Turist în Bulgaria – Băile de sare de la Burgas

Când am plecat la Sozopol pentru a ne petrece concediul de vară, am știut dinainte câteva obiective pe care o să vreau să le vizitez în Burgas: Festivalul Sculpturilor de nisip și Băile de sare, la care s-a mai adăugat și Baia lui Suleyman, la sugestia soțului.

Pe Google Maps le găsiți cu denumirea „Burgas salt pans”: sunt niște zone acvatice terapeutice situate în partea de sud a lacului Atanassov. Apa sărată este recomandată pentru tratarea mai multor afecțiuni, deși presupun că turiștii se duc mai ales pentru imaginea superbă pe care o oferă apele în variate nuanțe de roz.

Din ce am reușit să aflu, bazinele se află pe proprietatea unei fabrici care extrage sare din mare (în mod evident, nu din aceleași bazine în care se scaldă oamenii). Dacă nu știați cum se face asta, puteți citi pe net sau viziona filmulețe, e foarte interesant: apa este captată în bazine artificiale cu adâncime mică și este lăsată să se evapore până când se cristalizează sarea.

În bazinele de la Burgas o să vedeți multă sare cristalizată, e chiar o plăcere să-ți treci mânile prin ea sau să vezi cristalele frumoase adunate pe margini. Atenție, nu aveți voie să luați acasă cristale de sare, chiar dacă sunt frumoase, abțineți-vă din a vă lua un suvenir.

Timpul recomandat pentru „murare” în apa sărată este de 20-30 de minute și, deși accesul copiilor este gratuit, nu e recomandat copiilor sub 12 ani. Accesul pentru adulți a fost 4 leva (august 2023). După ce am ieșit de acolo, noi ne-am clătit în mare (e chiar peste drum), dar sunt și niște dușuri cu apă dulce (contra-cost), care nu erau deschise la acel moment.

Mi-a plăcut enorm de mult la aceste bazine, deoarece am putut să plutesc pe suprafața apei. Eu nu înot, nu fac nici măcar pluta și senzația de imponderabilitate a fost ceva nou pentru mine și absolut deosebit (aceasta este singura poză care are aplicat un filtru, restul pozelor sunt exact așa cum le-am făcut și da, apa chiar are culoarea aia, care variază de la roz la ruginiu, în funcție de momentul zilei, lumină și stadiul de cristalizare a sării).

Nu cred că o să vedeți prea des la mine pe blog poze cu mine în costum de baie (am ezitat mult până să le pun și pe astea), dar nu aveam altfel cum să vă arăt cât de frumos a fost acolo, așa că o să vă rog să mă scuzați 🙂

Nu este un loc unde să stați mult, nu există spații cu umbră și soarele arde destul de tare. Vlad a stat ascuns sub un prosop cât am stat noi la saramură, iar eu, deși mă dădusem cu protecție solară pe față, tot m-am prăjit un pic. Asigurați-vă că aveți ceva pe cap (pălărie, batic) și aveți grijă la trepte și la podețele de lemn, alunecă foarte tare.

Dacă sunteți în zonă puteți merge și la Baia lui Suleyman, este un obiectiv turistic unde au și un fel de spa (închis în luna august, noi nu l-am putut vizita). Nu merită să luați preț întreg pentru a vizita tot complexul (vreo 16 leva, parcă), mai bine dați 6 leva doar pentru proiecția din Baia lui Suleyman. Noi am făcut două drumuri până am reușit s-o vizităm, dar am simțit că a meritat. Proiecția are și o mică surpriză la final și eu sunt fan elemente surpriză 😀

Festivalul Sculpturilor de Nisip are loc la Burgas anual în Parcul Ezero, începând cam cu prima săptămână din iulie până prin septembrie (datele diferă, verificați pe Google). E o expoziție de sculpturi uriașe de nisip, anual având altă tematică. Anul ăsta, în 2023, tematica a fost „personaje de film și comic books” și am văzut o grămadă de sculpturi cu personaje Disney, Marvel sau Star Wars.

Vedeți pozele pe pagina de Facebook a blogului dacă dați click mai jos pe poze sau pe data postării. Nu e foarte ieftină intrarea, dar nici nu e inaccesibilă (sincer nu mai țin minte cât a fost) și mi s-a părut că a meritat, a fost frumos să vezi rezultatul unei munci atât de migăloase.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.