Rețetă festivă: cheesecake fără coacere cu kaki și Inka

Titlul sună ca un joc de cuvinte care conțin litera k, dar vă asigur că nu e așa, chiar vă dau o rețetă de cheesecake fără coacere cu kaki și Inka, pe care am aflat-o de la Prăjiturela la workshopul de gătit organizat sâmbătă, la care am fost invitată împreună cu Eliza.

20181208_inka-prajiturela_foto-alex-damian-dsc_5200

Cum în ultima vreme aproape că nu există articol de-al meu care să nu conțină cuvântul peripeții, și cu acest cheesecake a fost la fel. Păzit cu strășnicie de Eliza, după ce i-au dispărut din brioșe la workshop, cărat în rucsac după ea acasă la tatăl ei, ținut peste week-end în frigider acolo, uitat acolo și returnat de tatăl ei după vreo două zile, ca să nu rămână cu gândul la el, această prăjiturică a făcut un drum lung până să fie mâncată.

O să vă dau mai întâi rețeta, apoi o să vă povestesc cum a fost la workshop.

Cheesecake fără coacere cu kaki și Inka

cheesecake-fara-coacere_3

Ingrediente pentru un borcănel:

4-5 biscuiți digestivi, 1 cub de unt topit, 100 de grame de cremă de brânză, 30 ml (3 linguri) de smântână pentru frișcă, 1-2 linguri de miere, 1 linguriță de Inka, jumătate de kaki, alte fructe pentru decor (noi am folosit zmeură, plus un vârf de crenguță de mentă).

Ce este acela kaki?

Este un fruct exotic, dulce, foarte gustos, cu o textură fermă, ca un măr bot-de-iepure. Nu știu să vă spun a ce anume are gust, trebuie să-l încercați. Copiilor mei nu le place, însă eu am început să-l îndrăgesc foarte mult. Cumpărați fructe ferme la atingere, nu moi, vor fi mai gustoase. Mâncați-l curățat de coajă. Nu are sâmbure.

Se spune că fructul de kaki îmbunătățește digestia, ameliorează durerile de cap, previne și combate anemia și conține valori ridicate de  minerale (magneziu, fier, fosfor, zinc, calciu), precum și vitamine din complexul B.

Ce este aceea Inka?

Inka este o băutură din cereale (orz, secară) și cicoare, cu un gust asemănător cafelei, dar fără dezavantajele cofeinei. Cei care au minim 35 de ani probabil și-o aduc aminte din copilărie, e posibil s-o mai fi primit cu lapte la micul dejun.

Inka este o alternativă sănătoasă pentru cei care nu pot, nu au voie sau nu doresc să consume cofeină: persoanele cu hipertensiune, cei cu sensibilitate la cofeină (ca mine, de exemplu), gravidele și copiii.

La fel ca fructul kaki, și Inka are un conținut ridicat de minerale (magneziu, calciu, zinc, fier), vitamine din complexul B, și fibre alimentare care accelerează metabolismul și facilitează digestia. Prin urmare, s-au potrivit perfect în această rețetă!

Mod de preparare cheesecake fără coacere

Se zdrobesc biscuiții (la blender sau cu sucitorul după ce i-ați pus într-o pungă) și se amestecă cu untul topit. Compoziția rezultată se pune pe fundul unui borcan sau pahar.

Amestecați crema de brânză, smântana pentru frișcă, mierea și pudra de Inka. Bateți energic cu un tel în formă de pară, până rezultă o compoziție omogenă.

Puneți crema într-un poș și așezați-o în borcan sau pahar, peste stratul de biscuiți. Ca să ne fie mai ușor s-o mâncăm, noi am așezat crema în straturi, un strat de biscuiți, apoi un strat de cremă, apoi un alt strat de biscuiți. Am realizat că, chiar și cu o linguriță înaltă, tot ne-ar fi fost greu să ajungem până la stratul de biscuiți, dacă am fi umplut borcanul cu cremă, așa că am preferat varianta straturilor.

Printre straturi am intercalat și felii de kaki și boabe de zmeură proaspete. În partea de sus, am decorat cu o felie întreagă de kaki, dar doar pentru că dădea bine, altminteri nu e foarte practic, riști să te murdărești tot până o scoți de acolo 😀 Decorați cu feliuțe mici, așezate în evantai, o să vă fie mai ușor să le mâncați.

cheesecake-fara-coacere_4

La workshopul de gătit am mai făcut o rețetă, brioșe umede cu banane, care i-au plăcut foarte mult Elizei și m-a rugat să facem și noi acasă. Acest workshop a fost activitatea cu numărul 8 din Calendarul nostru de Advent și a fost foarte distractivă, mai ales că nouă ne place mult să facem prăjituri împreună.

Iar faptul că Prăjiturela i-a spus că cheesecake-ul nostru arată frumos și profesionist i-a ridicat cota stimei de sine până în tavan 😀 De atunci mă tot bate la cap încontinuu să reluăm seria Gătește cu Eliza și neapărat să facem și acest cheesecake, doar că eu refuz să mai filmez în bucătăria mea mică și prost luminată, așa că nu cred că vom relua prea curând serialul.

 Voi ce activități mai aveți prin Calendarul de Advent? Noi am bifat până acum două vizite la Opera Comică pentru Copii, o vizită la Moș Crăciun, o vizită la Fabrica de globuri, decorat de turtă dulce și creat decorațiuni de Crăciun și încă mai avem multe activități faine de făcut!

2 Replies to “Rețetă festivă: cheesecake fără coacere cu kaki și Inka”

  1. va sta bine sa gatiti impreua 🙂
    mi-ar place sa mai vad niste filmulete pe canalul youtube cu Eliza in bucatarie 🙂
    suna apetisant acest cheesecake; ne-ai putea da si reteta de briose umede?
    ai lista cu activitati de Advent si pentru Vlad? m-ar interesa idei de facut cu baiat mai mititel 🙂

  2. La Opera Comica vreau sa ajungem si noi. Legat de bucataria ta prost iluminata, eu zic sa nu iti faci griji. Majoritatea dintre noi stam in blocuri comuniste cu bucatarii normale, nu ca cele de pe Instagram. Vad la multi blogeri culinari niste poze foarte fancy, dar in care eu muritor de rand nu ma regasesc. Am 2 copii sub 3 ani si numai timp de plating nu am. Sincer prefer niste poze sau un film care sa semene mai mult cu ce am eu pe acasa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.