Cornuleţe fragede cu untură, umplute cu gem

Am copt aceste cornuleţe fragede cu untură într-un week-end, când făceam ordine prin frigider şi am dat de un borcan cu untură pe care trebuia neapărat să-l consum. Am făcut aluatul într-o vineri seara şi abia sâmbătă după amiaza am copt cornuleţele.

cornulete-fragede-cu-untura

Pentru umplutură am folosit două borcane de gem, unul de mere cu scorţişoară şi unul de coarne (Cornus mas), dintr-o “colecţie” de gemuri şi dulceţuri mai deosebite din magazinul Prăvălia Mică. Despre ei v-am mai povestit, vând produse alimentare realizate în cantităţi limitate în gospodării ţărăneşti autorizate sau mici întreprinderi.

Din colecţia lor de gemuri şi dulceţuri, pe mine m-au atras cel mai mult cele făcute din acele fructe sălbatice pe care cei mai mulţi oameni le ocolesc, fie pentru că nu ştiu să le identifice, fie pentru că nu ştiu că ele sunt comestibile. În Prăvălia Mică am găsit dulceaţă de măceşe, de coarne, de corcoduşe galbene, de fructe de soc şi, evident, le-am luat pe toate. Sunt foarte pasionată de preparatele care folosesc fructe sălbatice pentru că ştiu că pădurile noastre ascund multe comori care aşteaptă să fie descoperite.

dulceturi-de-la-pravalia-mica

Dacă nu sunteţi amatori de dulceţuri din fructe sălbatice, găsiţi la Prăvălia Mică şi dulceţuri clasice, de nuci verzi, de afine, de trandafiri, de cireşe amare, dar şi combinaţii inedite, cum ar fi dulceaţa de caise cu lavandă şi vin alb, dulceaţa de gutui cu nuci şi stafide, dulceaţă de cireşe albe cu vanilie şi multe altele pe care vă las să le descoperiţi singuri.

Pentru cornuleţe aveţi nevoie de puţine ingrediente: 400 de grame de untură (sau osânză), 200 ml de vin alb, aprox 600 de grame de făină pentru aluat şi suplimentar pentru presărat, 1 plic de drojdie uscată (7 grame).

Toate ingredientele se pun într-un vas şi se frământă bine, până când aluatul capătă consistenţă. E posibil să mai fie nevoie de făină, mai adăugaţi câte puţină, pentru ca aluatul rezultat să fie molcuţ dar nelipicios. Pentru a-l verifica, luaţi o bucăţică şi încercaţi s-o aplatizaţi între degete. Trebuie să se întindă, să nu se lipească de degete şi să nu se sfărâme.

Aluatul se lasă la frigider minim două ore, ideal peste noapte. Când este gata, se întinde într-o foaie subţire, se decupează triunghiuri alungite, se umplu cu gemul de mere sau de coarne (sau orice alt gem mai legat), apoi se înfăşoară, de la bază spre vârf.

cornulete-fragede-cu-untura_impachetare

Se pun într-o tavă şi se dau la cuptor până când se colorează uşor la suprafaţă, aproximativ 15-20 de minute la 180 de grade, dar fiţi cu ochii pe cuptor, pentru că fiecare cuptor coace diferit şi, în plus, depinde şi de dimensiunea şi grosimea aluatului. Eu am avut şi cornuleţe mai subţiri şi mai groase, şi mai mici şi mai mari, nu am stat să le fac cu rigla.

Aceste cornuleţe fragede cu untură sunt mai bune a doua zi, ele pot fi depozitate pur şi simplu pe farfurie, fără să le acoperiţi, pentru că nu se vor usca. Eu le-am ţinut în cămară pe o farfurie descoperită de sâmbătă până luni şi erau la fel de fragede şi chiar mai gustoase decât în ziua în care le copsesem.

cornulete-fragede-cu-untura_interior

Dacă vă plac cornuleţele cu unt, nu cu untură, am reţeta mamei chiar aici, la un click distanţă: Cornuleţe cu rahat. Voi cu ce umpleţi cornuleţele, de obicei?

5 Replies to “Cornuleţe fragede cu untură, umplute cu gem”

  1. Gustul copilăriei!

  2. mmmm, sună absolut delicios.
    De ceva timp am cuptorul stricat și nu pot coace nimic. Cornulețele de tipul acesta sunt printre preferatele mele și vor fi printre primele care vor inaugura cuptorul cel nou 🙂

    1. Laura Frunză says: Reply

      De care vrei sa-ţi iei? Mie când mi s-a stricat ultima oară cuptorul, am decis că nu mai vreau pe gaz, aşa că mi-am luat aragaz cu ochiuri pe gaz şi cuptor electric. E aşa de uşor de folosit! Tu ai cuptor separat, încorporat?

      1. Cel pe care îl am acum, e aragaz cu cuptor, Și e vechi 🙂
        Încă nu știu ce să iau. Și pe mine mă tentează cel electric. Mi-ar fi și mai comod cu aranjatul în bucătărie dacă le-aș lua separat, însă cred că mă va costa mai mult.
        Mai studiez

        1. Laura Frunză says: Reply

          Dacă nu vrei să rearanjezi prin bucătărie, cea mai simplă alegere e combinaţia asta cu plită pe gaz şi cuptor electric. Eu am ceva de genul (nu ştiu dacă exact modelul ăsta, l-am luat cu maxim 800 acu doi ani la un Black Friday): https://www.emag.ro/aragaz-mixt-electrolux-4-arzatoare-gaz-cuptor-electric-aprindere-integrata-grill-clasa-a-10-50-cm-alb-ekk52550ow/pd/D9YVLBBBM/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.