Intenție pentru 2023: să fac mai mult sport!

În noaptea de Revelion, fiecare persoană de la masa noastră a avut pe farfurie o hârtie cu un ceas imprimat pe ea, pe spatele căreia trebuie să-și seteze o intenție pentru 2023. Intenția mea a fost să fac mai mult sport.

Nu știu dacă am povestit suficient de des pe blog despre asta, dar eu detest să fac sport. Nu găsesc nicio plăcere în asta, nu se secretă nicio endorfină, nu-mi place, indiferent ce ar spune oricine orice. Nu e stilul meu și gata. Doar că ce să vezi, după o anumită vârstă, lucrurile nu prea mai merg așa și corpul are nevoie de ajutor suplimentar pentru a fi în formă.

De câțiva ani am început și eu, mai târâș, mai grăpiș, să fac diferite tipuri de sport. M-am oprit la yoga pentru că îmi place cel mai mult (Magda Bucur forever, în București), dar ocazional mai merg și la X-body, astea fiind cele două constante, ca să zic așa.

Doar că anul ăsta mi-am propus să testez mai multe forme de mișcare, în speranța că poate voi găsi totuși ceva care să-mi placă sau măcar că variația mă va atrage să fac mai multă mișcare. În general, mă plictisesc ușor, iar dacă îmi fac abonament, din start sunt o cauză pierdută. Cum știu că ceva e obligatoriu, cum începe să nu-mi mai placă 😀

Și pentru că am intrat în 2023 cu o minte deschisă, iată ce forme de mișcare am testat până acum (altele decât yoga):

Stretching

Am fost împreună cu o prietenă la o clasă de stretching la Iași, la Levita Ballet. E o formă de mișcare la sol (pe saltea), care lucrează prin întinderea grupelor musculare, folosind diverse accesorii (mingi, elastice etc). Am nimerit o instructoare simpatică și a fost o clasă agreabilă. Nu m-aș mai duce pentru că, dintre toate sporturile la saltea, prefer yoga, dar mi-a plăcut.

Pentru stretching ai nevoie de echipament standard de fitness (colanți, tricou, șosete antiderapante).

Barre

Barre e o formă de mișcare la bara de balet, prin care se lucrează foarte mult musculatura coapselor, abdomenul și brațele. Am fost tot la Levita Ballet, dar de data asta n-a mai fost o experiență plăcută. Am ieșit afară din sală pe la jumătate.

În general, eu merg la sport ca hobby, nu mă antrenez pentru Jocurile Olimpice și nu-mi place când antrenoarea are impresia că face asta. Nu agreez când cineva intră în sală și nu dă bună seara și nici atitudinea mult prea gravă pentru o asemenea ocazie. Nu a făcut încălzire deloc (niciodată nu mi s-a întâmplat asta), ci a intrat direct în exerciții, care mi s-au părut exagerat de solicitante pentru ce se petrecea acolo.

Eliza face balet (deci și antrenamente la bară) și a ieșit și ea din sală la scurt timp după mine, pentru că i s-a făcut rău. Dacă vi s-a întâmplat și vouă vreodată, să știți că e din cauza acumulării bruște de acid lactic din mușchi. Acidul lactic e cel care ne dă febra musculară, dar mai dă și alte simptome, precum greață, vărsături, îngălbenirea pielii și chiar stare de leșin (am trăit s-o văd și pe asta la cineva 😀 )

Despre barre am citit prima oară la Vavaly pe blog, ei îi place acest sport și sunt o mulțime de femei care îl apreciază. Deci, dacă vă tentează, nu lăsați impresiile mele negative să vă împiedice să căutați o sală/un instructor cu care să rezonați. Pentru mine contează mult chimia pe care o am cu instructoarea, dacă nu este chimie, atunci nu mai revin.

Dansuri orientale

Am ajuns la dansuri orientale în urma unei reclame care mi-a apărut pe Facebook. Eu sunt o persoană căreia i-a fost extirpată grația naturală la naștere și pentru care coordonarea e doar un substantiv 😀 Nu dansez aproape niciodată și NICIODATĂ dansuri în care trebuie să fiu în sincron cu alții, pentru că în timp ce toată lumea e la stânga, eu sunt la dreapta și tot așa. Nu reușesc să-mi coordonez brațele și picioarele să facă mișcări diferite în același timp și n-am nici ureche muzicală, să simt muzica.

Ce să mai zic? Eu mai lipseam de la dansuri orientale! Însă m-am dus și am prins drag imediat de ele, în primul rând, datorită instructoarei, Mona Vasile, o fată foarte veselă și simpatică. De la primul curs ne-a spus: „nu vă uitați niciodată la celelalte fete cum fac, uitați-vă doar la voi. Exersând, o să deveniți mai bune.” Fără pretenții de sergent de pușcași marini, mereu cu zâmbetul pe buze, gata cu o încurajare.

Indiferent ce credeați până acum despre dansurile orientale, vă recomand să vă scoateți din minte că sunt dansuri „din buric”. Dansurile orientale sunt dansuri care folosesc foarte mult musculatura spatelui și mișcările din umeri și șolduri. Unde vi se pare că se mișcă sânii, se mișcă de fapt umerii, unde se mișcă buricul, se mișcă de fapt șoldurile. Și e greu ca naiba!

Am continuat să merg, deși mi-e foarte peste mână (la Piața Iancului), dar mă simt bine acolo, printre femei de toate vârstele, formele și mărimile. Nu există limită de vârstă pentru dansuri orientale (cea mai în vârstă doamnă are 60+) și nici siluetă sau condiție fizică recomandată. Totul e să vrei să te simți bine!

Pentru dansuri orientale ai nevoie de echipament de fitness și de o eșarfă pentru legat la brâu sau o fustiță cu franjuri (ajută mult la executarea corectă a mișcărilor). În picioare e bine să ai cipici de balet, dar am văzut și fete cu adidași de sală.

Din 25 aprilie încep grupe noi, așa că dacă vă tentează, puteți afla toate informațiile necesare pe pagina lor de Facebook, Elmas Oriental Dance Studio. Eu merg doar o zi pe săptămână, dar, în general, antrenamentele sunt de două ori pe săptămână (marțea și miercurea de la ora 20.00) și am reușit până acum să trec prin trei abonamente a patru ședințe, deci e clar că e ceva care îmi place și mă face să mă simt bine.

E o atmosferă așa de faină și de încărcată de feminitate acolo, că indiferent cât de doare mă doare capul, uneori, când ajung acolo la 8 seara, după ce începem exercițiile, descopăr că nu mă mai doare nimic. Ba chiar am avut și un spectacol in-house, cu o coregrafie și nu-mi vine să cred că am făcut eu așa ceva!

Aici sunt cu colegele mele de la curs la Spring Hafla (petrecerea de primăvară) a studioului de dans. Foto: Remy Fares.

Aqua gym

La gimnastică acvatică am tot vrut s-o trimit pe Eliza, care are nevoie să facă mișcare fără presiune pe o gleznă problematică și pe articulații în general. Eliza n-a mai ajuns, dar am ajuns eu, la Viva Sport Club (sect 4, București).

Deși cel mai probabil am fost cea mai tânără de acolo, în afară de antrenoare, m-am bucurat să văd multe persoane în vârstă făcând mișcare. Evident că făceau totul mai bine decât mine 😀 Gimnastica acvatică nu e deloc așa de ușoară pe cât v-ați putea închipui! Se lucrează mult musculatura picioarelor și a brațelor, mai ales că apa opune rezistență și nu e deloc ca pe uscat.

Nu e nevoie să știți să înotați pentru aqua gym. Nu știu cum o fi la alte bazine, dar la Viva sunt mai multe culoare de diferite înălțimi, eu am stat la 130m, dar există și 140m și 150m etc. Data viitoare, dacă voi mai merge, voi sta la 140, ca să pot fi în apă până la umeri aproape, la 130, am cam stat cu genunchii flexați pentru anumite mișcări.

Pentru aqua gym, aveți nevoie de costum de baie de o piesă, cască, papuci, prosop (recomand chiar două prosoape, să aveți unul uscat pentru duș). Eu nu m-am udat deloc pe păr, așa că am plecat destul de repede acasă după aia.

Am mai testat aqua gym și când am fost la Therme o dată și a fost la fel de distractiv, dar și intens. Cu siguranță voi mai merge și o voi lua și pe Eliza cu mine.

Cam atât deocamdată, dar am primit cadou niște vouchere la Worldclass și mi-am propus să încerc și de acolo ceva (deocamdată, sinceră să fiu, nu mă tentează nimic). Voi ce forme noi de sport ați încercat? Ce-ați făcut ca să ieșiți din zona voastră de confort anul ăsta?

One Reply to “Intenție pentru 2023: să fac mai mult sport!”

  1. Eu vreau să încep să alerg constant.
    Nu atât pentru mine, cât pentru Ana.
    Să văd dacă reusșesc să mă mai țin după ea. Anul trecut eram la limită.

    Mult succes în tot ceea ce ți-ai propus sa faci!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.