Proiect școlar din materiale reciclate: ciclul de viață la albine

Vă spun cu toată sinceritatea că atunci când mai vine Vlad acasă cu o temă de făcut un proiect, mă iau cu mâinile de cap. Nu știu dacă e vârsta mea  sau faptul că Vlad e mai puțin cooperant decât era Eliza când era mică, dar cert este că nu mai am aceeași răbdare. Așa și cu proiectul ăsta cu ciclul de viață la albine care este cam cea mai simplă chestie pe care am putut s-o facem.

Vlad a primit tema la ora de engleză la școală, am deschis Pinterestul și și-a ales singur ce să facem. Am combinat două idei de acolo și a ieșit ceva care nu-i chiar ce trebuie, dar e ok 😀 Vlad a insistat să facem albinele din „ouăle” de la Kinder dar am senzația că asta s-a întâmplat pentru că voia să mănânce ciocolata, nu musai pentru că i s-au părut drăguțe așa.

Materiale proiect ciclul de viață la albine

O bucată de carton suport, 2 suluri de la hârtie igienică, tempera/acrilic galben, pistol cu silicon fierbinte, 3 ouă din interiorul celor de la Kinder (Vlad a insistat să facă albină lucrătoare, regină și trântor, dar puteți face câte doriți), sârmă plușată, un marker permanent, ochișori mobili, o folie de acetofan (un plastic mai grosuț, ca la „ferestrele” de la ambalajele jucăriilor), o fișă cu ciclul de viață la albine scoasă la imprimantă sau modelați ouăle, larvele și pupele din lut alb.

La toate astea se adaugă și nervi tari pentru că o să repetați în continuu: hai, Vlad (sau numele copilului) fă asta. Vlad, concentrează-te! Vlad, ai grijă să nu te arzi! Vlad, întinde vopseaua aia pe carton, nu pe masă! Vlad, strânge după ce ai decupat! etc etc etc

Mod de lucru

Sulurile de la hârtie igienică se taie în fâșii de jumătate de centimetru. Se modelează ochiometric sub formă de hexagoane. Pe cartonul-suport, se lipesc hexagoanele încercând să le uniți cât mai bine, să pară un stup mai răsărit și nu unul făcut de albine chioare 😀 (ca al nostru).

Se vopsește cu galben (inclusiv masa, mâinile și tricoul).

Până se usucă, fabricați albinele. Desenați-le dungi cu markerul permanent. Lipiți ochișorii. Modelați antenele din sârmă plușată neagră. Decupați aripile din acetofan (noi le-am și pictat cu niște contur auriu, pe care îl aveam de la pictura pe sticlă).

 

Imprimați fișa cu ciclul de viață la albine și decupați. Lipiți imaginile cu ouăle, larvele și pupele în interiorul stupului. Lipiți și albinele terminate. Explicați copilului cum să prezinte proiectul (în engleză la noi, evident). Aruncați o ultimă privire proiectului pentru că nu se va mai întoarce înapoi acasă în aceeași stare (Vlad vine acasă cu toate proiectele rupte de colegi, nu din răutate, ci pentru că le plac și vor toți să pună mâna și să se joace cu ele). Ideal ar fi să nu-l mai aducă deloc, pentru că oricum o să-l aruncați voi la un moment dat 😀 😀 😀

Ca lecturi despre ciclul de viață la albine vă recomand aceste două cărți minunate: Autobuzul magic. În stupul de albine, tradusă de mine pentru editura Cartea Copiilor (acum re-editată la editura Portocala Albastră) și Albinele, Piotr Socha, de la editura Frontiera, o carte absolut deosebită, ca tot ce publică editura Frontiera, de altfel, și despre care nu apuc să vă povestesc așa cum mi-aș dori.

Și poze de la doamna la prezentarea proiectului:

Alte proiecte școlare făcute cu Vlad:

Dioramă Spațiul

Echipa legumelor de toamnă

Cască de astronaut din materiale reciclate

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.