Grow Up Romania a încheiat proiectul ”Am grijă de orașul meu!”

”Am grijă de orașul meu!” este un proiect al asociației Grow Up Romania, menit să popularizeze educația civică prin prevenție în rândul copiilor din școlile de stat din România.

De ce educație civică prin prevenție?

Pentru că este mai ușor să previi decât să vindeci, iar copiii sunt cei mai receptivi la astfel de educație. Ei sunt primii care îți spun să nu traversezi pe roșu sau să nu arunci hârtii pe jos. Copiii mei remarcă astfel de comportamente blamabile (inclusiv dejecțiile de câini care nu sunt strânse și multe altele) și comentează de fiecare dată.

La mine în cartier este plin de rahat de câine peste tot, pur și simplu adulții (în special cei în vârstă) nu pricep că acesta trebuie strâns. Este genul de educație civică pe care n-ai cum s-o mai faci adulților decât cu amenzi, însă copiii vor fi mult mai maleabili și mai ușor de convins că trebuie strâns după câinele lor și, la maturitate, o vor face.

Educația civică prin prevenție este cu bătaie lungă și e important să avem răbdare cu ea, chiar dacă nu ni se pare că vedem rezultate imediate.

Kitul ”Am grijă de orașul meu!”

Grow Up Romania a creat un kit dedicat copiilor între 4-10 ani, care poate fi utilizat împreună cu cadrele didactice și / sau familie. Acesta conține 30 de carduri A5 cu informații și activități pe teme actuale de educație civică, adaptate copilăriei la oraș: cartier, natură, comunitate, administrație, reguli de circulație, prezentate în mod atractiv, cu design potrivit copiilor.

Noi le avem și sunt foarte frumoase, mi se pare un kit care nu ar trebui să lipsească din nicio familie, nu doar din clasă/școală. Dar e adevărat că unele lucruri se învață mai bine la școală, mai ales dacă părinții nu pun, acasă, preț pe aceste valori care ajută la păstrarea unei comunități închegate, în care fiecare își face partea și nu așteaptă mereu de la autorități.

Activitățile din kit urmăresc creșterea respectului față de oraș și locuitorii lui, interacțiuni mai prietenoase cu spațiile publice urbane, grija față de mediu.

Fișele sunt împărțite pe mai multe categorii: cunoaște cartierul tău, cunoaște comunitatea ta, cunoaște regulile de circulație, cunoaște natura urbană, cunoaște administrația orașului plus câteva fișe cu idei de la ONG-uri despre siguranța personală sau acțiunile tale în comunitate.

Proiectul pilot a fost sprijinit de PMB și, prin intermediul lui, au fost distribuite 1500 de kituri copiilor de la școlile de stat din București (clasele pregătitoare – clasa a doua) și au fost foarte bine primite de cadrele didactice și copii. Dacă și alte orașe doresc asemenea proiecte în școlile lor, primăriile/ONG-urile de educație civică sunt binevenite să ia legătura cu Grow Up Romania pentru a tipări kituri dedicate copiilor din orașele respective.

Pentru a afla detalii despre acțiunile ulterioare ale asociației Grow Up Romania, le puteți urmări pagina de Facebooksau vă puteți înscrie aici.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.