Cinci romane grafice pentru adolescenți

Dacă aveți acasă copii mai mari (preadolescenți sau chiar adolescenți) care preferă să citească romane grafice (sau pe care nu-i atrageți cu romanele clasice, cu mult text), iată cinci recomandări care merită atenția voastră vara asta.

Patru dintre ele au o tematică oarecum comună: orori prin care au trecut copii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, copii nevinovați față în față cu Holocaustul sau cu deportările în Siberia. Al cincilea este un clasic, ceva ce poate ați citit și voi în tinerețe, un SF.

Haiku siberian, Jurga Vile, Lina Itagaki, editura Frontiera

Algis, un băiat de 13 ani din Lituania este deportat în Siberia împreună cu mama și sora lui. Haiku siberian este jurnalul vizual al lui Algis despre viața în lagăr, inspirat din povestea tatălui autoarei.

Dacă vă întrebați de ce ar trebui să le dați copiilor să citească niște cărți ”triste”, eu o să vă răspund că aceste cărți nu sunt despre asta. Sunt despre dezvoltarea empatiei care, cultivată la nivel global, poate va duce cândva la împiedicarea unor tragedii de genul celor prezentate în cărțile despre Siberia și despre Holocaust.

Pasărea albă, R. J. Palacio, editura Grafic (Arthur)

Pasărea albă este povestea Sarei Blum, o tânără evreică în Franța ocupată de naziști. Când încep raziile, Sara este ascunsă de Julien, colegul ei de bancă, în hambarul familiei. Amândoi vor înfrunta nenumărate pericole pe perioada războiului și vor găsi aliați sau vor fi trădați de cine se așteaptă mai puțin. O poveste cu un final dulce-amărui, potrivită pentru a dezvolta empatia în sufletele copiilor noștri.

Jurnalul Annei Frank, Ari Folman, David Polonsky, editura Humanitas

Jurnalul Annei Frank nu cred că mai are nevoie de prezentare, fiind cel mai faimos jurnal din lume, scris de Anne, o evreică de 13 ani care a stat în ascunzătoare o perioadă destul de lungă și a sfârșit în lagăr, în cele din urmă, după ce familia i-a fost trădată de o persoană necunoscută

Copyright pentru textele de Anne Frank © Anne Frank Fonds, 2020
Copyright for all other texts © Ari Folman, 2020
Copyright pentru ilustrații © David Polonsky and Lena Guberman, 2020

 

Unde este Anne Frank?, Ari Folman, Lena Guberman, editura Humanitas

Unde este Anne Frank? este povestea lui Kitty, prietena imaginară a lui Anne Frank, care se trezește la viață în Muzeul Anne Frank din Amsterdam și pornește în căutarea prietenei ei. Pe măsură ce Kitty descoperă ce s-a întâmplat cu Anne, descoperă și felul în care războaiele afectează în prezent omenirea și cum prejudecățile și lipsa de toleranță pot face din nou ravagii. Noi am văzut și filmul și ne-a plăcut foarte mult.

Dune, Frank Herbert, romanul grafic, Cartea întâi, editura Nemira

Dune este, probabil, cel mai faimos roman SF al tuturor timpurilor, povestea lui Paul Atreides si a familiei sale din momentul în care se mută pe planeta-deșert Arrakis. Dacă aveți copii pasionați de SF, atunci sigur o să le placă Dune. Eliza și-a exprimat deja dorința de a citi romanul integral, să vedem dacă se ține de el.

Copiii voștri citesc romane grafice? Ce le-a mai plăcut recent?

2 Replies to “Cinci romane grafice pentru adolescenți”

  1. Mulțumesc mult pentru recomandări. Aceste romane grafice sunt gen anime? Incepem perioada anime-ului și sincer nu prea știu multe despre :))

    1. Laura Frunză says: Reply

      Nu, anime-urile fac parte din alt gen, care se numeste manga. Le gasesti pe la Carturesti sau la Antic Ex Libris si se citesc de la coada la cap 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.