Gătește cu Eliza: Rețete pentru vacanța de vară – la final

Cândva înainte de a se termina acest an școlar dificil, mi-a venit ideea să resuscitez împreună cu Eliza vechiul nostru serial, Gătește cu Eliza. De data asta, o variantă pentru vacanța de vară, cu rețete pe placul pre- și adolescenților, din ingredientele lor favorite, ușor de preparat în eventualitatea în care ar fi stat singuri acasă în vacanță.

Am filmat împreună cu Eliza 10 episoade, pe care le-am postat pe canalul meu de Youtube și pe pagina mea de Facebook în fiecare sâmbătă. Filmulețele nu sunt profesionale, sunt făcute în bucătăria noastră mică de acasă, unde Eliza mai mereu scăpa ceva pe jos sau bloca ușa de la cuptor cu masa 😀

Dar a fost atât de amuzant! Nu doar că filmulețele în sine au și o doză de umor, dar timpul petrecut de noi două împreună a fost distractiv. Eliza gătea, eu filmam și la final ne așezam în mijlocul haosului și mâncam împreună ce gătise.

Eliza a gătit și rețete la îndemâna oricui (paste cu brânza, pizza pe pâine, salată de ton), dar și rețete care să vă scoată din zona de confort: avocado toast, sandviș cu humus, avocado și roșii uscate. S-a plimbat prin lume, cu rețete reinterpretate din diverse țări: quesadillas, tacos, baghetă cu usturoi și brânză/șuncă, shaorma în pita bread cu tzatziki. Toate aceste rețete sunt favoritele ei, și nu e ceva ce a mâncat pentru prima dată.

De acum înainte, cu siguranță vom institui o seară în care Eliza va găti cina, ca să nu-și iasă din mână și ca să mai scap și eu de stresul gătitului. Vă îndemn să faceți același lucru. Faptul că îi învățați pe copiii voștri să gătească o să-i ajute mult pe viitor, serios, chiar nu e nicio virtute să ajungi la maturitate și să nu știi să faci mâncare, inclusiv în epoca asta în care totul se găsește la Mega.

Gătitul acasă îi va ajuta să economisească bani și să adopte un stil de viață mult mai echilibrat atunci când vor pleca la facultate sau se vor muta la casele lor. În plus, un adolescent care gătește este de mare ajutor în casă, mai ales dacă mai aveți și alți copii de care să aveți grijă (+ serviciu + alte responsabilități).

Dacă nu mă urmăriți pe pagina de Facebook și nu știați de acest mini-serial, puteți urmări toate episoadele aici (dați scroll până la episoadele noi, sunt în partea de jos): Gătește cu Eliza.

Postez cu o urmă de nostalgie și deja dor de vară ultimul episod din serie: Tacos

2 Replies to “Gătește cu Eliza: Rețete pentru vacanța de vară – la final”

  1. super idee cu video-urile. O sa ii arat si fiica mii.
    Si noi avem de ceva ani ‘traditia’ ca o seara pe sapt sa gateasca copilul (cu meniu planning, lista ingrediente, o parte in pachetele de a 2a zi etc).

  2. E o idee foarte buna ca Eliza sa gateasca din cand in cand, ca sa nu-si iasa din mana. De altfel se observa ca gateste pentru ca are indemanare atunci cand foloseste tigaia, tava, aragazul etc.
    Nu stiu daca e foarte bine sa se stabileasca clar serile in care sa gateasca copilul. La varsta aceasta ar trebui sa gateasca cu bucurie, ca sa faca o placere celor din casa, mai putin sa aiba deja o obligatie stabilita si destul de complexa. Tind mai degraba spre a cere ajutorul fetitei mele in procesul de preparare ca sa se invarta prin bucatarie si sa invete diverse, uneori sa faca mai mult, alteori mai putin, dupa cum isi doreste, sa nu simta gatitul o corvoada si apoi sa fuga de tot.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.