Spectacole și concerte văzute în 2022 – partea a doua

N-am mai scris din martie anul trecut despre spectacolele pe care le-am văzut și, pentru că îmi place, totuși, să țin și pe blog și un jurnal al activităților mele (și nu doar pe Facebook), m-am apucat de scotocit în poze și în amintiri, ca să văd ce am vizionat și m-a impresionat anul trecut.

IANUARIE – MARTIE: Trei spectacole despre care am vorbit aici.

APRILIE

LACUL LEBEDELOR, Opera Iași, un spectacol absolut uimitor, pus în scenă cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului. Îmi pare rău că n-am scris atunci pe Facebook o mini cronică, pentru că nu mai găsesc nici programul, nu mai știu cine a interpretat Lebăda, dar îmi aduc aminte cât de talentată a fost și cât de mult ne-a impresionat prestația ei.

MAI 

DIVORȚUL ANULUI, Teatrul Național București – Monica Davidescu, Ovidiu Cuncea, Aurelian Temișan. O reinterpretare în cheie umoristică a aceluiași subiect din O relație deschisă de la Teatrul de Artă, cu ceva mai mult haz și cu muzica lui Temișan.

IUNIE

Gala de balet a școlii Pas Classique Ballet. Cum să nu menționez tocmai gala de balet a școlii de balet a Elizei, unde Eliza a avut un solo și un duet – teatrul Excelsior.

ROMEO ȘI JULIETA, adaptare după Shakespeare realizată de studenții de la Unarte, în cadrul festivalului de teatru Undercloud, organizat de Chris Mercurian pe Griviței.

BALUL BUCUREȘTIULUI DE DEMULT – muzică live din perioada interbelică, dansuri și sketch-uri umoristice, un spectacol foarte reușit la restaurantul Monarh, unde i-am revăzut pe soprana Oana Șerban și pe tenorul Andrei Mihalcea, pe care îi știam foarte bine de la Opera Comică.

SUNETUL MUZICII – la Opera Comică pentru Copii București, a fost a doua oară când l-am văzut, un spectacol profesionist și reușit, ca de fiecare dată.

CONCERT IRINA RIMES și CONCERT DUCU BERTZI la Berăria H (în zile diferite)

IULIE

D’ALE CARNAVALULUI, Opera Națională Iași, închiderea stagiunii de balet cu acest spectacol, o reinterpretare superbă care m-a cucerit abia după vreo 15 minute și care m-a ținut lipita de scaun, fermecată, tot spectacolul.

Aș vrea să laud în mod deosebit prestația doamnei Roua Spatarescu în rolul Miței, este o dansatoare și actriță deosebit de expresivă, s-a potrivit perfect în rol. Monica Ailiesei a fost superbă în rolul Didinei, iar Cătălin Ailiesei a făcut un rol magistral ca Nae.

La final, cred că toată sala a rămas înlăcrimată când s-a anunțat retragerea din corpul de balet al Operei a trei balerini, printre care și Cătălin Ailiesei, a cărui prestație tocmai ne încântase.

Felicitări echipei Ioan Tugearu (regie si coregrafie) și Liana Tugearu (libret), care au pus în scena un spectacol atât de reușit!

UN BĂRBAT ȘI CAM MULTE FEMEI, Ateneul din Iași, după un scenariu de Leonid Zorin. Spectacolul a fost realizat în colaborare cu Colegiul Național de Artă “Octav Băncilă”, pe scenă la Ateneul Național din Iași și a fost un succes fantastic.

Luca Gumeni a fost splendid în rolul lui Garunski, parcă ziceai ca rolul a fost scris pentru el. Iar despre femeile care l-au năucit pe bietul om nici nu mai zic: fiecare rol a fost interpretat cu mult talent și cu umor. S-a râs mult la spectacolul ăsta, iar la final cred că misterul “ce vor, dom’le, femeile astea?” a rămas tot nedezlegat.

AUGUST

Serile Filmului Românesc – festival de film la Iași, cu o serie de proiecții de filme românești și dezbateri în mai multe spatii de cultură din oraș.

Am luat bilete la „Nimic despre dragoste” pentru că voiam neapărat ceva în Amfiteatrul de la Palas, îmi doream de multă vreme să văd un film în aer liber.

Bănuiesc că faptul că nu am reușit sa dibuiesc trailerul filmului și am luat bilete orbește ar fi trebuit să mă pună cât de cât în garda, dar filmul tot m-a făcut sa vreau sa plec acasă de vreo câteva ori :)))) (alții au și plecat). Nu e nasol că am ajuns să ne săturăm de filmele românești cu cadre lungi pe oameni care se uita în gol, beau, folosesc toaleta sau discută în termeni pe care nu cred că i-am auzit vreodată în viața reală? Despre scenele de amor nici nu mai vorbesc, că m-aș lungi prea mult să zic ce părere am (film interzis total minorilor și chiar și celor cu stomacul mai sensibil).

Per total filmul, n-a fost chiar atât de prost pe cât mă așteptam bazându-mă pe experiențele anterioare, dar nu m-am prins spre final dacă lipsește o bucată de bandă sau regizorul s-a decis să ne lase pe noi să ne imaginăm ce s-o fi petrecut 😃 Am remarcat asta la multe filme românești, parcă e o frică a regizorului/scenaristului de a-și asuma niște acțiuni sau finalul și ne lasă pe noi să ni-l facem cum vrem.

FOLK FEST REMEMBER COSTINEȘTI – concerte de folk. Anul ăsta parcă n-a fost așa de reușit ca acum trei sau patru ani când am mai fost, poate nici nu mi-au plăcut prea mult cei care au interpretat sau stilul acela de folk, nu știu ce să zic (oi fi îmbătrânit 😀 ).

SEPTEMBRIE

FRUMOASA ADORMITĂ, Opera Comică pentru Copii, primul spectacol de balet la care a asistat Vlad (și a rezistat, da, la aproape 6 ani).

Un spectacol superb pus în scenă de Opera Comică pentru Copii, urmat de o conferință de presă amuzantă cu micii jurnaliști. Asemenea evenimente dau ocazia copiilor mai timizi să să-și facă curaj să vorbească în public și am fost atât de mândră de Vlad că si-a învins timiditatea ca să adreseze o întrebare balerinilor din rolurile principale.

Spectacolul de balet este o punere în scenă a faimosului basm Frumoasa din pădurea adormită, pe muzica lui P.I. Ceaikovski. Poate fi înțeles de copii de toate vârstele, pentru că la început se explica, pe scurt, despre ce e vorba.

Dansatorii sunt extrem de talentați, iar pas de deux de la final dintre prințesa Aurora și prințul Desiree este un duet impecabil, extrem de complex si solicitant fizic și realizat cu maiestrie de cei doi artiști. Înțeleg că cei doi au fost instruiți de maestrul de balet Cristina Opincaru, una dintre cele mai faimoase Aurora din baletul românesc.

EN TREI – concert de folk Marius Matache, Cosmin Vaman, Marius Dașcău, la sala Gloria în Titan. Am fost cu Eliza și ne-a plăcut foarte mult.

OCTOMBRIE

HAMILTON – musical, Londra. O experiență absolut deosebită, alături de Eliza. Ea și-a dorit foarte mult să vadă un musical la Londra și din bugetul dat de tatăl ei pentru cheltuială, a ales să-și ia un bilet la musical și o carte. Hamilton era musicalul ei preferat, îl văzuse de mai multe ori, înregistrat.

Este povestea lui Alexander Hamilton, unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite. Muzica, interpretarea, costumele, jocul actoricesc – toate au fost la superlativ. Avem și noi spectacole frumoase, dar niciunul nu se ridică la înălțimea acestei producții. A fost ceva cu adevărat deosebit!

NOIEMBRIE

CĂLĂTORIILE LUI IVAN, teatru cu umbre organizat de compania Hopa Trop la Recul (un spațiu alternativ pentru spectacole).

Spectacolul “Călătoriile lui Ivan” este despre un băiețel care vrea sa recupereze muzica satului său, furata de un zmeu. Poveștile cu umbre relatate de Beatrice Iordan sunt acompaniate de Maruca și Florin Iordan la o mulțime de instrumente deosebite. Recomand acest spectacol, a fost foarte frumos!

ȚARA SURÂSULUI, Teatrul de Operetă Ion Dacian

Am fost cu Eliza la acest spectacol de operetă. Tematica a fost interesantă: o vest-europeană și un prinț chinez se îndrăgostesc, prințul o ia pe fată la el în țară, unde ea nu se adaptează noilor condiții de trai și unde el este obligat să respecte obiceiurile străvechi și să-și ia mai multe soții. În cele din urmă, cei doi se despart. Spectacolul începe cu reîntâlnirea lor la bătrânețe, cu ocazia unei expoziții.

Deși premiza, costumele și jocul actoricesc au fost captivante, recunosc că aș fi preferat ca prințul să fie jucat de un tenor mai tânăr. Oricât de talentat ar fi un artist (și Alfredo Pascu este, fără îndoială, un tenor titrat), nu poate juca rolul lui Romeo la orice vârstă, mai ales că avem suficienți tenori tineri care ar merita o șansă într-o producție de anvergură.

Elizei nu i-a plăcut deloc și s-a plictisit îngrozitor. A tot insistat să plecăm, dar dădusem o grămadă de bani pe bilete și am zis că eu rabd acolo până la final. Încă o dată subliniez problema cu sunetul a Teatrului de Operetă, poate pricep și ei că microfoanele atârnate din tavan nu sunt suficiente, trebuie lavalieră pentru fiecare solist.

DECEMBRIE

CATS, musical pus în scenă de Clubul Copiilor sector 5 la Palatul Național al Copiilor.

Recunosc că am mers cu gândul că vom vedea un spectacol cu copii. Am văzut, în schimb, un spectacol cu profesioniști. Să faci musical mi se pare unul dintre cele mai dificile lucruri din industria de divertisment. Nu trebuie sa știi doar să dansezi sau doar să cânți sau doar să joci teatru. Trebuie să le știi pe toate trei laolaltă și să le faci în același timp. Sub îndrumarea profesorului Mihai Șirlincan, actrițele din Cats le-au făcut magistral pe toate trei.

Felicitări, Alexia Troacă, Alexia Popescu, Denisa Dumitru, Maria Dumitrescu, Andreea Stoica, Monica Țepeligă, Ioana Simionovici, Daria Păunescu, Daria Troacă, Alexandra Păunescu pentru tot efortul și rezultatul obținut!

Vreau să felicit, în mod deosebit, prestația Alexiei Popescu în rolul Grizabella și interpretarea emoționantă a piesei Memories – o piesă care îmi era foarte cunoscută, dar nu știam că e din musicalul Cats.

SECRETUL LUI MARCO POLO, Teatrul de Operetă Ion Dacian, București

Am fost la premiera acestui spectacol cu soțul și cu un alt cuplu de prieteni. Nu ne-am prins dacă a fost operetă sau musical, pentru că se vorbea foarte mult. A fost amuzant (nu ne așteptam), dar povestea a fost drăguță, ne-a plăcut, iar artiștii, ca de obicei, talentați. Și tot ca de obicei, lipsa lavalierelor ne-a împiedicat să înțelegem prea multe din ce cântau, dar tot am recunoscut niște șansonete vechi, precum: Te voi răpi la noapte sau Pe aripi de vânt.

IARNA SPUNE POVEȘTI, Concert Marcel Pavel și invitații la Opera Română – surprinzător de mult mi-a plăcut, mai ales că s-au auzit multe dintre colindele și cântecele mele preferate. Am fost cu mama, cu sora și cu fiica mea, o ieșire între femei, în familie.

SPĂRGĂTORUL DE NUCI, Opera Română București – tare mult m-am mai chinuit să prind bilete la acest spectacol și, până la urmă, mi le-a vândut cineva care nu mai putea ajunge. Am prins-o pe Julia Barro în rolul Sugar Plum Fairy și ne-am delectat cu talentul ei.

Voi ce ați văzut și v-a plăcut în 2022?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.