Hai cu mine la muzeu – Muzeul Universității Politehnica București

Am vizitat Muzeul Universității Politehnica București de Noaptea Muzeelor 2022, în luna mai, și doar pentru că aveau o expoziție cu istoria calculatoarelor în România, dar până la urmă, deși e un muzeu mic, ne-a plăcut.

Amplasament

Muzeul este amplasat în zona Griviței-Polizu. Pe pliantul lor scrie așa: dacă veniți cu mașina, adresa este str Gh Polizu nr 1-7, campus Polizu, corp M, iar dacă veniți pe jos, adresa este Calea Grivișei nr 132, campus Polizu nr 132.

Program de vizitare: luni-vineri, 10-15. Ghidaj pentru grupurile programate. Nu se percepe taxă de acces. Au și pagină de Facebook aici și site.

Scurt istoric

Muzeul UPB este primul muzeu tehnic atestat documentar în România. În 1886, Școala de Poduri și Șosele (precursoarea UPB) se mută în clădirile din strada Polizu, inaugurarea făcându-se în prezența Regelui Carol. Pe lângă săli de curs și laboratoare exista o sală de ”Muzeu și Colecțiuni”.

Muzeul în formatul său actual se re-înființează în acte în 2000 și se deschide oficial în 2003.

Exponate

În muzeu veți vedea o colecție de obiecte care țin de evoluția științei și tehnicii în România, în toate domeniile, de la uz casnic până la uz industrial.

Există colecții de televizoare, de aparate radio, de mașini de calcul și calculatoare, de telefoane, de obiecte de laborator, de medalii și obiecte personale ale oamenilor de știință din România, precum și de materiale vizuale sau scrise (cărți, cursuri, fotografii).

Cel mai mult mi-a plăcut dulapul acesta imens cu sticluțe și tot felul de recipiente interesante cu substanțe, aparținând Facultății de Chimie (n-am putut să fac o poză mai bună din față) și această veioză care nu mai știu cărui savant a aparținut, pentru că nu mai găsesc notițele de la vizitare 😀

Alt muzeu tehnic din București: Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida (dacă o mai fi deschis, că se tot zvonea că îl închid pentru reorganizare)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.