Our crazy Eurotrip 2022 – călătorie cu mașina prin Europa

Am lăsat titlul așa, Our crazy Eurotrip 2022, pentru că așa a fost hashtagul sub care am postat pe Facebook și unde puteți găsi poze din călătoria noastră printr-o părticică de Europa (#ourcrazyeurotrip2022). Și pentru că m-ați rugat să detaliez cum am planificat și executat călătoria noastră, am revenit cu detalii.

O să încerc să revin și cu articole separate despre Budapesta și Legoland, dar deocamdată nu promit nimic, abia mi-am făcut timp să-l scriu și pe acesta, am niște zile foarte aglomerate, cu multă muncă și cu ieșiri prin București, dedicate fetelor (e fina mea în vizită iar și le-am făcut program 😀 )

Călătoria asta a plecat de la dorința Elizei de a merge la Legoland. După ce și-a trecut pe lista de dorințe vreo trei sau patru ani la rând, am zis să facem un heirup și să mergem. Am calculat prețurile la avion versus mașină (plus efortul, plus schimbat cu alte mijloace de transport) și am constatat că e mai bine cu mașina. Pe măsură ce planificam, s-au tot adăugat și alte destinații, unele chiar spontane (de ex, Bratislava nu era inițial pe listă).

Am economisit bani pentru călătoria asta cam un an și opt luni, punând lunar o sumă într-un cont de economii. Totalul a fost cam mare, pentru că nu prea ne pricepem la călătorit și mai avem de învățat una-alta, dar tocmai de aia o să scriu articolele, ca să nu pățiți și voi ca noi.

Înainte de a pleca, e foarte important să faceți o verificare a mașinii, să vă asigurați că aveți aer în cauciucuri, cauciucul de rezervă în stare bună, ITP-ul la zi etc. În mașină ar fi util un compresor pentru cauciucuri și un starter pentru baterie (noi avem unul mic și compact, la care se poate încărca și telefonul). De asemenea, nu plecați fără cabluri pentru încărcat telefon în mașină și baterie externă – noi așa am reușit să facem poze câte o zi întreagă și să avem internetul deschis mereu (mare consumator de baterie).

Traseu:

ziua 1: București – Nădlac II – Budapesta

Am plecat din București la ora 4 dimineața, am ajuns în Nădlac II la 11.20 și am stat în vamă până la 12.50. Evitați ieșirea prin Nădlac pe cât posibil, e o vamă foarte aglomerată. Pe site-ul Poliției de Frontieră puteți vedea în timp real gradul de aglomerare al unui punct de frontieră. La 14.30 am ajuns la Budapesta (ora lor).

Pentru Ungaria se cumpără vignetă. Căutați tarifele actualizate pe site-ul Ematrica.

Dacă folosiți Waze și vă arată vreo 6 ore de la frontieră la Budapesta, să știți că probabil aveți selectat ”doar drumuri fără taxă”. Altminteri, pe autostradă, faceți o oră jumate până la Budapesta.

Tarifele de vignetă pentru toate țările europene se pot verifica pe acest site. Noi am cumpărat online toate vignetele. Asigurați-vă că le luați de pe site-urile oficiale ale țărilor respective, nu de la revânzători, pentru că sunt duble la preț.

De asemenea, în Austria, pe site-ul oficial scrie că valabilitatea vignetei începe la 18 zile de la cumpărarea online, deci probabil ar fi mai bine s-o cumpărați fizic dacă aveți nevoie pe loc. Noi am luat-o cu valabilitate pe loc, dar la un preț dublu.

În Budapesta e complicat cu parcarea, e destul de scumpă, noi am avut noroc și am prins week-end când era gratuit în zona respectivă.

Ne-am cazat și am plecat în plimbare. Am găsit cazarea pe Booking, o cazare centrală care ne-a scutit de folosirea transportului în comun. Ne-am plimbat doar pe jos prin Budapesta, ceea ce a fost de mare ajutor, pentru că mai mereu eram obosiți.

Am mâncat la un restaurant foarte fain din cartierul Evreiesc – Mazel Tov, dar care mereu e aglomerat, probabil veți avea nevoie de rezervare. Seara am făcut croazieră pe Dunăre și a fost superb. Poze din prima zi la Budapesta aici.

Cost cazare Budapesta pentru două nopți, pentru 4 persoane (un studio cu 2 paturi mari): 810 lei (158 EUR).

ziua 2: Budapesta

Am avut o zi plină în Budapesta, cu vizită la restaurantul Harry Potter, câteva ore petrecute în parcul de pe insula Margit și plimbare cu Autobuzul Amfibie. Poze din a doua zi aici.

Articol despre oprirea la Budapesta aici.

ziua 3: Budapesta – Bratislava – Leipheim (Legoland)

Am plecat la 7.40 din Budapesta și am ajuns la 10.15 în Bratislava. Dacă circulați pe drumuri fără taxă, nu e nevoie să luați vignetă. Parcarea este extrem de scumpă în Bratislava, pentru cele două ore cât ne-am plimbat prin centru, am dat 10 Euro.

Am vizitat centrul, Biserica Albastră și podul OZN. Cu podul a fost o adevărată aventură, pentru că nici Waze, nici Google Maps nu ne duceau la parcarea de sub pod, ci fix pe pod, unde evident nu puteai opri. Noi voiam să urcăm în turn, să vedem Bratislava de la 95 m înălțime, așa că ne-am învârtit în cerc foarte mult timp. Dacă ajungeți vreodată pe acolo și vreți să urcați în turnul UFO, puneți pe hartă Viedenska cesta, este strada la capătul căreia se află urcarea în turn, chiar la piciorul podului.

Tarife de acces: 6,5 EUR adult, 3,5 EUR copil (Vlad a avut gratuitate) – 82 lei. Din punctul meu de vedere, merită, este foarte frumos. După ce am văzut priveliștea, am băut și o cafea și un suc în cafeneaua din turn. Poze din Bratislava aici.

Am plecat la 14.05 din Bratislava și am ajuns la ora 21.00 la Leipheim, unde ne-am cazat. Orășelul este la 15-20 min distanță de Legoland și a fost o alegere foarte bună. Cazarea a fost minunată, spațioasă, liniștită și mai ieftină decât cazarea în satul de vacanță Legoland.

Cost cazare Leipheim pentru 3 nopți, apartament cu camere separate: 1940 lei (380 EUR)

În Germania nu e nevoie de vignetă, dar în Austria, da, așa că aveți grijă să luați și vignetă de Austria, pentru că tranzitați statul pe autostradă.

Ziua 4 & 5: Legoland

Am petrecut ambele zile în parcul de distracții. Articol dedicat experienței la Legoland aici.

Poze Legoland ziua 1 aici, si ziua 2 aici.

Bilete acces Legoland pt 4 persoane + 2 zile de parcare: 1654 lei (324 EUR).

Ziua 6: Leipheim – Viena

Am plecat din Leipheim la 10.15 și am ajuns la 16.30 în Viena. Am vizitat foarte puțin Viena seara, eram extrem de obosiți cu toții, și ne-am retras la cazare. Am avut o cazare lângă o gură de metrou dar am folosit mașina și în Viena. Parcarea este foarte scumpă și aici, dar aveți opțiunea de a parca la intrarea în oraș și de a folosi transportul în comun. Când căutați cazare, aveți grijă să aibă parcare inclusă.

Poze Viena ziua 1 aici.

Cost cazare Viena 2 nopți, studio cu 2 paturi: 1157 lei (226 EUR).

Ziua 7: Viena

Am petrecut toată ziua la Schonbrunn, ceea ce nu s-a dovedit neapărat o decizie inspirată. Cred că a fost ziua cu cei mai mulți nervi din toată vacanța (ai mei) și cu siguranță puteam să evităm asta dacă ne informam mai bine. Seara am urcat în Donauturm. Articolul despre Viena este aici.

Acces Donauturm pentru doi adulți și doi copii: 212 lei (41,6 EUR). Poze Viena ziua 2 aici.

Ziua 8: Viena – București

Am plecat din Viena la 04.10 dimineața și am ajuns la 09.44 (ora României) în Vama Cenad. Am ales acest punct de frontieră după ce am consultat site-ul Poliției și am văzut că e mai liber. Într-adevăr, am trecut în 3 minute. Am ajuns în București la 19.00.

Total benzină: 1862 lei (am alimentat de două ori în România, și de vreo 4 ori în afară).

Dacă aveți întrebări punctuale despre o anumită destinație, până revin eu cu articolele, vă rog să mi le scrieți în comentarii și dacă mă pricep, vă răspund.

One Reply to “Our crazy Eurotrip 2022 – călătorie cu mașina prin Europa”

  1. Vreau articole detaliate pe fiecare destinatie in parte. Cand o sa ai timp, evident

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.