Dioramă – Spațiul, proiect școlar clasa pregătitoare

Parcă nici nu terminăm bine cu un proiect școlar, că vine altul 😀 Dacă Eliza și le face singură 100% (și o ajut uneori doar cu idei sau cu materiale pentru documentare), pe Vlad trebuie să-l ajut un pic mai mult.

În general, odată ce aflu tematica, salvez câteva idei pe Pinterest pe care i le arăt sau îi propun mai multe variante și el alege ce îl atrage cel mai mult. Pentru proiectul cu Spațiul, recunosc că eu mi-aș fi dorit altceva, dar el a ales diorama cu Pământul și Soarele, la care s-a mai adăugat Luna, la sugestia Elizei. În plus, ca o glumiță, Vlad a vrut să facă și o navă extraterestră în plin proces de răpire a unui pământean 😀

Noi am complicat un pic modelul găsit pe Pinterest, în sensul că am inclus bateria și LED-ul pentru soare într-o laterală ascunsă (în modelele de pe net era doar o gaură prin care se băga o lanternă micuță) și am inclus și luna.

Materiale dioramă Spațiul

o cutie dreptunghiulară fără capac, bile de polistiren pentru Pământ și Lună, un LED și o baterie pastilă pentru Soare, hârtie galbenă (pentru soare și stele), perforator model stea, hârtie sau carton alb pentru nori, vopsele albastru mai deschis, albastru închis, verde, pistol cu silicon fierbinte.

Mod de lucru dioramă Spațiul

Se împarte interiorul cutiei în două și se pictează cu albastru deschis (ziua) și închis (noaptea). Pentru ca lui Vlad să-i fie mai ușor, am delimitat jumătățile cu scotch de hârtie, pe care l-am dezlipit ulterior. Se decupează stelele din hârtie galbenă (noi am folosit una aurie) și norii din hârtie sau carton alb. Se desenează și se decupează soarele.

Se face o gaură în laterala cutiei pentru soare. Noi am folosit o cutie care se împăturește și are laterale duble, dar e posibil să trebuiască să dublați peretele cu soarele, pentru a ascunde becul și bateria în interior.

Eu am folosit un perforator special cu o gaură pentru a da gaură în soare și în peretele cutiei, pentru a scoate LED-ul. Pe interior, am lipit brațele LED-ului și bateria, cu scotch.

Așa arată LED-ul și bateria:

Se lipesc stelele și norii. Se desenează conturul continentelor și se pictează bila cu albastru și verde (aici a fost efort comun, pentru că nu avea deloc răbdare la detalii). Bila pentru lună se pictează cu argintiu. Vlad a pictat luna cu tempera argintie care nu prea s-a prins, așa că am dat pe deasupra cu o vopsea spray care a topit suprafața polistirenului și a creat, involuntar, efectul de cratere.

Se înfige bila pentru pământ pe bățul de frigăruie și se ajustează la dimensiunea cutiei. Se lipește în interiorul cutiei cu silicon fierbinte. La fel se procedează și cu luna.

Pentru acest proiect, Vlad a luat la școală cartea Spațiul și misterele sale, tradusă de mine la editura Bookzone, care conține și un poster. Indiferent de cât de mici sunt sau de proiectul pe care îl prezintă, repetați cu ei acasă prezentarea proiectului, să spună măcar câteva cuvinte. De exemplu la acesta, pot spune că Pământul se învârte în jurul axei sale și în jurul soarelui, iar luna se învârte în jurul pământului.

O să pun și pe story pe Instagram/Facebook un video scurt să vedeți cum funcționează.

Materiale și mod de lucru navă extraterestră

două boluri de carton, vopsea argintie (noi am folosit spray), un pahar de plastic transparent, o figurină Lego, un pahar de plastic de tip „flute” (adică conic alungit, ca pentru șampanie, eu am avut unele aurii cu sclipici, care semănau perfect cu un con de lumină), pistol cu silicon fierbinte.

Se lipesc bolurile între ele ca în imagine, se înfige paharul (în Jumbo se găsesc unele care au baza detașabilă, dar o puteți și tăia, dacă nu e detașabilă) și se lipește cu silicon fierbinte, deasupra se lipește figurina și pe deasupra paharul transparent, ajustat pentru a se potrivi pe fundul bolului. În „raza de lumină” se mai pune o figurină, poate fi un omuleț, un animal, orice vreți voi să fie „răpit” de extrateștri.

În plus, Vlad a găsit prin cutia mea cu materiale o rachetă de lemn, care putea fi asamblată și pictată și s-a apucat s-o picteze, de capul lui. Vlad nu e foarte meticulos, dacă nu e ghidat și dacă e foarte entuziasmat, așa că n-a avut răbdare să picteze cu atenție. La final, ne-a bătut la cap să printăm o poză cu el cu casca de astronaut făcută pentru Săptămâna Verde (care, din păcate, n-a supraviețuit mânuțelor curioase de la școală).

Alte proiecte școlare de-ale lui Vlad: Echipa legumelor de toamnă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.