Epopeea Evaluării Naționale (1) – echivalare diplomă Cambridge

Pe măsură ce se apropie finalul acestei epopei care se numește Evaluarea Națională în viața unui copil de 15 ani din România, m-am gândit să scriu niște articole despre cum a fost, ca să vă pregătesc moral, în caz că aveți copii care vor da anul viitor sau peste doi ani. Până se afișează repartiția și putem respira ușurați, o să încep cu altă piatră de încercare, și anume verificarea cunoștințelor de limba engleză pentru clasele de bilingv.

Există două variante prin care se poate face asta: fie copilul urmează cursurile unui centru acreditat Cambridge și dă un examen, în urma căruia primește un certificat Cambridge, fie dă examenul organizat de stat în centrele de examinare.

De ce nu aș recomanda examenul organizat de stat:

  • pentru că este un stres în plus pentru copil la finalul unui an școlar care a fost deja stresant. Ca să vă faceți o idee, în prima zi de școală diriginta le-a ținut copiilor un discurs care a sunat cam așa: „nu aveți dreptul la viață personală în clasa a opta”. Imaginați-vă cam în ce grad de stres trăiește un an de zile un copil căruia i s-a băgat în cap așa ceva în prima zi de clasa a opta!
  • pentru că se dă cu o lună înainte de Evaluarea Națională (anul ăsta s-au dat în perioada 17-19 mai, deci cu fix o lună înainte de EN) când copilul deja a intrat pe ultima sută de metri și nu-și mai vede capul de teste la mate și română și meditații.
  • pentru că nota luată poate ajunge să reprezente un criteriu de departajare pentru admiterea în clasele de bilingv.
  • pentru că sunt mulți profesori care nu pregătesc copiii special pentru aceste examene, lucrând modele de teste. Fiecare examen are un specific anume și dacă nu lucrezi pe modele de subiecte, poți ușor s-o dai în bară chiar dacă ai cunoștințe bune de limbă străină.
  • pentru că pot apărea tot felul de factori pe care nu-i putem controla: anul ăsta a fost greva profesorilor, la anul poate fi altceva.
  • pentru că felul în care s-au corectat anul ăsta lucrările la EN (și la BAC) m-a făcut să-mi pierd total încrederea în modul în care se corectează lucrările copiilor noștri la examene. Și asta e tot ce-o să spun momentan, o să revin și pe tema asta.

De ce aș recomanda un examen Cambridge:

  • pentru că se echivalează direct cu nota 10. Trebuie doar să plimbi niște hârtii de colo-colo.
  • pentru că poate învăța liniștit și fără stres și poate susține un examen la finalul clasei a șasea sau a șaptea, când nu mai are și altceva pe cap.
  • pentru că se face o pregătire temeinică și va intra la liceu și cu multe cunoștințe, deprinderi de conversație etc, nu doar cu o hârtie în mână. Țineți cont că la clasele de bilingv se fac și materii în limba engleză, se studiază cu profesori nativi uneori, are nevoie de o engleză temeinică.

Cum se procedează pentru echivalare (asta ca să ne amuzăm de drumul hârtiilor în România)

  • profesorul de la școală întreabă copiii cine are diplomă Cambridge și solicită copie (și originalul, pentru validare)
  • faci o cerere pentru a ți se elibera o hârtie pe care o duci la unul dintre centrele de examen ca să te înscrii la examen.
  • te duci și stai la coadă pentru a depune: anexa primită de la școală, o cerere care se completează pe loc, copie după CI elev.
  • copilul nu se prezintă la examen.
  • se afișează rezultatele cu echivalare nota 10 pentru diplomă Cambridge.
  • te duci și ridici anexa pe care o duci la școală. Anexa rămâne la școală și nu o primești împreună cu dosarul pe care va trebui să-l duci ulterior la liceu, însă este introdusă în sistem și dacă treci la repartiție codul unei clase cu profil bilingv, va fi luată în calcul. Dacă nu ai anexa, calculatorul va sări peste codul respectiv, înlocuindu-l cu trei de X.

Certificări Cambridge necesare pentru echivalare:

Pentru echivalarea competențelor de limbă străină pentru Evaluarea Națională este nevoie de A2 KET sau B1 PET, obținute în cursul gimnaziului. Eliza a dat examentul PET în clasa a șaptea și, deși conform ordinului de ministru 6063 din 2020, diploma este bună și pentru BAC, Eliza vrea să reînceapă cursurile la Flying Colours pentru a obține și CAE, care îi va fi necesară pentru admiterea la o facultate din străinătate, dacă va fi cazul.

Am scris mai multe despre utilitatea diplomelor Cambridge aici, și despre cum se desfășoară un examen Cambridge aici.

Eliza se va întoarce la Flying Colours pentru că i-a plăcut foarte mult atmosfera de acolo și pentru că a păstrat legătura cu profesoara de engleză, chiar și la un an după ce a încheiat cursurile. În plus, cu puțin noroc, poate va fi în drumul spre liceu sau în relativă apropiere 😀

Flying Colours este un centru de testare premiat Cambridge în cadrul competiției naționale Preparation Centre Awards, cu 100% promovabilitate totală în anii 2016-2023 pentru examenele Cambridge YLE, KET, PET, FCE, CAE, IELTS.

Detalii despre cursurile pentru liceeni aici, iar despre cele pentru copiii de gimnaziu aici. Dacă vă tentează ideea unui curs de limba engleză, vă invit să rămâneți aproape deoarece în luna august voi avea un mega concurs, în cadrul căruia voi oferi un curs de un an întreg la Flying Colours pentru copilul vostru! Așa a ajuns și Eliza să studieze la Flying Colours prima oară (am câștigat un concurs pe un alt blog, cu un curs de 6 luni) și vreau să întorc și eu bucuria unui alt copil pasionat de limba engleză.

 

Cover photo: Image by rawpixel.com on Freepik

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.