Top cinci prăjituri preferate din cofetăriile din București

Nu sunt mare consumatoare de prăjituri din simplul motiv că nu-mi plac așa de mult cele din comerț. Dacă e vorba de prăjituri de casă, da, aș mânca toată ziua, dar n-am eu timp să fac și nici nu prea mă bag la prăjituri cu foi și creme, preferând să coc fursecuri.

Dar dacă mi-e poftă de o prăjitură, adesea apelez la aceste cinci răsfățuri preferate:

Prăjitura Paris Brest de la Ohlala Patisserie din Piața Amzei. Era o prăjitură fantastică cu cremă de praline și migdale, pe care n-o găsiți în prea multe cofetării din București în această variantă. Am mai testat și alte arome, dar nu mi-au plăcut, cea clasică rămâne preferata mea. Din păcate am aflat recent că patiseria s-a închis, așa că dacă vedeți Paris Brest in varianta clasică pe undeva, dați-mi și mie de știre!

New York Roll cu vanilie și caramel sărat de la Angeline Cake Boutique este cel mai delicios New York Roll gustat de mine vreodată, nicăieri altundeva nu mi-a plăcut mai mult și nici măcar la Angeline nu mi-au plăcut alte arome ca aceasta. Are o cremă absolut delicioasă, de o onctuozitate inegalabilă și un gust perfect echilibrat de vanilie cu caramel sărat.

Momentan nu mai este disponibilă această variantă, dar eu sper s-o readucă. Un NY Roll costă 29 lei în prezent și dacă ajungeți pe la ei, încercați oricare aromă, sigur o să vă placă. Ambele sedii (zona Victoriei/Dr Felix și Aviatorilor) au mese înăuntru și afară, dar sunt micuțe, însă se poate sta și la cafea.

Din păcate e singura poză pe care o am, pentru că nu se mai produce nu am acum cum să fac o poză mai artistică, e tot ce am reușit să sap prin arhivele mele (New York Roll-ul e cel din dreapta).

Ecler Paris Brest de la French Revolution – după cum o să vedeți, mă învârt cam în aceleași gusturi, chiar dacă sunt prăjituri diferite. Eclerul Paris Brest combină toate gusturile prăjiturii originale dar sub formă de ecler. Este 23 lei în prezent. La sediul de la Piața Victoriei se poate sta și înăuntru la masă, la Ateneu parcă nu.

Ecler cu caramel sărat de la Grace Couture Cakes – am două eclere în listă, asta deși eu nu eram deloc mare consumatoare de eclere. Totul a început cu un eveniment la care am fost și la pauză au avut mini-eclere de la Grace Couture. Am prins unul singur, cu caramel sărat care, efectiv mi s-a topit în gură. De atunci, de câte ori ajung în Dorobanți la cofetăria lor, îmi iau un ecler cu caramel sărat și îl devorez pe loc. Este 25 lei în prezent. Nu se poate sta la masă, cofetăria este foarte mică, se ia doar la pachet.

Amandina de la Zexe Braserie – am o relație love-hate cu ea, parcă e și nu e ce-ar trebui să fie, dar asta doar pentru că ne-am pervertit noi gustul cu amandinele comuniste doldora de rom și cu glazura aia înfiorătoare de zahăr+cacao de deasupra (pe care eu mereu o dau la o parte). Amandina de la Zexe are rom adevărat și un strat fin de ciocolată Valrhona deasupra. E 32 lei în prezent. La braserie se poate sta și lua masa, fiind în zonă corporatistă, este destul de plină, eu de obicei fac rezervare când merg acolo. Dacă vreți doar prăjitură, au vitrina de prăjituri de unde cumpărați exact ca la orice cofetărie obișnuită.

Bonus: nu e neapărat o prăjitură, dar e un dulce specific italienesc care mie îmi place foarte mult și care știu să se facă în București doar la Ou_bucurești – se cheamă maritozzo. E un fel de chiflă pufoasă, dulce, umplută cu frișcă și mie mi se pare absolut delicioasă. Recent am văzut că se fac maritozzo și la Kopt în Iași (tot la Kopt găsiți și New York Roll și, deși nu le-am gustat, par mai aproape de ce ar trebui să fie aceste dulciuri, față de alte locuri din Iași unde am încercat și au fost o dezamăgire).

Vouă ce prăjituri vă plac și de unde?

Bonus 2 pentru când sunteți plecați în vacanță: prăjitura mea preferată din Brașov este ișlerul în mai toate formele în care este el făcut de patiserii și cofetării. Detalii aici.

5 Replies to “Top cinci prăjituri preferate din cofetăriile din București”

  1. Se vede si dupa numele cofetariilor (“French Revolution”, “Grace Couture Cakes”, “Ohlala Patisserie”), si dupa pretul prajiturilor, ca prajiturile prezentate sunt niste delicatese, ca e vorba despre prajituri cu un anume grad de rafinament.
    N-am auzit pana acum de New York Roll sau de maritozzo.
    Oricum nu sunt din Bucuresti, ci din Iasi, dar e clar ca nu pot sa-ti fac nicio recomandare pentru ca sigur avem gusturi diferite. Cu putina … rusine, recunosc, mie-mi place mult amandina comunista, e prajitura mea preferata. Poate pentru ca ma intoarce in timp in copilarie, cine stie, dar fara glazura ei specifica din fondant, pentru mine nu mai are farmec.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Amandina comunista e foarte buna, eu mananc de jos de la cofetaria de la scara blocului si are o crema usoara si pufoasa, e o bunatate. Doar ca fara glazura, o dau la o parte, pe aia chiar nu pot s-o suport, dar poate pentru ca nu suport chestiile fff dulci. In Iasi gasesti New York Rolls si maritozzo la Kopt pe Stefan cel Mare, colt cu Mega Image, acolo langa Bindu.

  2. Multumesc muuult pentru recomandarea de maritozzo!

    1. Laura Frunză says: Reply

      Cu drag, sper sa-ti placa!

  3. Ce pacat ca nu traiesc intr-un oras mare! As incerca toate prajiturile din toata cofetariile. La mine in oras sunt doar 3 si nu fac ceea ce gasesti in Bucuresti. Multumesc pentru recomandari si cand voi ajunge in Bucuresti voi vizita cateva dintre ele.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.