poată fi aerisită cu ușurință după fiecare client, va putea fi igienizată rapid si sigur. De asemenea, instrumentarul și produsele utilizate sunt specifice, de tip podologic și medical (micromotor, capete de freze speciale, pense medicale, chiurete medicale, pododiscuri etc)

Țin să menționez faptul că un specialist în pedichiura complexa nu este și nu poate fi numit podiatru/podolog. La ora actuala în România nu există ramură de specializare medicală pe podiatrie în cadrul facultății de medicină, cum există în multe alte țări, astfel că cei care au pregătire medicală și doresc să devina podiatri urmează ulterior și alte cursuri de specializare.

Diferența între cei doi este aceea că podiatrul este medic și trateaza o serie de afecțiuni diferite precum: leziuni la nivelul piciorului, dureri de picior și inflamații datorate artritei, gutei sau altor afecțiuni din sfera bolilor autoimune; afecțiuni ale piciorului diabetic, cum ar fi infecții, ulcere acute sau cronice și leziuni ale nervilor; Anomalii structurale ale piciorului, picioare plate și arcade înalte/piciorul scobit sau alte deformații structurale;

Care sunt top trei probleme cu care se confruntă clienții care vin la dumneavoastră?

Printre cele mai frecvente afecțiuni cu care oamenii ajung în cabinetul meu se numără unghiile incarnate și deformate, micozele, hiperkeratoza plantară;

Cum se tratează corect o unghie încarnată? Putem veni la dvs și cu copii cu astfel de probleme?

Pentru a trata corect o unghie încarnată va trebui în primul rând făcută o anamneză ce implică adresarea unor întrebări despre simptome, tipul de încălțăminte, despre activitățile zilnice,  scurt istoric medical, prezența altor afecțiuni etc. Toate acestea au rolul de înțelege cauza care a dus la încarnarea unghiei.

Ulterior, în funcție de cauză dar și de gradul de dificultate, se alege schema de tratament personalizată. Cel mai mic client pe care l-am ajutat avea 3 ani. Deci, da, părinții pot apela cu încredere la serviciile mele pentru micuții lor, indiferent de vârstă.

Cele două metode utilizate în cabinetul meu pentru tratarea unghiei încarnate sunt :

Bandă de tamponare – copolinul (este un material textil ce se utilizează în corectarea unghiilor încarnate). Aceasta metodă include aplicarea uni mici meșe de copolin sub coltul unghiei afectate, astfel încât tegumentul este protejat de înțepătura acestuia, iar colțul va fi ajutat să crească corect în pliul periunghial. Această metodă este utilizată cel mai adesea în cazul unghiilor ușor încarnate din cauza tăierii incorecte.

„Nichel -Titan Wire Sistem” – este sistemul inovativ de corecție a unghiilor încarnate. Acest tip de corecție este împrumutat din stomatologie. Pedichiura complexă utilizeaza destul de multe materiale și instrumentar stomatologic.

Avantaje acestui tip de corectie pentru unghiile incarnate sau cu tendinta de incarnare sunt:

✓ este o metodă nedureroasă
✓ nu necesită anestezie
✓ nu există restricții de vârstă
✓ este o metodă extrem de eficientă
✓ potrivită pentru corectarea patologiilor la copiii de orice vârstă.
✓ timpul redus de aplicare 15-30 min
✓ perioada maximă pe care il porți este de aproximativ 18 luni, in funcție de rata de creștere a unghiei si gradul de dificultate
✓ firul se schimbă la un interval de 1,5 – 2 luni

Ce sunt ”cuiele în talpă”?

Bătăturile plantare apar ca reacție de apărare a organismului nostru în fața unei agresiuni prin îngroșarea stratului cornos (pielii).

Bătăturile cu rădăcină sau „cui”, cum sunt popular denumite, apar tot din acest motiv în locurile unde piciorul este solicitat excesiv. De regulă, ele apar ca o mica durere, suportabilă, fapt pentru care nu se acordă suficientă importantă și nu se intervine la timp. În acest caz, ele se adâncesc și devin extrem de tari, provocând în cele din urma dureri greu de gestionat.

În astfel de cazuri, prevenția după curățare joacă un rol esențial. Se va recomanda fie purtarea talonetelor, protezelor personalizate etc.

Care considerați că sunt greșelile pe care le facem, în mod frecvent, în îngrijirea tălpilor și a unghiilor de la picioare?

Cea mai mare greșeală este lipsa pedichiurii pe perioade mari de timp. Există un mit conform căruia nu este necesar să mergi la pedichiură în timpul iernii – picioarele sunt ascunse de privirile indiscrete, ceea ce înseamnă că nu există probleme. Dimpotrivă, în sezonul rece au nevoie și de mai multă atenție și îngrijire.

Tăierea incorectă a unghiilor este o altă greșeală foarte des făcuta. Pe site-ul meu există un articol despre cum să ne tăiem corect unghiile  și voi continua să învăț oamenii ori de câte ori pot, să execute corect această operațiune.

Hidratarea insuficientă. Când mă refer la hidratare, mă refer atât la lipsa consumului de apă cât și la un ritual de îngrijire a piciorului acasă.

Avem nevoie de mai multă apă, mai ales atunci când pielea de pe călcâie este aspră, zgârie, agață. Avem nevoie ca acasa să facem un gomaj cu un scrub , să aplicăm creme și geluri special alese pentru tipul nostru de piele.

Specialistul poate ajuta odata la 4-6 saptamani, prin curățarea și hidratarea piciorului în timpul ședințelor de pedichiură, însă rutina zilnică joacă un rol extrem de important pentru menținerea rezultatelor.

4 Replies to “Pedichiura medicală – o soluție eficientă pentru afecțiunile picioarelor”

  1. Adina Scîntei says: Reply

    Foarte binevenit articolul, multa lume nu știe unde să apeleze în caz de unghie incarnata, decât la chirurgie. Eu mi-am făcut pedichiura o singura data la salon, înainte de nuntă, în urma căreia mi s-a incarnat unghia și ah! Ce dureri…. Două zile am citit pe forumuri la vremea aia ce să faci în caz de unghie incarnata, numai sa nu ajung la spital.

  2. Foarte frumos scris și cu explicații clare. Și eu am auzit de podiatru acum câteva săptămâni.

  3. Am fost azi la doamna Laura Topa pentru a imi instala un sistem de corectie pe ambele unghii ale degetelor mari de la picioare. Are o mana foarte usoara, a lucrat curat si ingrijit, cabinetul este foarte curat , mi-a placut foarte mult! Ma voi intoarce acolo in 5-6 saptamani pentru control si corectia urmatoare. Am 42 de ani si am aceasta problema de cand ma stiu si principla cauza este purtatul de incaltaminte necorespunzatoare, care tine degetele intr-o pozitie incorecta, care apoi genereaza unghii incarnate si bataturi subunghiale. Nu stiam ca exista cineva si la noi care lucreaza cu aceste metode, luni de zile am admirat cu invidie tehnicienii din Rusia care instalau astfel de sisteme pentru unghii cu probleme mai mari ca ale mele si m-am bucurat tare mult cand am vazut ca pot ajunge si la noi pentru un asemenea tratament! In vacanta de vara SIGUR o sa o duc si pe fetita mea cea mare pentru un tratament similar! Multumesc, Laura, pentru acest articol!!!!

    1. Laura Frunză says: Reply

      Iti tin pumnii sa aiba rezultatele dorite, Simo!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.