Cel mai catifelat sos pentru sparanghel – sos hollandaise rapid

Rețeta de azi este inspirată din sosul hollandaise dar nu respectă întocmai pașii de gătire ai acestuia. Din lipsă de timp, eu am inventat o variantă mai rapidă, variantă pe care probabil o mai fac și alți oameni, că doar n-oi fi descoperit eu acum roata la căruță 😀

Ideea mi-a venit de la rețeta de maioneză, unde facem o emulsie de gălbenușuri cu ulei, așa că m-am gândit că de ce n-aș face o emulsie cu gălbenușuri și unt topit, care să fie mai fluidă, călduță și să meargă cu sparanghel, pește sau ouă poșate.

Am gătit acest sos pentru sparanghel alb, dar evident îl puteți folosi și pentru cel verde. Atunci când găsim, preferăm sparanghelul alb, pentru că are un gust delicios, de nucă verde. Eliza îl preferă pentru că (citez) e ”mâncare de oameni bogați” 😀 😀 😀

Glumește, desigur, pentru că sparanghelul alb e în jur de 13 lei la Lidl, iar cel verde vreo 11-12 lei, cred, legătura de 500 de grame. Într-adevăr, cum veți vedea și în clip, rămân cu vreo 250 de grame după ce-l curăț, dar mie și Elizei ne ajunge de un prânz.

Am mai cumpărat și sparanghel de grădină (e în jur de 40 lei kilogramul) și este absolut delicios, mai ales dacă e proaspăt recoltat. Gustul diferă destul de mult de cel din magazine, sau așa mi s-a părut, nu în sens negativ pentru cel cultivat la scară largă, ci doar diferit.

Dar nouă ne place mult sparanghelul și la 40 de lei kilogramul, am da faliment, așa că luăm din Lidl atunci când ajungem pe acolo (din păcate nu suficient de des, nu am Lidl așa aproape).

În orice caz, chiar ieri am remarcat că pe eticheta sparanghelului scria că e produs în România în județul Giurgiu, și asta m-a bucurat si mai tare.

Puteți urmări rețeta video, dacă aveți timp (e cam stângace, îmi cer scuze, rețetele video nu-s tocmai punctul meu forte 😀 mai ales când uiți să apeși butonul și ratezi câteva secunde de filmare, noroc că de la final) sau puteți citi mai jos cum se face.

Ingrediente sos pentru sparanghel

2 gălbenușuri, 100 de grame de unt de 82% grăsime, un praf de sare, un praf de piper alb (de preferat proaspăt măcinat, dar eu n-am avut și am folosit de la pliculeț), zeamă de lămâie după gust, un mixer cu o singură paletă (acela tip pară de la blenderul multifuncțional) sau un tel clasic și efort manual la amestecat 😀

Mod de preparare

Se pune untul într-o cană și se topește la microunde (sau pe foc). Gălbenușurile se pun în vasul vertical al blenderului. Se adaugă sarea și piperul, se amestecă timp de câteva secunde cu mixerul, apoi se stoarce zeama de lămâie. Să zicem cam două linguri, deși, după ce-l veți face prima dată, veți ști să estimați cât de acru vă place.

Se pornește mixerul, se mai amestecă timp de câteva secunde, apoi, cu o linguriță, se adaugă, treptat, untul topit. Ar fi bine să aveți un ajutor sau să fixați cumva de masă vasul vertical, mie îmi cam aluneca 😀 După ce adăugați cu lingurița cam jumătate din cantitate, amestecând în continuu, puteți turna untul în fir subțire, continuând să țineți mixerul pornit. După ce ați terminat de adăugat untul, mai mixați câteva secunde.

Consistența trebuie să fie cam ca ciocolata topită, cremoasă dar suficient de fluidă pentru a putea fi turnată în farfurie.

Se consumă imediat cu ce vă place vouă. Noi folosim acest sos la sparanghel, la crochete de pește (făcute acasă, din file de somon) sau la ouă poșate. Dacă vă rămâne, îl puteți pune la frigider într-un borcănel, doar că untul se va întări și sosul va căpăta consistența acestuia. Eu îl ung pe pâine în sandvișuri cu friptură rece sau îl încălzesc ușor punând borcanul în apă caldă.

Cina mea cu sparanghel, șuncă și brânză cu nuci:

Alte rețete cu sparanghel sau sugestii pentru a-l combina:

Salată de vară cu jambon crud-uscat și sparanghel

Aperitive sau cină ușoară cu felii de brânză de capră pane și sparanghel

Sugestii pentru mic dejun

3 Replies to “Cel mai catifelat sos pentru sparanghel – sos hollandaise rapid”

  1. De ce se curata sparanghelul? Eu nu am curatat niciodata. Am mancat doar verde, ce-i drept…

    1. Laura Frunză says: Reply

      Sparanghelul din magazine are tulpina mai lemnoasa si noua nu ne place partea fibroasa, asa prefer s-o indepartez.

  2. Merge încercat sosul. Îmi place mult sparanghelul.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.