Proiect școlar la clasa pregătitoare: Echipa legumelor de toamnă

Când era Eliza mai mică, uneori mai scriam pe blog despre proiectele ei, despre cum se pregătea pentru ele și despre ce făceam pentru a le face mai deosebite. Acum Eliza a crescut, așa că a venit rândul lui Vlad, care nici n-a intrat bine la clasa pregătitoare, că a și primit un proiect de făcut în echipă: Legumele de toamnă.

Se pot face foarte multe lucruri cu tematica legume, dar am încercat să calibrez totul pe potriva abilităților lui Vlad, astfel încât să fie el cel care realizează proiectul în proporție de 99%.

Ca cerință, ni s-a spus că tematica trebuie să încorporeze disciplinele școlare, adică matematica, româna, arte vizuale etc, așa că am ales împreună cu Vlad niște ghicitori (pentru comunicarea în limba română), o problemă de matematică și ceva de arte vizuale. Contribuția mea a fost că am făcut coperta proiectului, unde am inclus pozele și numele participanților (am făcut-o în Canva).

Materiale folosite: un set de autocolante din spumă cu legume de la DACOArt, floricele de porumb, punguțe, sfoară bicoloră verde (tot de la DACOart), hârtie de mătase verde.

Ghicitorile

Le-am cules de pe net și dintr-o carte de ghicitori de la editura Litera. Vlad le-a scris singur, cu litere de tipar, așa cum s-a descurcat. În loc de răspuns, a lipit un autocolant (mă rog, el a lipit și mai multe că dacă-i dai unui copil pe mână autocolante, doar n-o să se oprească la unul 😀 )

Problema de matematică

Am adaptat poezia Supa de zarzavat a Otiliei Cazimir, ca să se potrivească cu ce legume aveam noi în set. Le-a lipit pe toate, apoi a făcut adunarea prin numărare.

Activitate practică

La activitate practică, am meșterit niște „știuleți” de porumb din punguțe în care am pus floricele de porumb, pe care le-am învelit în pătrate de hârtie de mătase așezate oblic (ca un romb) – aveți grijă să lipiți punguțele de hârtie cu scotch dublu adeziv, altfel vor aluneca afară. Se adună părțile laterale și se lipesc cu scotch dublu adeziv unele peste altele, apoi se strânge ce rămâne în jos și se leagă cu sfoară.

Amuzant a fost că toată lumea a crezut că sunt zambile, așa că iată o idee bună și pentru mărțișor. Am folosit niște punguțe cu fermoar mici, din Jumbo. La final, am pus toți știuleții într-un coș.

Colegii lui Vlad au fost mega încântați, așa că dacă aveți vreodată proiect și puteți include ceva de mâncare (ce este sigur pentru toți copiii), nu ezitați să o faceți, va face proiectul și mai interesant!

Nu uitați de piramida proiectelor școlare, un instrument care îi va ajuta pe copii atunci când vor avea de realizat un proiect școlar. Am creat-o chiar eu când am început s-o supervizez pe Eliza la realizarea proiectelor școlare. O puteți descărca și lipi pe un panou la biroul copilului.

Articole cu proiectele Elizei

Proiect școlar pentru ora de istorie – Regina Maria

Proiect școlar pentru ora de științe – Piramida alimentelor

Proiectele școlare – între pagini scoase de pe net și lucru manual

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.