Acasă e unde e ţi-e inima, dar şi unde-ţi petreci sărbătorile!

Eu fac parte din categoria aia mai rară de oameni care preferă să nu se ducă niciodată la hotel, restaurant sau pensiune de sărbători. Nu concep să-mi desfac cadourile de Crăciun sub bradul dintr-o recepţie sau să mănânc ouă înroşite de vreun bucătar, undeva într-o bucătărie profesională. Eu prefer să-mi fac Crăciunul şi Paştele doar acasă, indiferent că acest “acasă” înseamnă la mine, la mama sau la soacra mea.

Sărbătorile sunt, pentru mine, momente în care stau cu familia, în care împărţim şi treburile şi bucatele de pe masă, în care povestim fiecare ce-am mai făcut, ne reconectăm, chiar dacă pentru o perioadă scurtă, pregătim surprize pentru copii, poate mâncăm un pic mai mult ca de obicei, pentru că ne întindem cu vorba la masă, sau poate ne întrecem în gătit feluri de mâncare cât mai deosebite sau, dimpotrivă, punem pe platouri câteva produse alese cu grijă de pe unde ştim că seamănă cel mai bine cu ce am face noi în casă.

20180308_112139

În general, eu nu mă dau peste cap cu gătitul, v-am mai spus asta când v-am povestit cum a fost la noi de sărbătorile de iarnă. Nici de sărbătorile de Paşti nu mă dezic. Prefer să pregătesc platouri cu preparate din carne şi brânzeturi, ouă roşii şi o friptură cu salată. Pentru că noi nu mâncăm miel (deoarece nu ştiu să-l aleg, să-l tranşez şi să-l gătesc), în general aleg la friptură carne de pui, porc sau vită.

20180308_113447

Dacă şi voi preferaţi genul acesta de abordare, aş vrea să vă recomand anul acesta pentru masa voastră de Paşti câteva alimente produse în Bucovina de mici producători, vândute prin intermediul unui food hub – Nord Natural, care adună sub umbrela sa mai multe afaceri de familie din nordul Moldovei, cu scopul de a-i ajuta să ajungă la cât mai multă lume. Înainte de a strâmba din nas că vă recomand nişte muşchi file la preţul unui Logan la mâna a doua, vă invit să intraţi pe site să vedeţi ce preţuri mici au la produse – cu siguranţă o să fiţi tentaţi să faceţi o comandă şi o să-mi ziceţi mersi după aia.

Eu am gustat mai multe produse de la ei: cârnaţi cabanos, muşchiuleţ, kaizer, salam Poiana, muşchi ţigănesc (de la producătorul Danilevici din Gura Humorului), urdă Deluţ din comuna Fundu Moldovei, caşcaval de vacă şi de capră Zada (com. Horodnicu de Jos, Suceava), păstrăv afumat şi cremă de păstrăv de la Valeputna, pâine şi cozonaci Niculina, tot din comuna Fundu Moldovei. Eu am o prietenă din comuna Fundu Moldovei, care ştie tot ce mişcă în zonă, şi mi-a povestit numai de bine de toţi aceşti producători de alimente din Bucovina şi de iniţiatorii proiectului Nord Natural, pe care îi cunoaşte de mulţi ani.

Iar dacă vă mai rămâne câte ceva de la masa de Paşti, a doua zi puteţi pregăti un mic răsfăţ din “resturi” pentru micul dejun. Eu am preparat o omletă cu cubuleţe de muşchi afumat şi salam Poiana şi ciuperci, am presărat deasupra urdă Deluţ şi am servit cu o salată. Un smoothie din zmeură, afine, mango şi apă cu vitamine a completat perfect masa de dimineaţă.

20180310_122546

Despre proiectul Nord Natural

Nord Natural este un proiect al Asociaţiei Open Fields şi este un proiect de tip “food hub”, menit să creeze o punte de legătură între micii agricultori, procesatorii locali şi consumatori. Micii furnizori implicați în proiect sunt încurajați să păstreze ingredientele, rețetele și modul de producție tradițional. În plus, fiecare artizan aduce cu sine o poveste, despre tradiții, gastronomie și mod de a trăi.

În etapa inițială, produsele selectate vor fi din Bucovina, din zone aflate la altitudini înalte, provenind dintr-un areal curat, nepoluat.

Beneficii pentru producători și consumatori

Avantajele proiectului sunt multiple, atât pentru consumatori, cât și pentru producători. Mai exact, proiectul este bazat pe principiul comerțului echitabil. Astfel, micii producători beneficiază de consiliere și asistență tehnică, au acces la consumatorul final prin comerț online, târguri, evenimente și magazine specializate, sunt plătiți corect și la timp și primesc îndrumare în vederea dezvoltării durabile. În final profitul obținut este reinvestit în proiecte adresate comunităților vulnerabile.

Voi cum preferaţi să petreceţi sărbătorile de Paşti?

3 Replies to “Acasă e unde e ţi-e inima, dar şi unde-ţi petreci sărbătorile!”

  1. Eu de sarbatori prefer sa stam acasa si prin acasa ma refer acasa la noi, nu pe la parinti. Socri locuiesc in Bucuresti aproape de noi, asa ca mergem la o masa, dar in rest imi place sa gatesc singura si sa mananc mancarea facuta dupa gusturi proprii, mai ales ca nu suport carnea de miel. Mi se face efectiv rau de la miros. La hotel/ restaurant nu am fost niciodata, dar nici nu ma tenteaza. Nu mi-ar placea sa depind de meniul unui restaurant. O sa intru pe site-ul de mai sus.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Eu am noroc, ca gusturile mele adora mancarea facuta de mama 😀

  2. Paștele, Crăciunul, l am petrecut inca din copilărie la bunici la țară în jud Bacău;
    veneam cu părinții din Ardeal.
    Pentru mine acolo au avut și au farmec sărbătorile.
    Îmi aduc aminte de primeneala de dinainte de Paști, de mirosul de lut proaspat lipit și de varul siniliu din bucătăria de vară…
    Mirosul de cozonac si pasca tocmai scoase din cuptorul de cărămidă in sâmbăta Paștelui, miros care învăluia toată curtea; ba mai venea miros și de la vecini!
    Și acum după 37 de ani simt la fel.
    Mă rog la bunul Dumnezeu să le dea sănătate bunicilor mei căci ei au dat farmec și sens tuturor sărbătorilor.
    N as da toate acestea pe nicio destinație de lux. Niciodată!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.